reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #45_2020 | Bye Bye GT Force 29!

Když se nad tím zamyslím, tak jsem si vlastně již před rokem říkal, že den, kdy se budu loučit se svým GT Force 29 Expert (2020), bude asi docela smutný, že jej jen nerad budu dávat z ruky… Ale stalo se, bylo potřeba posunout se dál a tuhle kapitolu uzavřít, každopádně právě toto kolo bude mít v mojí pomyslné garáži vždy čestné a náležitě nasvícené místo!

Chvíli po úspěšném prodeji jsem se svěřoval kamarádovi a popisoval mu, jak se mi bude po GT Force stýskat… Trochu se divil, že to ještě tolik prožívám, když mám každý rok jiné kolo! Pravda, už několik let střídám své osobní stroje s roční pravidelností, abych vyzkoušel různé biky, různé značky, koncepty atd. A také aby se na webu stále něco dělo! 😎

Jeden by si přitom myslel, že budu díky tomu svá kola brát jako housky na krámě – postavit, poladit, rok prohánět po lesích a stráních a pak poslat bez větších emocí dál. Ano i ne! I za ten rok si člověk na daný stroj zvykne, a přestože ne vždy mám ke konkrétnímu kolu až tak úzký vztah, pokaždé mě touto dobou dojímá, že jde můj aktuální parťák pryč!

GT Force 29 Expert (2020)
GT Force 29 Expert (2020) – mullet

Není kolo jako kolo!

Od doby, kdy jsem začal s touto praxí, jsem jich postupně protočil již docela dost, přesněji jich bylo zatím pět – Specialized Stumpjumper FSR, Specialized Enduro 650b, Rock Machine Blizzard, Lapierre Zesty AM 27,5“, GT Force 29 Expert! Šestým aktuálním kouskem je Norco Sight A2 29. Co jsem ale chtěl zdůraznit, je skutečnost, že zatím jen dva stroje si vysloužily výsostné postavení v mém virtuálním seznamu!

Nebo jinak, měl jsem rád všechny, tyhle věci prostě docela prožívám, každopádně nápadně zelené Enduro Specialized 650b a teď GT Force 29 Expert jsou kola, na která budu vzpomínat s obzvláštním zalíbením.

První větší výlet dále od domova…

Čím mě dostalo GT?

Nechme plavat dávnou historii a pojďme si připomenout aktuální „odcházení“ GT Force 29 Expert! Tohle kolo se mi líbilo už jen svým vzhledem. Bavil mě jeho výrazný lak, díky němuž rozhodně nezapadlo v davu a líbilo se mi i jeho robustní zpracování. Poctivý čtyřčep, velké horní vahadlo, bytelně vypadající rám, který stejně bytelně působí i za jízdy!

Spokojený, ba dokonce nadšený jsem byl z jeho jízdních vlastností. Ač tohle byla vlastně moje první čistá devětadvacítka, co jsem kdy vlastnil! Líbilo se mi, že je rám celkově spíše kratší a že se tvůrci nezdráhali nasadit dopředu vidlici se 170 mm zdvihu, ač to vzadu chodí „jen“ 150 mm! Díky tomu (posed i zdvihy) jsem se nebál pouštět GT i do těch nejtěžších a nejstrmějších sekcí, co jsem tak po různu potkal.

Zároveň bylo ale GT Force schopné fungovat s jistotou a nadhledem také na rychlých otevřených trailech, už jen díky tomu, jak bylo hezky přikrčené. Co je a bylo u něho super je možnost hrát si s geometrií, kdy se daly otočné kameny Flip-chip prohodit klidně i na trailu a to s trochou cviku doslova za pár minut!

Loni na podzim jsem se takhle náhodou připletl k vyjížďce na domovských trailech Vojty Bláhy, kolo jsem měl nastavené na „pražský režim“ (pozice „High“), což bylo pro první výjezdy vyhovující. Než ale přišly první technické sekce dolů, tak jsem nelenil a hodil si jej do polohy „Low“ a byl za to zatraceně rád!

Otočit Flip-chip je v tomto případě tak snadné!!!

29“, nebo mullet?

Další věc, co mě u GT Force bavila, byla skutečnost, že jsem využil již pro předchozí Lapierre Zesty AM připravený set kol rozdílného průměru a po prvním oťukání s původní výbavou jsem si z něj udělal mullet! I zde se opět hodily Flip-chipy, které tentokrát šly do polohy „High“, aby se vyrovnal pokles středu a úhlu hlavy nasazením menšího zadního kola, přičemž výsledek stál rozhodně za to!

Někdo by možná namítl, že to v takovéto sestavě byl už zbytečný chopper, ale mně to rozhodně nevadilo! S menším zadním kolem a s ještě o chlup položenější hlavou se daly sjet s přehledem i vyslovené nesmysly! Navíc mě koncepce mulletu baví třeba i v tom, že se okolo menšího zadního kola celý stroj snáze otáčí v úzkých zavřených zatáčkách.

V neposlední řadě mi menší průměr vzadu vyhovuje v situacích, kdy se musí s tělem více za sedlo, nebo když to nesměle posílám z ostřejších dropů zdolávaných v menší rychlosti! Už párkrát jsem si za takové situace „brnknul zadkem“ o velké zadní kolo (v případě plné devětadvacítky) a řeknu vám, není to nic hezkého! S mulletem (nebo sedmadvácou) se vám tohle nestane!

Jedním z klíčových osobních vylepšení bylo nasazení kol skládajících se z ráfků Praxis AL 32…
…a nábojů CabTech. Pro použití na GT Force stačilo vzadu vyměnit ořech Shimano za SRAM XD a bylo hotovo! 

A pak zase 29“

Ono ale nakonec dost záleží na situaci a přístupu. Moje poslední větší výlety s GT Force 29“ mě zavedly koncem léta na Rychlebské stezky, kde jsem to měl, už ani nevím proč přesně, postavené zpět na čistých 29“. A musím říct, že mi to vlastně vůbec nevadilo. Něco málo jsem pojezdil s pozicí „High“, výjezdy a lehčí věci, na ostré technické traily jsem kolo zase hodil do „Low“ a užíval si jeho neohroženost a stabilitu.

Když jsem si na velká kola opět zvykl, tak jsem najednou neměl pocit, že by mi někde překážela… Tedy až na jeden dropíček z kamene na Velbloudovi, kdy mi lehký kontakt mého pozadí se zadní gumou připomněl, že mullet je prostě mullet!

No nic, nebudu sebe ani vás už více dojímat. GT Force 29 Expert je dnes již u nového majitele, kterému touto cestou ještě jednou přeji, ať mu kolo slouží k plné spokojenosti a ať se mu na něm jezdí alespoň tak dobře jako mně!

Bye Bye GT Force 29 Expert (2020)

První představení GT Force 29 Expert (2020) / GT Force 29 Expert – mulletizováno

V této, takřka originální podobě, šlo GT Force 29 Expert (2020) do světa…
Jeden z individuálních doplňků, jenž na kole zůstal, představují polepy Rie:sel design – TAPE 3000 Maori (bikebrothers.cz)

Facing K2

MTB trip po Pakistánu s četnými výhledy na vrchol K2!

Mnoho fotek a povídání k tomuto luxusnímu tripu najdete na webu: pinkbike.com

Freeride MTB in remote Russia – Elbrus Region, Petr Vinokurov

Další netradiční lokalita! Freeride v zapadlých částech Ruska!

ESCAPE. Anytime. Anywhere. Timo Pritzel MTB Freeride

Když potřebujete jednoduše vypadnout! Použít lze i eBike!!!

Foto k videu: pinkbike.com

Coen Skrypnek – 40s in Squamish

40 vteřin dlouhý kanadský diktát!

RIDE OR DIE // For Riders, By Riders.

Zde není moc o čem diskutovat, jednoduše RIDE od DIE!

My Enduro Bike Feels BETTER THAN EVER On These North Shore Trails! | Jordan Boostmaster

Ještě jedno „hrubé“ poježdění v Kanadě, v klasické lokalitě North Shore.

**CZECH MADE**

SURFOVÁNÍ NA KOLE / SURF ARENA PRAHA

„Vždycky mě lákalo zkusit si někdy surf! Je to krásný a stylový sport, ale hodně těžký na naučení. Vyrazil jsem do Surf Areny v Praze na umělou vlnu a zkusil si zasurfovat i na kole. Jak to dopadlo? Uvidíš ve videu!“

Vašek Kolář

POSTAVIL JSEM MINI-ODPAL!

Michal Prokop si udělal malou brigádu a postavil si menší odpal mezi stromky!

VAŠE NEJLEPŠÍ TRIKY!

Kuba Vencl po zranění ruky nemůže chvíli jezdit, tak se doma probírá různými videi. Zde je výběr VAŠICH triků!

TOP 5 – SLOPESTYLE JÍZDY

Tady zase Kuba prošel vlastní archiv a vybral svoje povedené kousky ze Slopestyle soutěží.