reklama

reklama

Peaty’s Holeshot CO2 Inflator & Puncture Plugger (představení)

Značka Peaty’s, ze kterou stojí legenda Steve Peat, není ničím neznámým. Vybrané produkty, zejména jeho základní sadu chemie pro očistu, údržbu a mazání kola, jsme si představili na jaře tohoto roku. Maličko stranou naší pozornosti ale zůstaly dvě zajímavé novinky této sezóny – sada pro opravu bezduší a CO2 bombičky z řady Peaty’s Holeshot.

(text: Štěpán Hájíček / Foto: Peaty’s)

Přesněji, tyto novinky jsme si krátce představili v rámci „reportážního vstupu“ z prezentace společnosti ASPIRE Sports, která Peatyho libůstky do naší země dováží. Ač se jedná o vcelku nenápadné drobnosti, jsou to pomůcky nanejvýš praktické, mohou proto v řadě situací slušně pomoct. Ostatně značka Peaty’s razí heslo: „Více času na kole a minimum času při údržbě!“

reklama

Peaty’s Holeshot Tubeless Puncture Plugger Kit  

Sada Peaty’s Holeshot Tubeless Plugger Kit je na první pohled dalším z mnoha řešení určených pro rychlou opravu defektů bezdušových plášťů pomocí těsnících knotů. Peatyho Puncture Plugger Kit přitom není pouze „jedním z mnoha“, ale inovativním a chytře navrženým řešením. Jak ostatně říká sám Steve:

„Když bylo potřeba opravit bezdušové pláště pomocí knotů, byli jsme dost zklamaní tím, co trh nabízel. Většina hrotů, které jsme vyzkoušeli, měla v podstatě stejný tvar a žádný z nich nefungoval tak, jak bychom si představovali. Hroty navíc často způsobily ještě více škody než samotný původní průraz. Bojovali jsme také s tím, že se nám knoty v proraženém otvoru častokrát nedařilo usadit.“

Podstatná inovace řešení zvaného Peaty’s Holeshot Tubeless Puncture Plugger Kit se ukrývá právě ve tvaru samotného hrotu, který netvoří klasickou uzavřenou vidličku, naopak má znatelně jiný, více otevřený tvar.

Peatyho hrot rovněž pojme jak hubené knoty (1,5 mm), tak i silnější kusy (3 mm) určené pro větší defekty. Samotná vidlička, tedy spíše hrot, snáze pronikne dírou v plášti a zbytečně daný otvor nezvětšuje. Otevřený tvar tohoto hrotu pak výrazně pomáhá k tomu, aby knoty zůstaly bezpečně uvnitř otvoru v plášti – nevylézaly ven při vytahování samotného hrotu.

Chytře je také navrženo tělo tohoto nástroje. V transportní podobě se v jeho nitru nachází dostatek místa pro hrot i samotné knoty. V případě potřeby tuto „bombičku“ otevřete, vyndáte knoty, víčko nasadíte obráceně a hnedle máte v ruce šikovný a praktický nástroj pro instalaci knotů s nímž lze snadno pracovat i v rukavicích.

Samotný plášť je vyrobený z lehké hliníkové slitiny, která se nabízí ve 12 veselých eloxovaných barvách ve stylu dílů Chris King. Díky kompaktním rozměrům je tato pomůcka dostatečně malá na to, aby se vešla kamkoliv do batohu či do kapsy dresu a vy ji tak měli kdykoliv po ruce. Vnitřní prostor je navíc těsnícím kroužkem chráněn proti vniknutí vlhkosti a nečistot.

Součástí sady Puncture Plugger Kit je celkem šest knotů, tři průměru 1,5 mm a tři ve variantě 3 mm. Oba průměry knotů je možné dokoupit v sadě po šesti kusech (129 Kč jedna sada). Hrot je vyroben z odolné nerezové oceli 316.

Peaty’s Puncture Plugger Kit – základní vlastnosti a přednosti:

  • Rychlá a jednoduchá aplikace díky unikátní konstrukci hrotu
  • Díky patentovanému tvaru hrotu zůstává knot po aplikaci na svém místě a nedochází k jeho nechtěnému vytažení
  • Úzký profil hrotu zbytečně nezvětšuje otvor v plášti
  • Hrot je vyroben z nerezové oceli 316
  • Tělo je vyrobeno z hliníkové slitiny 6061 a povrch je eloxovaný
  • Rukojeť zaručuje pevný úchop
  • Celý set je díky konstrukci těla a použitým těsnícím kroužkům vodotěsný
  • Dostupné ve 12 barevných provedeních korespondujících s produkty Chris King
  • Cena celého kitu: 699 Kč
  • Cena sady knotů: 129 Kč (6 knotů v balení)
  • Více informací: peatys.co.uk
  • Přehled produktů Peaty’s: www.bikecentrum.cz/peatys

Peaty’s Holeshot C02 Tyre Inflator Kit 

Druhým produktem v relativně mladé rodince pomůcek pro opravy plášťů a defektů je sada bombičky s CO2 a redukce pro nafouknutí pláště Peaty’s Holeshot CO2 Tyre Inflator. Cílem při vývoji tohoto doplňku bylo navrhnout řešení, které se bude snadno používat a bude maximálně spolehlivé. Navíc se zde hrálo i na design (třeba opět díky 12 barevným variantám), ale i na snahu dotáhnout vše do posledního detailu.

Sada Holeshot CO2 Tyre Inflator funguje maximálně jednoduše, jak již bylo ostatně zmíněno. Nástavec našroubovaný na bombičce jednoduše nasadíte na ventilek a stlačíte. Vnitřní ventil se automaticky otevře a naplní prázdný plášť stlačeným plynem.

Jakmile dosáhnete požadovaného tlaku, nástavec uvolníte a jeho ventil se automaticky zavře. Zbytek plynu tedy neunikne všude okolo, proto pokud nebudete spokojeni s dosaženým tlakem, máte ještě druhou šanci.

Při použití sady Peaty’s Holeshot CO2 Tyre Inflator tedy odpadá složité manévrování, pracné šroubování či polohování nástavce na ventilku. Díky jednoduché a přímé konstrukci je průtok plynu skrz nástavec Peaty’s navíc dostatečně velký, aby vám pomohl „nahodit“ do patky bezdušový plášť, což je mnohdy dost problém.

Steve Peat a jeho parta inženýrů samozřejmě vědí, že se bombička při použití, vlivem náhlé změny objemu původně stlačeného plynu, výrazně ochladí, proto je součástí sady i poctivý silikonový návlek, aby vám prsty nepřimrzly k samotné bombičce!

Peaty’s Holeshot CO2 Tyre Inflator – základní vlastnosti a přednosti:

  • Unikátní patentovaný tvar hlavice zaručuje rychlou a pohodlnou aplikaci
  • Pro nahuštění stačí pouze nasadit na ventilek a stlačit
  • Kompatibilní pouze s galuskovým ventilkem
  • Dostatečně silný silikonový návlek na bombičku s uzavřeným dnem chrání ruce při aplikaci plynu
  • Balení obsahuje hlavici, dvě CO2 bombičky a ochranný silikonový návlek
  • Dostupné ve 12 barevných provedeních, které korespondují s produkty Chris King
  • Cena: 849 Kč (hlavice + 2 CO2 bombičky 16 g – Road&Gravel verze)
  • Cena: 899 Kč (hlavice + 2 CO2 bombičky 25 g – MTB verze)
  • Cena: 529/729 Kč (sada 5 CO2 bombiček 16/25 g)
  • Více informací: peatys.co.u
  • Přehled produktů Peaty’s: www.bikecentrum.cz/peatys