reklama

reklama

Prezentace novinek roku 2018 – SRAM, Mavic, Uvex, Fabric…

V předchozím článku jsme se blíže podívali na novinky a zajímavosti, které najdete v roce 2018 mezi koly Cannondale, GT a Mongoose. Druhou část věnujme zajímavostem a inovacím mezi komponenty, jež dováží značka Aspire Sports, kterých je dnes slušná řádka.

SRAM & RockShox & ZIPP & TRUVATIV

Zásadní novinky SRAMu (např, sada GX Eagle), ale i značky RockShox (např. nový Pike) máme již poměrně slušně nastudované. Něco jsme si ukázali i z novinek značky Truvativ a dalších členů konglomerátu SRAM.

Z takovýchto dílů a polotovarů vznikají unikátní kazety SRAM X-DOME™ s 12 rychlostmi a rozsahem 10-50 zubů.
Když to člověk vidí, chápe, proč je to tak drahé!
Kazety ze sad SRAM Eagle od GX po XX1. Papírově by měla být nýtovaná kazeta GX o hodně těžší než XX1/X01. Těžší je, ale když je porovnáte v ruce, není to vlastně až takový rozdíl.
RockShox Reverb je klasika, zde jsem poprvé naživo viděl páčku 1x. No, uvidíme, až si ji zkusím někde naživo.
Super drahá, super propracovaná kola Zipp 454 NSW s unikátním tvarem ráfku, který byl inspirován hned několika živočišnými druhy, stejně jako letadly.
Výsledkem je téměř dokonalé obtékání vzduchu, tedy minimální odpor. Maximální je naopak cena!!!
Inovované vidlice RockShox SID.
RockShox Judy nebo třeba Pike
Kliky Truvativ jako designová alternativa pro ty, kdož by nechtěli původní kliky SRAM.
Sada SRAM GX Eagle je tím, co může zásadně změnit podobu řazení ve většinové části našeho oboru.
Relativně dostupné řešení 1×12 je skutečnou revolucí, kterou máme na dosah ruky!

 

reklama

UVEX

Značka Uvex inovuje postupně, nikoliv skokově. Nová je třeba trailová helma Finale, nové jsou zorníky brýlí se speciálními barevnými filtry, designovou libůstkou pak představují vybrané modely helem Uvex s bílým, nikoliv černým, polystyrenem.

Bílý polystyren má schopnost výrazně rozsvítit jinak poměrně nenápadnou helmu – Uvex Quatro XC.
Bílý vnitřní materiál najdete nově u vybraných modelů Quatro.
Bílý interiér mají i některé kousky z řady UVEX Finale, Active CC nebo I-vo.
Ještě slíbené brýle Uvex. Na první pohled nic zásadního, ale při pohledu přes brýle se speciálními filtry ColorVision zjistíte, jak moc vám toto řešení může rozjasnit výhled a zvýraznit vybrané barvy.

MAVIC 2018

Novinkou v principu samotném je skutečnost, že společnost Aspire Sports letos pod svá křídla převzala distribuci klasické značky Mavic. Delší čas jsme s Mavicem nebyli příliš v kontaktu, což se teď jistě změní. Tento klasický výrobce kol a ráfků se již delší čas nezaměřuje nejen na „rotační komponenty“, ale postupně rozšiřuje a inovuje také svou kolekci helem, treter a oblečení. Zde je tedy malý průřez zajímavostmi a novinkami.

O konceptu Mavicu Road UST jsme vás již před časem informovali. Samotné bezduše na silnici nejsou ničím radikálně novým, Mavic ale toto řešení bere jako komplexní systém, jelikož vyrábí jak ráfky, tak i pláště. Předností takovéto kombinace jsou mimořádně malé výrobní tolerance, díky čemuž plášť na ráfku dokonale sedí a těsní, zároveň jej lze sundat pouhou rukou. Zkrátka v jednotě je síla!
Informace také již proběhly ohledně představení nových kol řady Mavic Deemax
Nabízené jak ve verzi DH pro sjezd, tak i Pro určené na enduro.
Nabízena budou i kola E-Deemax Pro určená speciálně pro elektrokola (zesílená stavba, 1750 g, vnitřní šířka 28 mm.
Zajímavá jsou sama o sobě jsou také kola Mavic E-XA Elite+, tedy s ráfkem pro pluskové eBiky, s vnitřní šířkou 40 mm a hmotností páru 1995 g využívající všech technologií Mavic, včetně prostorově formovaného ráfku, což je na takto široké obruči dosti unikátní!
Jelikož je Mavic francouzskou společností, dost si potrpí na design. Takto parádně lze třeba sladit dámský komplet od treter, před oblečení po helmu.
Decentní a zajímavý zároveň je vzhled volného oblečení pro enduro a all-mountain.
Aktuální klasikou jsou all-mountain helmy Mavic Crossmax, u nichž mě zaujala pěnová výplň, díky níž sedí helma na hlavně až neskutečně pohodlně.
Alespoň na první vyzkoušení.
Novinkou pro rok 2018 jsou helmy Mavic XA Pro určené pro trailové ježdění, jejichž tvar je ale poněkud diskutabilní.
Do stejné řady patří i tretry Mavic XA Pro, opět určené primárně na traily.
Spojit by v sobě měly vysokou efektivitu přenosu síly na pedály a přitom by měly, díky podrážce Contagrip, zajistit i pohodlnou chůzi.
Kupříkladu když kolo tlačíte, nebo stoupáte někde v horách a svůj bike nesete na zádech.
Vesmírnou technologii připomínají vrcholné silniční tretry Comete Ultimate, které tvoří samostatný karbonový skelet, do něhož vkládáte různé vnitřní „botičky“.
Variantu určenou do tepla, do zimy, do mokra… Výhodou je dokonalý přenos energie a maximálně těsné spojení s pedálem atd. Kosmická je ale také cena 24 999 Kč!

MAXXIS & FABRIC

Na výraznější novinky značky Maxxis se teprve čeká. Zejména až dorazí nové gumy v pluskovém rozměru, nebo varianty WT (Wide Trail) nejčastěji v rozměru 27,5×2,5“.
V Novém Městě jsme si tak vyfotili alespoň inovovaný Crossmark II, nebo gumu, kterou budeme muset vyzkoušet – všestranný all-mountain vzorek Forekaster.
Produkty značky Fabric již bereme v té záplavě informací a specifikací jako příjemnou třešničku na dortu. Klasikou jsou třeba jejich velepříjemná sedla.
Chytrou novinkou je držáček na GPS computery Garmin s integrovaným světlem.
Multiklíč s integrovanou ráčnou již znáte…
Stačí málo a i obyčejná pumpička může být krásná!
Malá, šikovná, výkonná – světýlka Fabric!
Silikonové gripy Fabric s objímkou, či bez?

Toto stále ještě není konec! Z prezentace v Nové Městě na Moravě jsem si přivezl i pár osobních zážitků a praktických postřehů z testování novinky GT Zaskar, Cannondale Habit, či Cannondale Synapse.

Foto: Štěpán Hájíček