reklama

reklama

GHOST Path Asket – Bike? Gravel bike? E-Bike? Crossover! (TECH NEWS)

Jak někteří výrobci dělají pořádné „Haló“ okolo každé novinky v nabídce, tak německý Ghost poslední dobou představuje nové stroje spíše potichu, bez výrazných fanfár. Takhle jsme si třeba zkraje roku všimli nové řady hliníkových štěkoletů Ghost Asket, k nimž se před časem přidaly dva stroje postavené na karbonu doplněné o nenápadnou pohonnou jednotku Fazua – Ghost Path Asket.

Maličko se vlastně opakuje situace z loňského roku, kdy byly společně představeny dva sourozenecké modely – Ghost Path Riot a Ghost Riot CF. Agresivní trailové fully, nebo lehčí all-mountain stroje, jak se to vezme. Jeden s klasickým „šlapacím“ konceptem, druhý s kompaktním pohonem Fazua Ride 60.

Tato dvě kola jsou si ale vlastně podobnější a na úrovni genetické stavby více propojená, už jen díky shodnému zaměření, blízké výbavě, materiálu rámu a podobně, než jak je tomu u modelů Ghost Asket a Ghost Path Asket.

reklama

Ghost Asket & Ghost Path Asket

Služebně o něco starší Ghost Asket je všestranným gravel bikem na hliníkovém rámu nabízející zajímavé spektrum modelů, výbavy a také přiměřené ceny. Případně různé cestovatelské (EQ), nebo městské mutace (Urban). Kompletní přehled na ghost-bikes.com.

Naopak novinka Ghost Path Asket je kolem postaveným na exkluzivním karbonovém rámu (LC) nabízeným aktuálně jen ve dvou modelech. Každý s poměrně specifickou a v jistých ohledech ne zcela tradiční výbavou. Jedná se, třeba i cenou, o poměrně exkluzivní kousky, které nemají potenciál zaujmout široké masy, spíše si je budou hýčkat jezdci, kteří mají hodně specifické nároky. Pojďme si to rozebrat více do detailu.

Ghost Path Asket Pro

Začněme u dražšího modelu Ghost Path Asket Pro, který je postaven na již zmíněném luxusním karbonovém rámu a vybaven pohonem Fazua Ride 60 (naše zkušenosti na Pivotu Shuttle SL). Zároveň je doplněn „firemní“ baterií Fazua Energy Fix s kapacitou 430 Wh a možností usadit na rám „Range Extender“, který přidá k celkové kapacitě dalších 210 Wh.

Toto jsou ostatně obecné vlastnosti celé třídy Ghost Path Asket. Model Path Asket Pro je přitom specifický hlavně výbavou. Na jedné straně nabízí pevnou karbonovou vidlici Ghost, na straně druhé pak objemné pláště (WTB Ranger 2,0“), ale také luxusní a na gravel biku lehce překvapivé bezdrátové MTB řazení.

S pákami SRAM Rival AXS je totiž propojena přehazovačka SRAM GX Eagle AXS, která obsluhuje „dvanáctkovou“ kazetu s typicky bikovým rozsahem 10-52 zubů. Vše korunuje bezdrátově ovládaná teleskopická sedlovka RockShox Reverb AXS se zdvihem 100 mm, respektive 125 mm (vel. S a M/ L a XL).

Ghost Path Asket Pro

  • Cena: 187 990 Kč
  • Rám: Path Asket LC (karbon)
  • Vidlice: Ghost Carbon
  • Řazení: SRAM GX Eagle AXS 1×12
  • Pohon: Fazua Ride 60
  • Baterie: Fazua Energy Fix 430 Wh
  • Pláště: WTB Ranger 2.0 TCS
  • Více informací:  www.ghost-bikes.com/../path-asket-pro

reklama

Ghost Path Asket Advanced

O poznání jinou písničku zpívá druhý model Ghost Path Asket Advanced, který je sice postaven na stejném základu, tedy se shodným rámem i pohonem Fazua, v mnoha bodech se ale liší svou výbavou. Asi nejzásadnějším rozdílem jsou klasické gravelové pláště Maxxis Ravager Exo TR v rozměru 700x40c a vedle nich pak odpružená vidlice Rock Shox Rudy Base (zdvih 40 mm).

Ghost Path Asket Advanced nabízí na jedné straně výhodu v podobě odpružení, na straně druhé je ale znát, že byl stavěn více s ohledem na rychlost a lehkost jízdy. To dokazují jak zmiňované pláště, tak třeba i řazení složené z komponentů Shimano GRX. Konkrétně z jedenáctkové rodiny RX810(812), která je doplněná o bikovou kazetu Shimano XT v rozsahu 11-42 zubů.

Zároveň ani v tomto případě nechybí teleskopická sedlovka, opět se zdvihy 100 mm a 125 mm, dle konkrétní velikosti rámu, avšak v tradičním lankem ovládaném provedení. Drobnou technickou zajímavostí na okraj je průměr sedlovek 31,6 mm, který se obvykle používá spíše u MTB kol než u gravel-biků.

Ghost Path Asket Advanced

  • Cena: 159 999 Kč
  • Rám: Path Asket LC (karbon)
  • Vidlice: RockShox Rudy Base (40 mm)
  • Řazení: Shimano GRX RD-RX812 (11s)
  • Pohon: Fazua Ride 60
  • Baterie: Fazua Energy Fix 430 Wh
  • Pláště: Maxxis Ravager Exo TR 700x40c
  • Více informací:  www.ghost-bikes.com/../path-asket-advanced

Kam míří Ghost Path Asket?

Už jsme si možná zvykli, že se poslední dobou různé kategorie dost štěpí a všelijak prolínají. Dobrým příkladem a potvrzením tohoto jevu mohou být i nové stroje Ghost Path Asket, které nejenže rozšiřují zatím ne až tak početnou rodinu štěrkoletů s elektrickým pohonem, ale nastavují i trochu jiné parametry celému odvětví gravel biků.

Ghosty Path Riot nejsou jistě prvními, které nabízí širší obutí, bikové řazení, odpruženou vidlici nebo teleskopické sedlovky. To rozhodně ne. Zato jsou ale potvrzením určitého trendu, který nejeden gravel bike více a více přibližuje podobě sportovního horského kola doby nedávno minulé, pouze vybaveného berany a trochu jinou geometrií a celkovou siluetou.

Osobně dávám v obecné rovině přednost spíše čistému gravel biku v jeho přirozené lehkosti a jednoduchosti, fakticky se ale nebráním ani takto více do MTB spektra posunutým derivátům této skupiny. Ostatně když si třeba vzpomenu na test Rock Machine Gravelride INT E700 Di2, to bylo hodně zajímavé kolo. Pokud mu člověk dopřál optimální podmínky, pak se s ním dali zažít neskutečné věci! Hmmmm!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Ghost Bikes, autor