reklama

reklama

Mondraker Crafty R – Redakční „služební“ eBike! (představení)

Koncem minulého roku jsme vás informovali o změnách v redakční výbavě, tedy konkrétně o výměně letitého stroje RB Bandit 675 za moderní PIVOT Switchblade. Ona to ale není jediná změna či novinka v naší výbavě! Redakčních „služebních“ kol bude totiž v roce 2024 v zázemí BikeAndRide.cz víc… Jedním z nich bude i elektrické enduro Mondraker Crafty R, stroj postavený na Smart systému BOSCH!

Ostatně právě BOSCH, přesněji česká divize Bosch eBike Systems je tím, kdo nám toto kolo zařídil a zapůjčil s tím, že nám bude k dispozici pro celou letošní sezónu 2024. Cílem je zatížit, prověřit a prozkoumat z dlouhodobého hlediska všechny možnosti, schopnosti, vymoženosti a inovace, které nejnovější systém Bosch nabízí. Zaměřit bychom se chtěli nejen na samotný pohon – Bosch Performance Line CX – ale i na všechny přidružené periferie.

reklama

Bosch eBike Flow a eBike Lock

Hned ze začátku našeho společného soužití jsem si nové „služební“ kolo spároval s aplikací eBike Flow, kde jsem si jednak pohrál s nastavením nejčastěji využívaných režimů dopomoci (za mě eMTB a TURBO), ale také jsem si hned od začátku aktivoval systém „eBike Lock“. Vybral jsem si přitom nastavení, v jehož rámci se kolo „zamyká“ ve chvíli, kdy z něj sundám displej Kiox 300. Tato funkce je relativně nová a přijde mi výhodnější a praktičtější než zamykání kola tím, že se k němu přiblížíte/vzdálíte se od něj s vaším telefonem s aplikací eBike Flow.

Každopádně systém eBike Lock je zámkem jen tak na půl. Toto řešení (v mém případě při odpojení displeje Kiox) deaktivuje pohonný systém, který nejde žádným běžný způsobem aktivovat dříve, než je displej usazen zpět na svoje místo. Fakticky to znamená, že případný zloděj nemá šanci na kole odjet plnou rychlostí (díky vypnutému motoru), ale může jej samozřejmě i tak sebrat, odjet na něm čistě „za své“, naložit jej do auta atd. Proto je, už jen v aplikaci, doporučena kombinace s klasickým mechanickým zámkem.  

Bosch eBike Alarm – vyzkoušíme také

K vyšší úrovni zabezpečení se lze dostat po aktivaci předplatného (první rok zdarma, následně 999 Kč/rok), k němuž lze doplnit i eBike Alarm, tedy pomocný modul, který jednak spustí varovný „virvál“ v případě, kdy detekuje pohyb zamčeného kola, zároveň obsahuje GPS modul, proto, v případě krádeže, může odcizené kolo na dálku sdílet svou polohu a pak být snáze znovu nalezeno.

Ale to jsme se vlastně dostali někam úplně jinam, než jsem měl původně v plánu. Každopádně právě aplikace eBike Flow a její extra široká, a díky průběžným aktualizacím neustále se rozšiřující a zlepšující se funkcionalita, je jedním z prvků, proč mi právě toto kolo přistálo v garáži. Oblast, kterou mám za úkol zkoumat a poté představit a popsat. Ostatně právě i zmíněný eBike Alarm bychom měli na mém kole v průběhu roku aktivovat a důkladně vyzkoušet.

Mondraker Crafty R

Ať se nebavíme jen o elektronice, pojďme si říct i něco málo o použitém „železe“, alias o kole samotném. Fakticky se jedná o kvalitní elektrické enduro postavené na hliníkovém rámu (Crafty 6061 Alloy Stealth Evo) s odpružením „e-Bike Optimized Zero Suspension System“ (150 mm / vidlice Fox 38 – 160 mm) s moderní „Forward Geometry“, tedy jednou z vyhlášených inovací Mondrakeru. Připomeňme radši ještě jednou, že je toto kolo vybaveno motorem BOSCH Performance Line CX a baterií BOSCH PowerTube 750.

Mezi zajímavé komponenty jistě patří třeba kola Mavic E-Deemax 29 (30 mm vnitřní šířka), či jediné minerální brzdy od SRAMu, model DB8. Sám jsem si již stačil toto kolo částečně přizpůsobit k obrazu svému, proto jsem na něj nasadil záměrně výrazně modrá řídítka Race Face Atlas (pr. 35 mm / šířka 810 mm), luxusní hliníkový představec BikeYoke Barkeeper (pr. 35 mm / délka 35 mm, RAW), ale také kupříkladu teleskopickou sedlovku Crankbrothers Highline 3 (pr. 31,6 mm / zdvih 170 mm).

Vše přitom zatím funguje k plné spokojenosti. Mezi svátky a těsně po Novém roce jsem již na tomto kole zvládl absolvovat nemálo „zaváděcích“ kilometrů, z čehož jsou i krátká videa na YouTube Shorts, nebo Insta Reels! Zatím musím říct, že mě Mondraker Crafty hodně baví, že se mi líbí jeho výrazná, ale dobře poskládaná geometrie, že si rozumím i s jeho odpružením, které si ale ještě trochu naladím.

A také by to chtělo předělat kola na bezduše, ale to je vcelku maličkost. Doma už se pro tento účel radostí tetelí lahev tmelu Peaty’s Holeshot Biofibre.

Tolik asi zatím úvodní představení. Další informace, videa a bližší rozbory postupně doplníme.

Text, foto a video: Štěpán Hájíček