reklama

reklama

Mucky Nutz – blatníčky lehké, skladné, praktické

Uznávám, je trochu zvláštní otevírat téma blatníků na kolo před začátkem léta, kdy se očekává, že bude spíše sucho a od kol bude častěji létat prach a kamení než voda a bláto. On takový blatník ale nemusí být jen o chytání bláta, navíc kdo ví, kdy zase přijde „období dešťů“.

Malé blatníčky na vidlici se často montují i jako ochrana citlivých partií vašeho kola, především těsnění vidlice a vnitřních nohou s kluznou plochou. Zkrátka a dobře, aby se na části, které dříve bývaly skryty pod prachovkou, tolik neprášilo a aby na ně samozřejmě ani příliš necákalo.

Redakční Ghost FRAMR 6 s blatníčkem Mucky Nutz Face Fender

Napevno, nebo volně?

Když se dnes rozhlédnete kolem sebe, zjistíte, že malé blatníčky montované k můstku vidlice dnes vozí kde kdo. Řada značek je přitom začíná nabízet jako příslušenství ke svým vidlicím. Namátkou se mi vybavuje SR Suntour a model Durolux, nebo DVO a jejich Diamond. Tyto konkrétní blatníčky se montují přímo do těla vidlice pomocí šroubků do připravených děr. Je to poměrně čisté a efektní řešení, ale vlastně i dost omezené.

Každopádně vznik těchto montovaných originálních blatníčků byl podnícen fenoménem jednoduchých plastových, a hlavně dokonale univerzálních blatníčků montovaných na vidlici páskami. V dnešní době najdeme na trhu řadu řešení, velikostí a značek, originál je ale stále jen jeden! Nechci vám tvrdit, že britská značka Mucky Nutz tyto blatníčky vymyslela, možná ale ano! Každopádně byla tou, kdo tento fenomén dokázal rychle rozšířit po celém světě.

Když jsme se tedy rozhodli prověřit, co a jak se na poli plastových blatníků s prostou univerzální montáží aktuálně nabízí, nemělo smysl sahat po ničem jiném než po originálu Mucky Nutz. Tyto blatníčky již vlastně znám dost dlouho a pár kusů jsem používal již před lety. Poprvé jsem o nich psal v roce 2012 (Blatníky Mucky Nutz – TEST).

Od té doby se na principu a zpracování tohoto doplňku téměř nic nezměnilo. Upravil se pouze tvar, přibyly další varianty a velikosti, na trhu se objevily reflexní kousky a tak dále a tak dále. Dnes si tedy pojďme strukturovaně představit pár nejčastějších variant, které se aktuálně nabízí. 

DVO Diamond
SR Suntour Durolux
Sada blatníčků Mucky Nutz, která dorazila na testování (foceno telefonem, sorry).

Mucky Nutz Face Fender

Klasika nejklasičtější! Prostý kousek vystřiženého plastu se čtyřmi páry vystřižených oček a přibaleným kolečkem pásky se suchým zipem. Vezmete suchý zip, odměříte si potřebnou délku přes vnější nohy vidlice a na spojovacím můstku s rozumným přesahem (na nohách vidlice cca 3 cm), ustřihnete, protáhnete očky v blatníku a jde se instalovat.

Osobně doporučuji vyndat přední kolo z vidlice, upnout nejdřív zlehka pásky obtáčející vnější nohy, poté blatníček srovnat a zajistit páskami objímajícími spojovací můstek. Poté zkontrolovat dotažení pásků na vnějších nohách a je hotovo!

Základní Mucky Nutz Face Fender má sice v názvu definovánu ochranu obličeje, ale vzhledem ke své ploše chrání primárně vidlici a její kluzné části. Samozřejmě že odfiltruje i něco nečistot směřujících k jezdci, návrat z blátivé vyjížďky bez skvrnky v obličeji ale nečekejte. Plocha tohoto blatníčku není nijak ohromná, ale jako základ postačí dokonale.

Co se mi líbí je verze s reflexním potiskem, kdy jsou boční strany potištěné nenápadným šedým lakem, který v noci odráží světlo. Nezkoušel jsem vlastně jak moc blatníčky svítí, ale na to se ještě mrknu a dodám pár fotek z noční jízdy. *Existuje i verze pro silniční kola (Road/Mini) a pro fatbiky!

Mucky Nutz Face Fender
Cena: 289 Kč (www.muckynutz.cz)

Tomáš na #Blinduro2017 (foto: KUbajsz Fišer)
Mucky Nutz Fender na RockShox Yari
Nejdříve je potřeba chytit pásky okolo nohou vidlice, pak postupně upevnit pásky na můstku. Někde jsou dva, někde tři.

Mucky Nutz Face Fender XL

Varianta Face Fender XL navazuje na základní model, který kryje plášť pouze od můstku vidlice dozadu. Mucky Nutz Face Fender XL je oproti němu protažen i dopředu před vidlici a chrání tak nejen citlivé kluzné části, ale mnohem lépe odvádí nepořádek i mimo dosah vašeho obličeje.

Mucky Nutz Face Fender XL jsem nasadil na své kolo kupříkladu při účasti na Blinduru 2017 (reportáž), kde v druhé půlce druhého dne slušně sprchlo. Opět nebudu nikomu tvrdit, že jsem dojel zcela čistý a bez teček na tváři, ale rozhodně mě po deštivé spršce neobtěžovalo bláto, které by mi zacákalo výhled a ušpinilo moje brýle. Vlastně jsem viděl krásně celou dobu a skla jsem nemusel otírat. To jen kvůli dešti.

Mucky Nutz Face Fender XL je rozumná volba pro ty, kterým je základní Face Fender málo, nechtějí ale na svém kole větší plachtu. Při ceně o 10 Kč vyšší pak není moc o čem přemýšlet, je-li pro vás čistý výhled přednější než dokonalý styl. I o ten se lze ale postarat díky různě barevným variantám. *Existuje i verze pro fatbiky!

Mucky Nutz Face Fender XL
Cena: 299 Kč (www.muckynutz.cz)

Mucky Nutz Fender – v jednoduchosti je síla!
Mucky Nutz Fender XL po instalaci na kolo je přísně rovný.
Kvůli tomu trochu více odstává v přední i zadní části.

 

reklama

Mucky Nutz Face Fender Full

Trochu jiným případem je varianta Face Fender Full. U tohoto modelu to vypadá, jako by byly spojené dva blatníčky v jeden. V přední třetině je totiž velké dvojité proříznutí a zdvojený úchyt na nohy vidlice, který se po složení překryje. V zadní části jsou pak na horní straně dva nenápadné prolisy.

Vše je vymyšleno tak, aby se blatníček při instalaci „zlomil“, zformoval se do oblouku a lépe opisoval samotné kolo. Bod zlomu se nachází pod můstkem vidlice, přední část pak směřuje rovně, zadní se svažuje a kryje plášť. Prolisy v zadní části navíc umocňují snahu blatníčku okopírovat oblouk pneumatiky.

Mucky Nutz Face Fender Full jsem zatím nestihl vyzkoušet ve vysloveně mokrých podmínkách, ale věřím, že s ním již bude ochrana obličeje výrazně vyšší než u předchozích modelů. I tento blatníček vypadá na kole velice dobře, už jen proto, že krásně opisuje oblouk pláště.

Mucky Nutz Face Fender Full
Cena: 329 Kč (www.muckynutz.cz)

Mucky Nutz Fender Full je již trochu složitější vystřihovánka…
Vše se ale krásně logicky složí a blatník pak dostane svůj tvar.
Ve výsledku vzorně kopíruje přední kolo.

Mucky Nutz Face Fender – zhodnocení

Jedna z věcí, co mě na těchto blatnících těší, je skutečnost, že nezakrývají výhled na přední kolo více, než by bylo zdrávo. Mucky Nutz Face Fender nepřesahuje můstek vidlice skoro vůbec, Face Fender XL a Face Fender Full vlastně jen lehce. Mám rád, když na své přední kolo vidím a můžu tak kontrolovat, kam zrovna míří a s čím se musím prát. S extra dlouhým blatníkem by to mohl být problém, s blatníčky Face Fender se tak ale neděje.

Bude to vlastně i tím, že tyto blatníčky visí přímo nad kolem a nejsou uchyceny do sloupku vidlice jako jiné verze z tvrdého plastu. Perfektní na Mucky Nutz je i skutečnost, že jsou blatníčky lehoučké (řádově od 30 – 50 g včetně pásků) a vyrobené jsou z měkkého poddajného materiálu. Nemusíte se proto bát, že byste blatníček někde ohnuli, či snad zlomili. Zničit a urvat se dá vše, v tomto případě byste se ale museli hodně snažit.

Praktickým a šikovným řešením je rovněž upínání pomocí velcro pásků se suchým zipem. U jiných blatníčků podobného tipu se výrobci někdy spoléhají na klasické plastové zip pásky. S nimi je instalace o něco pracnější, plastové pásky více trčí, ohrožují okolní svět ostrými hranami a hlavně je nelze použít opakovaně. Naopak u Mucky Nutz lze blatníček sundat z kola během chvilky, třeba když jej skládáte do auta a pak jej zase snadno hodíte zpět. Za mě tedy palec nahoru!

#Blinduro2017 – foto: KUbajsz Fišer
Památka z Blindura! Je vidět, že blatníček toho dost pochytal.
Srovnání plochy Mucky Nutz Fender XL a Fender Full

Mucky Nutz Butt Fender

V rámci našeho představení, hraní si a testování jsme dostali k dispozici i jeden blatník Mucky Nutz Butt Fender určený pro montáž na sedlo. I tato věc je dnes poměrně rozšířenou klasikou, a i zde byl Mucky Nutz jedním z prvních, ne-li prvním výrobcem. Z mojí zkušenosti jej sice nelze upnout vždy a na všechna sedla, v 80 až 90 % případů ale nejspíš uspějete.

Zde se nemusí nic stříhat a zapínat. V případě Mucky Nutz Butt Fender stačí blatník vložit zezadu do sedla, zaháknout horní očka a potom stáhnout přední část dolů a zaháknout i přední očka. Přesně jak je na návodu vytištěném na blatníku. Mucky Nutz Butt Fender je opět doplňkem, který vám nezajistí dokonalou ochranu proti vlku, příliš třeba neochrání váš batoh, pomůže vám ale, abyste v mokrém dni nepřijeli domů s úplně promáčeným pozadím. A to se počítá!

Navíc při minimální hmotnosti (cca 30 g) a dokonalé skladnosti lze tento blatníček nechat permanentně zaparkovaný ve vašem batůžku a sáhnout po něm jen když bude potřeba.

Mucky Nutz Butt Fender
Cena: 249 Kč (www.muckynutz.cz)

Klasický blatníček Mucky Nutz Butt Fender
K dispozici je řada barevných variant i toto provedení s reflexní úpravou.
Důležité je úchyt pořádně provléknout a zacvaknout „nahoře i dole“.

Mucky Nutz – další varianty a závěr

Nabídka značky Mucky Nutz tímto ale zdaleka nekončí. Vybrat si můžete třeba zadní Butt Fender v úzké silniční verzi (189 Kč), kdo by chtěl své pozadí ochránit skutečně důsledně, ten může využít velký Rear Fender (289 Kč) montovaný na sedlovku, případně lze přední blatníčky Face Fender doplnit ještě o verzi Gut Fender (289 Kč) montovanou pod spodní trubku a takto účinně rozšířit chráněnou plochu. Po dohodě s dovozcem pak lze pořídit i klasický Face Fender ve verzi pro vidlice Manitou s můstkem otočeným dozadu.

Blatníčky Mucky Nutz jsou šikovnými a praktickými společníky, které můžete mít neustále při sobě. Řada lidé dnes přední blatníček z vidlice ani nesundává, už jen z důvodu vyšší ochrany vidlice jako takové. Největší výhodu tohoto produktu je každopádně cena. Doslova za „pár set“ si pořídíte celý set a budete v suchu.


Aktuální nabídku blatníčků Mucky Nutz najdete na webu www.muckynutz.cz

Foto: Štěpán Hájíček, Tomáš Jiráček

Speciální varianta Mucky Nutz Fender pro vidlice Manitou
U vidlic Manitou Mattoc vychází můstek zhruba doprostřed blatníčku.
V Mattocu není moc místa (není to Boost), ale nakonec jsem blatník srovnal, aby neškrtal o široký zubatý plášť Specialized Butcher 27,5×2,3″