reklama

reklama

MUCKY NUTZ Frame Skinz/Stay Skinz | S ochranou stylově!

Je vcelku přirozené, když člověk chce ochránit to, co má rád! Rodinou počínaje, majetkem konče… Rádi máme jistě i naše věrné jednostopé společníky, kterým rovněž chceme dopřát náležitou ochranu a péči. Základním krokem v tomto směru mohou být ochranné polepy, což může i nemusí být jednoduchá průhledná fólie!

Různých způsobů kterak „oblepit“ a tedy ochránit rám, respektive alespoň jeho lak, je celá řada. Začít můžeme jednoduchými samolepkami umístěnými pod bovdeny v kritických „kontaktních bodech“ a skončit lze u celoplošné fólie, která ochrání prakticky celý rám.

Příjemným, dostupným a snadno instalovatelným „kompromisem“ mezi zmíněnými dvěma extrémy mohou být různé designové ochranné polepy rámu. V minulosti jsme psali třeba o značce All Mountain Style (AMS), jejíž polepy se pravidelně objevují na testovacích kolech Pivot (např. Pivot Firebird). Jinou možností jsou třeba samolepky Rie:sel design, které jsem měl na svém GT Force 29.

Moje GT Force 29 Expert s polepy Rie:sel design (Maori)
PIVOT Firebird 29 ozdobený samolepkami AMS (Hvězdy a pruhy).

reklama

A pak je tady MUCKY NUTZ!

Relativní novinkou na českém trhu jsou polepy od tradiční britské značky MUCKY NUTZ, kterou si věci znalý jedinec spojí primárně s jednoduchými blatníčky do vidlice či na sedlo (viz. náš poslední test/představení).

MUCKY NUTZ se přitom, před jistým časem, pustil do produkce svých vlastních nálepek s originálními designy, proto, když jsem dostal nabídku vybrat si a objednat dva sety (jeden na MTB Norco Sight, druhý na gravel, nyní Norco Search XR), nebylo proč váhat!

Z vícero možností mě na první pohled zaujala sada s výstižným označením Area 51 s mimozemšťanem, vznášející se krávou a několika talíři UFO! Je to možná trochu dětinské, ale přišlo mi, že je jinak moje Norco Sight nějak moc vážné a seriózní, že tedy potřebuje trochu nakopnout a rozveselit! Další barvičky mu přidávat nechci, stačí barevné gripy, ale zrovna ten polep… Jo, ten mě baví!

MUCKY NUTZ – Frame Skinz (Area 51 | černá, matová)

MUCKY NUTZ – Frame Skinz, nebo Stay Skinz / mat, nebo lesk?

Pro základní orientaci v nabídce MUCKY NUTZ polepů… Existují dvě varianty lišící se rozměrem, určením a cenou. Frame Skinz je, z logiky věci, sada určená pro přední část rámu – horní trubka, spodní trubka, sedlová trubka, zadní stavba pod řetěz a menší čtverečky pod bovdeny. Stay Skinz jsou zase polepy určené pro zadní stavbu, zejména z boku na vidlici a vzpěry.

Jednotlivé designy snad popisovat nemusím, na ty se podíváte sami na e-shopu www.muckynutz.cz. Důležitou informací může být, že si lze vybrat polepy jednoduché transparentní (bez potisku), potištěné (tmavý tisk pro světlejší laky, bílý pro tmavá kola), ale také třeba variantu „lesk“, nebo „mat“. Jako když jsme před řadou let chodili do foto studií nechat si vyvolávat fotky z kinofilmu! Sakra, to je ale prehistorie!!!

Abych si to ulehčil (trocha ironie), sám osahal a porovnal, tak jsem se rozhodl pro matovou variantu na bika a lesklou na gravel. Přišlo mi to logické, ale to už si rozhodněte sami za sebe. Každopádně rozdíl mezi nimi je podobný jako u papírových fotografií zmíněných výše.

Moje bikové matné polepy mají jemnou povrchovou texturu, jemné zrno jako matná fotka, lesklé jsou naopak zcela hlaďoučké a jemné. Matové (u mě MTB verze Area 51) jsou již nějaký pátek na kole, lesklé „gravelové“ (design zvaný Contours – tedy vrstevnice) půjde na druhé kolo brzy. Jeden gravel šel totiž do světa, druhý, nový, před týdnem dorazil – Norco Search XR).

Nalepím a neřeším!

Pár samolepek, či lépe řečeno podobně velkých polepů, jsem již na kolo instaloval. Zejména výše zmíněný Rie:sel design na GT Force. Tyto, nebo třeba i verze od AMS jsou, oproti MUCKY NUTZ, silnější, na povrchu více strukturované, a tak nějak „bytelnější“.

MUCKY NUTZ na to jde jinak. Používá „300mikronovou vrstvu vinylu, na které je potisk a lepidlo!“ Z praktického popisu v katalogu bych vytáhl ještě: „Potiskové barvy ECO jsou přátelské k životnímu prostředí, dodávané včetně našeho recyklovatelného ochranného obalu, aby samolepky dorazily k Vám bez poškození.“

Samotné polepy jsou tedy poměrně tenké, úplný papír to ale není. Někdo může namítnout, že efekt ochrany rámu zde nejspíš nebude tak výrazný jako u AMS či Rie:sel designu, což je asi pravda. Na druhou stranu se štíhlé samolepky o trochu snáze lepí, lépe se s nimi pracuje.

MUCKY NUTZ – Frame Skinz (Area 51 | černá, matová)

Lepím nerad, ale…

Při instalaci polepů Rie:sel před pár lety jsem sice také na žádný zádrhel nenarazil, s MUCKY NUTZ jsem měl ale pocit, že na rám lepím běžné firemní „stickerky“. Myšleno v kladném slova smyslu.

Přiznám se, že na tyto věci nemám úplně dokonalou trpělivost a nejsem až tak pečlivý, jak bych si sám přál. Radši věci šroubuju či brousím, než lepím, maluju či kituju. Ale toto mě docela bavilo. Ne vše je na mém rámu úplně přesně, ne vše je rovné či dokonale vystředěné, ale koho to trápí? Mě ne! Práce to nebyla otravná, šlo to hladce a vše dnes hezky drží na svém místě!

Drží, ale vydrží?

Co se týká dalších praktických postřehů… Co byste chtěli psát za rozbor u samolepek na rám? Mně se líbí jejich design, ty krávy a ufoun mě vždy vykouzlí úsměv na tváři a vlastně se mi líbí, že to je decentní tenká samolepka. U GT Force jsem byl spokojený s hrubším polepem Rie:sel, tam mi to sedělo, ale zde u Norca mi nějak více oku lahodí hladší, jemnější MUCKY NUTZ.

Když jsem tyto polepy poprvé instaloval, kladl jsem si otázku, jak dobrou ochrannou funkci budou vlastně plnit? Když jsem pak dokončil Enduro závody na Špičáku, opláchl své kolo hadicí a následně jej doma (asi po dvou týdnech – já ostuda) drhnul do čista, myslel jsem si, že se jedna samolepka, vzadu na zadní stavbě, začíná povážlivě ošoupávat od mojí paty.

Alespoň zprvu při očistě to tak vypadalo, jenže… Pak jsem se podíval blíž, dané místo otřel trochu více hadrem a zjistil, že: Ano, jsou zde vidět drobné stopy „ošoupání“, fakticky jsou ale o dost menší, než jak to vypadalo přes usazené nečistoty.

Chvíli jsem si myslel, že je samolepka od mojí paty už slušně ošoupaná…
Ano, jisté opotřebení je zde patrné, ale nic hrozného!

reklama

MUCKY NUTZ Frame Skinz/Stay Skinz | Závěr

Když to celé nějak shrnu, musím říct, že polepy od MUCKY NUTZ možná nepůsobí až tak výrazným „high-tech“ stylem jako je tomu u vícekrát zmiňované konkurence, komu to ale vadí? Ano, míra ochrany bude u polepů AMS či Rie:sel asi o něco vyšší, o maličko, někdo by ale mohl mít problém s jejich hrubší strukturou a tedy i nápadnějším vzhledem.

Zato u MUCKY NUTZ, když se dobře vybere vzor, zamyslíte se nad tím, zda lesk, nebo mat, dobře vše nalepíte, pak polepy dost slušně splynou s vaším kolem, až na ně (v dobrém) za chvíli zapomenete! Jestli on to není „konstrukční záměr“.

Víte, co je na tom nejlepší? Že si můžeme vybrat! Komu se více líbí hrubší materiály, ten může zabrousit k jedné z výše zmíněných značek, kdo má radši nenápadnější splynutí polepů s rámem, ten bude jistě spokojený s MUCKY NUTZ. Nebo to lze brát ještě jinak – přes design, či přes nabízené vzory.

Mně se třeba téma Maori (Rie:sel) hodně líbilo, proto jsem si jej vybral na GT Force. Když jsem ale přemýšlel nad polepy pro Norco Sight, nějak jsem si nebyl jistý, co u Rie:sel design či AMS zvolit? Nic mě z jejich nabídky pro toto konkrétní kolo vysloveně neoslovilo.

Pak ale přišla nabídka na test MUCKY NUTZ, já si otevřel eshop, podíval se na vzory pro Frame Skinz, a bylo jasno! Oblast 51 je prostě mazec!!! No co, „fotřík“ přes 40 si udělal radost a má na kole vyjevené krávy a vykukujícího ufouna! Mě to prostě baví! Není to vlastně ten hlavní účel? ✌🏻😁

Text a Foto: Štěpán Hájíček

MUCKY NUTZ polepy – základní vlastnosti a přednosti

  • Perfektně vyvážený, vysoce výkonný a důvtipný polep – účinná ochrana vašeho kola proti otěru, poškrábání i při případném pádu
  • Snadná instalace i demontáž
  • Univerzální použitelnost pro všechny druhy rámů – karbon, hliník, ocel atd.
  • Vysoce čirý materiál odolný otěru s vysokou přilnavostí lepidla
  • Stylový design, který dokáže obnovit vzhled kola k nepoznání
  • Navrženo a vyrobeno ve Velké Británii

MUCKY NUTZ – Frame Skinz

Cena: 749 Kč
Varianty: Lesklý / Matný
Obsah balení: 1 x samolepka pro horní či dolní rámovou trubku / 2 x samolepka pro ochranu u řetězu nebo pod sedlovkou / 8 x samolepky pro horní nebo spodní rámovou trubku / 2 x samolepky pro kyvnou vidlici / 4 x čiré samolepky proti oděrkám u vývodu kabelů z rámu – styčné plochy s kabeláží

Více informací: www.muckynutz.cz/Frame-Skinz

MUCKY NUTZ – Stay Skinz

Cena: 629 Kč
Varianty: Lesklý / Matný
Obsah balení: 2 x samolepka pro horní vzpěry / 2 x samolepka pro zadní vidlici

Více informací: www.muckynutz.cz/Stay-Skinz