reklama

reklama

Pivot Shadowcat | Menší průměr = více radosti (Tech News)

Pivot je značkou, která poslední dobou rozhodně nezapomíná na své příznivce, ale naopak je poměrně pravidelně zásobuje novými, či lépe řečeno inovovanými stroji ze své nabídky. Vše se zdá být logické, na sebe navazující, plánované a trendy respektující. Pak se ale ze stínu vynoří nenápadná kočka a vše obrátí vzhůru kolama! Nebo ne?

Pověstné jádro pudla mojí výše uvedené narážky není zase tak hluboko zakopané. Jde jen o to, že Pivot jednak po sakra dlouhé době přichází se zcela novým jménem ve své nabídce – Shadowcat –, jednak může překvapit skutečnost, že se tato, tajně se podél zdí plížící kočka, nespoléhá na módní a skoro všudypřítomná velká kola (29“), nýbrž vsází na „pomalu znovu objevovaný a opěvovaný“ průměr 27,5“!

Pivot Shadowcat v tomto směru částečně navazuje na model Mach 6, který rovněž využívá menší, lehčí a zábavnější parametr. Nevnímá jej přitom jen jako jednu z možných cest, nýbrž je postaven čistě pro střední kola!

Podobnost více než nápadná, parametry více než ohromující!

Abychom si ale nevykládali úplné pohádky. Pivot Shadowcat není strojem, který by spadl je tak z nebe a kompletně přepisoval zažité pořádky. Nikoliv! Shadowcat do značné míry navazuje na úspěšnou řadu Pivot Mach 5.5, celkově se ale posouvá o notný kus dál, i proto přijal nové jméno.

Z hlediska vzhledu, konstrukce a zpracování v sobě nese nepřehlédnutelnou spojitost s celou řadou aktuálních modelů Pivot. Za všechny jmenuje enduro zbraň Firebird, lehký a hravý Trail 429, nebo již dříve zmiňovaného souputníka na středním průměru – Pivot Mach 6.

Z hlediska parametrů se přitom sluší dodat, že Pivot Shadowcat nabídne kombinaci 160 mm vidlice Fox 36, 140 mm kroku zadní stavby (DW-link) a již zmíněná střední kola (27,5“). Zajímavé na tom je, že rám tohoto modelu je lehčí než v případě jiného lehkého trailového šviháka, Pivotu Trail 429, zároveň je jen o pouhých 45 gramů těžší než rám závodní štiky Pivot Mach 4 SL! Kam až lze ty hranice posouvat?

reklama

Jednoznačné zacílení

Výše zmíněné parametry, zejména nanejvýš lákavé váhové benefity, těží ze sice náročné, výjimečné, výsledky ale přinášející piplavé ruční práce při výrobě každého rámu, jak to popisoval John Pentecost při své podzimní návštěvě České republiky. Pivot kupříkladu využívá technologii Hollow Core, kdy je rám při výsledném formování stlačován z vnitřní i vnější strany.

„Naším cílem bylo navrhnout a postavit nejlepší kolo, jaké si pro zábavu v terénu dokážete představit,“ vysvětluje Chris Cocalis, zakladatel a CEO značky Pivot.

„Kombinace mimořádné nízké hmotnosti, precizně naladěného odpružení a moderní geometrie zaručují, že je nový Shadowcat mimořádně rychlý, hravý a snadno ovladatelný! Ostatně od samého začátku jsme měli za cíl postavit maximálně agilní a schopný trailbike. Shadowcat je vskutku nadupaná terénní zbraň, která snadno vykouzlí úsměv na vaší tváři kamkoliv s ní vyrazíte.“

Z hlediska geometrie by mohla někoho překvapit skutečnost, že nový Pivot Shadowcat není vybaven Flip-chipy tak jako drtivá většina jeho bratří uvedených na trh v posledních několika letech. Zajímavé je, že i takový Trail 429 tuto možnost nabízí, zato Shadowcat nikoliv! Snad i proto se podařilo srazit jeho váhu na minimum. Snad je to proto, že je vskutku precizně naladěn ke svému jasně danému účelu.

reklama

Každý, co si zaslouží!

Z technického hlediska bych navrch přidal informaci, že si Pivot dal hodně záležet na odladění každé konkrétní velikosti, tedy nejen z pohledu geometrie, ale též konstrukce a vrstvení rámu. Jinak řečeno, jednotlivé velikosti nejsou zmenšenými či zvětšenými kopiemi středního etalonu, naopak u každé je zohledněno specifické zatížení a namáhání a podle toho je jeho rám poslepován dohromady.

Na výběr budou dvě barevné varianty – Danger Fruit a Blue Mirage – a šest kitů kompletně nastrojených kol. Standardně na tlumičích Fox Float DPS, alternativně se inteligentním elektronickým systémem Fox Live Valve. Případně si lze kolo individualizovat či postavit podle svých preferencí a svého uvážení.

Budeme-li se my i dovozce držet zažité tradice, nemuselo by trvat příliš dlouho, než se v ČR objeví vhodný testovací vzorek. Jestli, až se tak stane, rozhodně po něm s chutí sáhnu, svezu se a budu vás s radostí informovat, zda je nový Pivot Shadowcat skutečně tak hravý a zábavný, jak jeho tvůrci všude hlásí!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Pivot

Pivot Shadowcat – přehled Kola: 27,5“

Zdvihy: 160/150 mm (P/Z)
Úhel hlavy: 65,8°
Délka zadní stavby: 430 mm
Dosah (reach): 410, 430, 460, 480 mm (XS, S, M, L) Rám: Karbonový – Hollow Core

Více informací: pivotcycles.com
České zastoupení: protocycles.cz