reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #15_2019 | Moje Zesty AM 4.0

Dnešní úvodník bych rád pojal opět trochu „jinak“. Už delší čas házím náhodné zmínky o tom, že se čeká, až dorazí moje nové osobní kolo pro tuto sezónu. Přesněji řečeno ono již před pár týdny dorazilo, od té doby se na něm ale prováděly úpravy, abych jej dostal do stavu, v jakém jsem si jej představoval a v jakém by mi mělo vyhovovat jak po stránce jízdních vlastností, tak i s ohledem na materiál, který na něm hodlám dlouhodobě testovat.

Fanfáry prosím!

Chvíle napětí jak v soutěži Voice a jde se na to! Mojí novou hračkou na rok 2019 je Lapierre Zesty 4.0 AM FIT! Přesněji v konfiguraci M/27,5“ – tedy velikost Medium a kola také „Medium“! Ano, toto kolo již vlastně znáte, tedy jeho levnější variantu Zesty AM 3.0 FIT, kterou jsem testoval zkraje roku 2019. Již tehdy jsem byl vlastně prakticky rozhodnutý, s radostí jsem ale využil příležitosti povozit se na identickém základu se stejnými zdvihy a velikostmi kol, abych se utvrdil v přesvědčení, že mi tento stroj bude skutečně vyhovovat.

Lapierre Zesty AM 4.0 FIT (M/27,5″)

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Jenže to by nesměly přijít devětadvacítky!

Pravda, když tak listuju seznamem naposledy testovaných kol a dívám se do plánů testů chystaných na zbytek jara a léto, říkám si, jestli jsem s volbou menších kol nešlápl vedle! Jestli na tom ještě budu umět jezdit?! Myslím si, že to půjde, jak jsem si ostatně ověřil o tomto víkendu!

Sice jsem se zprvu na technických, případně na rychlých rozbitých trailech skoro až divil, jak moc jiný je to pocit oproti 29“ Canyonu Strive CFR, s nímž jsem ty samé úseky projížděl o pár dní dříve, ale ono jde skutečně jen o zvyk. Navíc tedy i o uvědomění si, že moje Zesty, i po všech úpravách, je stále spíše hravým all-mountain strojem, nežli neohroženou enduro mlátičkou postavenou pro boj s nejtěžšími traily světa (EWS).

Skutečně, prví ostřejší sešupy mě zarazily v tom, že už jen o pár centimetrů nižší úchop a menší kola sice také přejedou velké balvany a sešoupou prudká klesání, člověk ale, pokud tvrdošíjně nechává představec až u hlavy, musí o dost víc ohnout záda a kolo více „řídit“! Ne jej pouze namířit rovně a říct mu: „Dělej, co umíš!“

Naše sobotní výbavička…

Na druhou stranu, pokud zvládnete nejprudší úseky, proskáčete nejvíce rozbité pasáže a dojedete následně do lehčích částí trailu, kde je to méně o kamenech a kořenech a více o hlíně a ostrých zatáčkách, uvědomíte si, jak snadno se sedmadvacítka v takových místech ovládá. Jak pohotově reaguje, s jakou chutí se láme nebo v případě potřeby zprudka pokládá do klopenek či otevřených zatáček…

Střední a velký průměr jsou prostě dva odlišné světy, každý má svá pro a proti a díky tomu má i každý jezdec a každá dívka za řídítky možnost si vybrat, která varianta, který rozměr mu (jí) sedí lépe. Tedy, který koncept dané osobě přináší více užitku a méně omezení. Snad to ještě chvíli bude pravda a nedočkáme se toho, že nás devětadvacítky převálcují takovým stylem, že průměr 27,5“ najdeme nanejvýš u velikostí S(M) a menších…

Ostatně jednou z předností mého nového stroje je i jeho „obojetnost“, tedy možnost přestavět jej „relativně snadno“ na 29“. V praxi by to znamenalo prohodit kola, otočit uchycení hlavního čepu zadní stavby, případně otočit misky hlavového složení či snížit zdvih vidlice (27,5“ = 150 mm / 29“ = 140 mm). *Ale teoreticky i prohodit tlumič (205/60 mm – 27,5“ | 205/57,5 mm – 29“).

Přiznám se, že jsem chvíli začal uvažovat nad tím, že bych si časem ke svému stroji nechal zaplést velká kola, ale pak mi došlo, že by to úplně neladilo s mým aktuálním tuningem, navíc, že by to ve výsledku nemuselo být až tak jednoduché…

DVO Beryl, 170 mm – po roce sundaná z RB Bandit 675

Osobní tuning!

Abych to už více neprotahoval… V první řadě jsem odvezl do Shock Therapy redakční RB Bandit 675, aby se zde udělala předsezónní údržba tlumiče a vidlice (DVO Beryl / DVO Topaz Air) s tím, že jsem chtěl vidlici (DVO Beryl) přehodit na svoje kolo a na Zesty původně nasazenou vidlu zase hodit na RB (RockShox Revelation), což jsem skutečně provedl.

Zásek byl jen v tom, že jsem pro RB chtěl Revelation (záměrně na Zesty 29“ verze) zvednout z původních 150 mm na odpovídajících 160 mm, aby se vyrovnal krok se zadní stavbou. K tomu je potřeba prohodit táhlo vzduchové pružiny DebonAir, které zrovna v danou chvíli nebylo dostupné. Ale sehnali jsme jej a je to vyřešené! Díky Vašku!

Výsledek je přitom docela zajímavý, jelikož RB dostalo vidlici se zdvihem o 10 mm nižším, přitom díky 29“ konstrukci zůstala výška hlavy (vzdálenost osa-korunka) zachována, respektive ještě o kousek vzrostla. U Lapierre Zesty jsem naopak měl původně v plánu snížit zdvih u DVO Beryl ze 170 mm na 160 mm, což se ale ukázalo jako zbytečné, protože je Beryl i na 170 mm podobně vysoký jako Revelation 29“ se 150 mm kroku! Stíháte ještě?

Kokpit Funn

Dál už jen drobnosti, ale podstatné!

Akce s vidlicí byla asi největší operací, zbytek už šel poměrně hladce. Do řídícího centra jsem rovnou, bez rozmýšlení, nasadil kokpit původně používaný u mého loňského stroje – RockMachine Blizzard – tedy oranžový set Funn (flowcycles.cz)!

Jakmile kolo dorazilo, objednal jsem si k němu kotouče Galfer Wave Fixed v sestavě 203/180 mm (původně 180/180 mm) a k nim desky Galfer (protocycles.cz). Dopředu šly desky se směsí Pro (závodní s vyšším účinkem), dozadu aktuálně směs Advanced (do mokra?), plus mám k dispozici na střídání a vyzkoušení ještě jedny ve Standardu a jedny nové určené pro eBiky (vyšší tepelná odolnost).

Posledním (neviditelným) bodem, který jsem řešil, byly vložky do ráfků, kdy jsem dopředu použil MrWolf Banger (protože krásně tlumí), dozadu jsem nasadil se záměrem dlouhodobého testování Panzer. Už jen proto, že se do zadního ráfku s jeho 27 mm vnitřní šíře tato pětiboká vložka se špičkou směřující do ráfku bude vkládat lépe než většina kulaté konkurence.

Abych nezapomněl, kolo mi dorazilo, na moji žádost standardně přepravně rozložené, proto jsem se ani neobtěžoval s instalací původní sedlovky LP Dropper se zdvihem 100 mm u vel. M a použil svou odloženou a přes zimu na pár kolech (zejména Lapierre) použitou sedlovku BikeYoke Revive 160 (160 mm). Ó, jaká to slast!

*Vše ostatní zatím zůstává v sérii, samostatně ještě řeším objednávku páru brzd SRAM G2 RSC, které by nahradily základní brzdiče SRAM Guide T aktuálně přítomné na mém kole.

Sedlovka BikeYoke Revive 160
Kotouče Galfer Fixed

Váha navíc, ale smysluplně!

Tolik představení mého nového oře, který jsem svým tuningem vlastně dost změnil a zatížil! Původní údaj v rychlosti naměřených cca 14,7 kg (M, bez pedálů) se po všech úpravách vyšplhal na nějakých 15,2 kg! *Už jen změna vidlice znamená nárůst cca 230 g.

To je za poslední roky snad nejtěžší kolo, co jsem měl, ale zase vím, proč je na něm to či ono. Navíc chci, aby teď primárně vydrželo výlet do Finále! V konečném důsledku mi ale v sedle zase tak těžké nepřipadá, a to jsme dali za sobotu nějakých 50 km v terénu s převýšením lehce přes 1000 m!

No co, karbonový fešák Zesty AM 5.0 Ultimate FIT by byl jistě o něco lehčí, ale zase hliníková čtyřka se bude, pevně věřím, na podzim lépe prodávat. Kdo by měl už nyní předběžně zájem, napište mi třeba přes facebook nebo na stepan(zamotaný)bikeandride.cz

V předním kole MrWolf Banger
Vzadu PANZER, těsnící tmel Finish Line

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

DreamRide

Pohádkové ježdění v Utahu! Luxusní fotogalerie na: www.pinkbike.com

Trail Party Autumn/Winter

Menší vzpomínka na podzim a zimu. Tedy trochu jiný podzim a zima, než je u nás běžně zvykem…

Feistel Racing – Bikefilm Hometrails

Co myslíte, lze natočit působivé bikové video jinde než v BC, nebo alespoň s panoramaty Dolomit či prostě Alp v zádech?

Riding Switzerland’s Valais region

Kdyby vám chyběla právě alpská panoramata, zkuste třeba švýcarský region Valais.

Bernard Kerr – Pon de Replay

Když už teď zase kamarádíme se značkou Pivot (díky zastoupení Protocycles – Pivot 429 Trail aktuálně v testu), pojďme si sem hodit jedno „firemní“, slušně punkové video!

www.instagram.com/bikeandride.cz

10 year old shreds massive jumps | Coast Gravity Park

Učíte svoje děti jezdit na kole? A učíte je jezdit takto? Já zatím ne… Každopádně RESPEKT!

**CZECH MADE**

PŘÉMA A JEHO NOVÉ KOLO!

V domácí rubrice tradičně Michal Prokop, který si udělal aktuálně výlet na sever za Přémou Teichmanem, aby se společně projeli a podívali se blíže na Přémovo nové kolo!

**BONUS**

Enduro Vs Trail Suspension Fork | What’s The Difference?

Jaký je rozdíl mezi Enduro a Trailovou vidlicí? Pokud ovládáte angličtinu, rád vám to vysvětli Trail Angel, nebo zkráceně „Trangel“.

Santa Cruz Megatower first ride and impression

Jeden vcelku zajímavý, osobitý, nebo spíš osobní test nedávno představené novinky Santa Cruz Meatower.