reklama

reklama

Peaty’s Holeshot Biofibre Tubeless Sealant (představení)

Trochu to vypadá, jako bych se zamiloval do produktů Peaty’s! No, jen maličko. Při sepisování letošních novinek Holeshot CO2 Inflator & Puncture Plugger jsem narazil i na nový těsnící tmel – Peaty’s Holeshot Biofibre Tubeless Sealant – a když jsem si poslechl příběh, který za ním stojí… Nemohl jsem se o něj nepodělit.

Těsnící tmely pro bezdušové pláště od Steve Peata (Peaty’s) jsou poměrně známou záležitostí. Současný tmel, který mám sám v jednom kole, byl vyhlášený poměrně specifickým složením, lehce vyšší hustotou a také bohatou příměsí blýskavých třpytek. Ty sice slušně pomáhají utěsnit defekty v plášti, když vám to ale někde vycákne z pláště, máte celou dílnu jako po veselé Disko párty!!!

reklama

Těsní skvěle, až na tu párty!

Každopádně moje osobní zkušenosti s tímto původním tmelem jsou, až na zmíněné disko efekty, převážně kladné. Dobře se s ním pracuje, slušně těsní, nestárne a nevysychá, nebo jen hodně pomalu. Jeden by si řekl, že s takovým produktem může být Peaty spokojený, ale nebyl. Ne na 100 %!

Proto se on a jeho team pustili do vymýšlení a testování nové receptury, která by měla podobně dobré vlastnosti jako ta předchozí, nebo dokonce lepší. Do práce na tmelu, který bude kvalitně sloužit vždy a všude, práce s ním bude snadná, nebude zbytečně špinit, a hlavně nezanechá za sebou nesmazatelnou ekologickou stopu. Bude šetrný k přírodě!

Navíc, jak říká sám Steve Peat v přiloženém videu: „Ona to není vůbec sranda namíchat těsnící tmel, který bude správně fungovat. Stačí si jen uvědomit, jak velký rozptyl teplot musí zvládnout, od mrazu po horké letní dny někde na poušti! Jak velký je možný počet kombinací různých plášťů, těsnících vložek, ráfků, ventilků… Neskutečné! Na vývoji nového tmelu jsme přitom postupně pracovali již od roku 2017, tedy od doby, kdy byl na trh uvedený původní tmel Peaty’s!“

Když přitom chcete, aby takový tmel fungoval optimálně za všech těchto a mnoha dalších situací, nelze to prostě vyřešit hned. Za posledních několik let proto Peaty a jeho team spolupracovali s mnoha lidmi. S profi mechaniky, s běžnými uživateli, závodníky. Výsledkem bylo dohromady 23 odlišných verzí těsnícího tmelu. Tím posledním, produkčním, je tmel s pracovním označením 23.4! Takže to fakt nebyl uspěchaný vývoj.

Co je nového u Biofibre Tubeless Sealant?

Jednou z podstatných a zcela nových příměsí jsou jemná vlákna, která pomáhají vázat jednotlivé složky uvnitř tmelu a lépe tedy zvládat defekty – vyplňovat případné otvory v plášti. Tato vlákna přitom v původním tmelu vůbec nebyla.

Každopádně problém vláken je ten, že nejsnazší cestou by bylo použít jemná mikrovlákna z plastu. Jenže, jak asi každému dojde, už teď je svět plný mikroplastů, takže tohle není cesta, ne pro zodpovědnou značku jako je Peaty’s!

Trvalo přitom několik let najít či vytvořit vhodnou, biologicky odbouratelnou náhradu, která by měla podobné vlastnosti, pomáhala utěsnit vzniklé otvory a vydržela v tmelu dostatečně dlouhou dobu – nerozpustila se, nedegradovala.

Další inovací je celkově odlišné složení, třeba i lehce menší hustota tmelu pro snazší práci s ním, ale také upravený poměr jednotlivých složek. Jednoduše by se dalo říct, že pro lepší utěsnění stačí přidat více „lepivé složky“, jenže to pak může mít za následek rychlejší degradaci a ztrátu vyrovnaných vlastností celého mixu. „Změníte jednu věc a ono to dramaticky ovlivní všechny ostatní,“ říká Peaty!

Docela boj byl také v případě drobných lesklých destiček, diskutovaných v úvodu. Je to sice na jedné straně funky záležitost, a hlavně skvěle funguje co se ucpávání děr v plášti týká, ale ten nepořádek, když to někde vyteče. Nebo jen třpytky na rukách po práci s tmelem!

Zkoušelo se proto kde, co všechno. Různé biologicky odbouratelné náhrady, různé velikosti a tvary, nebo třeba i odstranění těchto destiček z tmelu jako takového. Nakonec se ale ukázalo, že původní varianta funguje prostě nejlépe. Finální změnou je tedy skutečnost, že původní destičky zůstávají součástí tmelu, jsou biologicky odbouratelné a nově jsou černé, nikoliv blyštivě tyrkysové.

Smysl této „inovace“ je jasný. Tmavé destičky na tmavém plášti vidět rozhodně nebudou, na rukách či na podlaze rovněž nebudou až tak nápadné, jako jejich disko předchůdci. Funkce každopádně zůstává zachována!

Kolik toho utěsní Peaty’s Holeshot Biofibre Tubeless Sealant?

Pokud si z nás Peaty nestřílí, a věřím že ne, tak tento nový tmel díky destičkám, nově přidaným vláknům a úpravám ve složení dokáže utěsnit díry až do průměru 6 mm. Ostatně mrkněte se na přiložené video, kde Peaty rve do pokusného pláště hřebíky, pak různé šrouby, a nakonec i jeden masivní vrut právě průměru 6 mm, což lze vnímat jako hraniční velikost.

Vždy přitom stačí kolo trochu potočit, aby se otvor dostal do míst, kde je uvnitř pláště hladina tmelu a během chvíle je zalepeno! Jestli to takto skvěle funguje v praxi, pak je to pecka!

Jak je to stou biologičností?

Nově použitá vlákna, ani destičky, či původní třpytky, nejsou rozhodně z plastů a mikroplastů!!! Použitý materiál nese označení BioGlitter a je vyrobený ze speciální formy celulózy z tvrdého dřeva. Především z eukalyptu pocházejícího ze zodpovědně spravovaných a certifikovaných plantáží provozovaných podle standardů PEFC™.

Tyto „třpytky“ přitom fungují jako krevní destičky, tedy v případě defektu se hromadí v místě poškození a pomáhají samotnému tmelu vytvořit silnější a stálejší vazbu s gumou v místě, kde došlo k poškození.

Je zkrátka vidět, že si Steve Peat a hlavně jeho „výzkumný a vývojový team“ dali na práci s novým tmelem hodně záležet, takže teď už zbývá snad jen jediné, zkusit na vlastní kůži, jak tahle sranda funguje! Jen co se nový tmel dostane na pulty českých prodejen. Do začátku nové sezóny je ale času dost.

Peaty’s Holeshot Biofibre Tubeless Sealant klíčové vlastnosti:

  • Biologicky odbouratelná vlákna
  • Biologicky odbouratelné destičky (BioGlitter)
  • Kompatibilní s CO2
  • Utěsní otvory do průměru až 6 mm
  • Pracovní tlaky: 1-8 bar (15-120 PSI)
  • Pracovní teploty: -20°C až + 50°C
  • Utěsní porézní pneumatiky i případné netěsnosti mezi pláštěm a ráfkem
  • Více informací: peatys.co.uk

Doporučené množství:

  • Silniční kola: 30–45 ml
  • Cyclocross: 60–75 ml
  • 26” MTB: 60–80 ml
  • 27,5” MTB: 70–90 ml
  • 29” MTB: 100–120 ml

Ceny:

  • 269 Kč – 120 ml
  • 629 Kč – 500 ml
  • 949 Kč – 1000 ml
  • 3 999 Kč – 5 l
  • (*ceny uvedeny pro aktuálně nabízený tmel, nový Biofibre tmel by se měl pohybovat v podobné úrovni)