reklama

reklama

All Mountain Style (AMS) – Víc než jen ochrana rámu!

Představte si ten úžasný pocit, který většina z nás zažívá jen párkrát za život, nebo alespoň jen jednou za několik let. Tedy moment, kdy si domů přivezete zcela nové kolo, na které jste delší čas šetřili, složitě jej vybírali a pak se konečně odhodlali. „Kdyby tak bylo možné zařídit, aby moje kolo vypadalo stále jako nové!“

Pokud nejste jedinci, kteří ke svému kolu přistupují jako Mikuláš (sorry kámo), jenž prostě každé svoje kolo během chvíle omlátí, otříská, podře a pak třeba i posprejuje, jinak to prostě není MTB, pak jistě znáte ten pocit posvátné úcty k novému stroji a onu, často zřejmě nezbytnou bolest, když se na jeho blyštivém laku objeví první šrám, odřenina či škrábanec!

Přitom ale existují způsoby, jak své kolo ochránit před ataky terénu, před nešikovným sklouznutí při opření o kovové zábradlí, či před rizikem poničení při třeba jen banálním pádu. Jde to, aniž byste svůj stroj museli neprodyšně obalit do strečové fólie.

Řešením jsou polepy od výrobce All Mountain Style (AMS), které vaše kolo nejen ochrání, ale mohou mu dodat i zcela nový a neotřelý vzhled.

Jistě znáte klasické ochranné samolepky, které se obvykle lepí do míst, kde se bovdeny třou o rám, aby se zabránilo lokálnímu obroušení. Pak existují ještě velké transparentní samolepky, jimiž lze ochránit větší plochu kola – řešení, s nímž se často setkáváme u testovacích kol. Takto obalené kolo ale nevypadá dvakrát dobře. Polepy AMS toto vše dokáží smazat, zajistit potřebnou ochranu poměrně velké plochy vašeho rámu a ještě umocnit jeho vzhled.

reklama

Ochrana a styl z Barcelóny

Společnost All Mountain Style (AMS) založili a vedou dva přátelé, kolegové a nadšenci do kol žijící v Barceloně. Jejich mottem je vyvíjet a vyrábět produkty, které jsou schopny vyřešit problémy, s nimiž se setkávají oni sami, jejich přátelé, známí či jejich zákazníci. Vše se přitom snaží dělat sami, doma v Katalánsku, aby svým snažením, krom jiného, podpořili i místní ekonomiku.

Ústředním bodem nabídky značky AMS jsou polepy na rám, zadní stavbu či vidlici, které mají za úkol „pomáhat a chránit“ vaše kolo proti nárazům, odření či poškrábání, přitom jak již bylo opakovaně připomenuto, mohou z velké části plnit i roli designovou. V nabídce tohoto výrobce je totiž pestrá škála různých provedení, od nenápadného transparentního, až po výrazné vzory či výrazné barvy.

Ochranu svého rámu tak můžeme buď nenápadně ututlat (transparentní polepy Clear), nebo ji naopak přiznat a své kolo výrazně individualizovat. Případně, pokud bude váš výběr a instalace vzhledově maximálně dotažený, bude si možná řada lidí myslet, že ony výrazně designové prvky jsou součástí standardního vzhledu, načež jim nejspíš spadne brada až jim oznámíte, že je to vaše dílo!

AMS Chain Guard Maze
AMS Chain Guard Maze

Polepy AMS jsou přitom vyrobeny z exkluzivního, lehce instalovatelného voštinového PVC s velmi kvalitním lepidlem, u nějž výrobce slibuje, že polep může vydržet i déle než vaše kolo. Zmíněný „voštinový“ materiál značí, že polepy nejsou čistě hladké, jsou naopak jemně strukturované jakoby lehce matné, což zlepšuje jejich mechanické vlastnosti a umocňuje jejich vzhled.

Navíc pokud se rozhodnete polepy sundat, nemělo by po nich na rámu zůstat takřka žádné lepidlo, kterého byste se pak pracně zbavovali. Při správném postupu totiž sloupnete samolepku i s lepidlem.

Základní výhody polepů AMS:

  • chrání rám od podření bovdeny a hadicemi, před kamínky, větvemi apod.
  • pomáhá zmírnit, či zcela eliminovat následky pádu a poškození rámu/vidlice
  • snadná instalace – umožňuje přemístění při instalaci 
  • snadné přizpůsobení křivkám rámu díky specifickému tvaru a poddajnému materiálu
  • polepy lze snadno upravit design vašeho kola
  • verze CLEAR je na rámu bez vizuálního efektu (téměř neviditelná ochrana) 
  • různé velikosti pro různá kola
  • různé varianty pro různé partie kola (rám, řetězové vzpěry, vidlice apod.)
  • AMS polep je vysoce nárazuvzdorný a odolný proti roztržení díky voštinové struktuře 380 mikronů polotuhého PVC 
  • hmotnost cca 20 g (Frame Standard)
  • materiál se používá v automobilovém průmyslu, během času nežloutne a nemění barvy

Balení STANDARD obsahuje (příklad):

9 samostatných polepů – 1 velký pod spodní trubku; 5 polepů ve tvaru šipky pro rozšíření ochrany spodní trubky, pod řetěz, nebo horní trubku; 3 polepy ve tvaru kolečka např. pod bovdeny

Ceny polepů AMS

Cena každé sady polepů se odvíjí především od její velikosti. Začínáme proto u polepů na řetězové vzpěry či vidlice za cenu 549 Kč. Standardní rámový polep s vybraným designem vyjde na 599 Kč, čirý je o padesát korun levnější. XL rámový polep je za 799 Kč (749 Kč Clear) a největší XXL polep ve variantě Clear stojí 1399 Kč.

AMS – All Mountain style
AMS – All Mountain style

Nejsou to jen polepy…

Abychom ale společnost All Mountain Style nepodcenili s tím, že se zabývá pouze výrobou polepů pro ochranu a zkrášlení rámů našich kol… Vedle nich totiž nabízí i několik jiných produktů a další postupně přibývají.

Pokud budeme postupovat podle toho, co je aktuálně dostupné v ČR, pak si můžeme ukázat kupříkladu klasické plastové blatníčky do vidlice (AMS Mud Guard), které jsou často doplněné o zajímavý design, aby ozdobily vaše kolo buď samostatně, či aby dokonale ladily s vaším novým polepem od AMS.

Blatníček AMS Mud Guard – 349 Kč

AMS OS Strap

Druhou „vychytávkou“ jsou jednoduché, avšak účelně navržené stahovací pásky AMS OS Strap. Ty jsou určeny primárně k tomu, abyste si mohli snadno připnout náhradní duši na váš rám, nebo k ní přidat ještě třeba montpáky. Pásky OS Straps jsou vyrobeny z hladkého měkkého materiálu bez ostrých hran, kovových částí, či suchých zipů pro snadnou manipulaci a zamezení rizika poškození rámu.

Použitý materiál TPE je navíc schválen pro kontakt s potravinami, proto pokud byste si s ním chtěli na rám připnout banán nebo energetickou tyčinku, není se čeho obávat. Jeho hmotnost činí nějakých 42 gramů. Tento pásek by měl odolat nízkým i vysokým teplotám, proto jej lze používat celoročně bez obav o předčasné zpuchření či jinou ztrátu původních vlastností.

Pásek AMS OS Strap – 449 Kč

AMS OS Strap
AMS OS Strap

AMS Crank Defender

Šikovné a praktické mohou být i ochranné koncovky klik AMS Crank Defender, kompatibilní s většinou karbonových a s některými hliníkovými modely.

*testováno na klikách SRAM XX1 Eagle, X01, TRUVATIV Descendant Carbon, Shimano XT, SLX, Race Face Respond, Truvativ Descendant AL

AMS Crank Defender

reklama

Tolik základní představení produktové nabídky společnosti All Mountain Style (AMS), na které časem navážeme i osobní zkušeností. Nyní stačí jen rozhodnout, na který z redakčních strojů tyto polepy přijdou a pak vás budeme informovat třeba již jen o tom, nakolik byla či nebyla náročná jejich instalace.

Přehled všech nabízených produktů All Mountain Style (AMS) najdete na mezinárodním webu www.allmountainstyle.com, produkty dostupné na českém trhu pak hledejte na e-shopu protocycles.cz

Foto: All Mountain Style / Štěpán Hájíček (archiv BikeAndRide.cz)