reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #52_2019 | GT Force 29 – mulletizováno!

Před dvěma týdny jsem vám na tomto místě popisoval své zkušenosti s „mulletizací“ Lapierre Zesty AM 4.0 FIT (M/27,5“) a sliboval jsem, že se následně podíváme na moje zkušenosti s podobným procesem, který jsem aplikoval na svůj nový osobní bike vybraný pro sezónu 2020 – GT Force 29 Expert.

Schází se nám tak zde dva různé příklady, jak se dobrat k mullet biku, dvě odlišné cesty. Tou první reprezentovalo Zesty, které jsem měl v původní konfiguraci postavené na 27,5“ kolech, k čemuž ale výrobce, jako by tušil, co mě napadne, dával už z výroby 29“ vidlici. Šlo tedy o cestu z menších kol směrem nahoru.

V druhém případě – GT Force 29 Expert – jsem sice použil ty samé díly (kola zapletená na nábojích CabTech a ráfcích Praxis AL 32 | díky CabTech a Protocycles), ale šel jsem přesně opačnou cestou. Tedy, že jsem vzal devětadvacítku a té dopřál menší zadní kolo.

Když jsem kupříkladu tento krok konzultoval s jedním ze zástupců Aspire (zastoupení SRAM, GT, Cannnondale atd.), tak padla otázka, jestli to nebude znamenat nepříjemné kompromisy z hlediska kinematiky zadní stavby, která je primárně navržená na velká kola?! Ony se totiž změnou průměru zadní obruče změní určité pákové poměry a už to nemusí pracovat tak dobře, jak je kolo původně navrženo…

GT Force 29 Expert – mullet
Obutí pro mullet – Maxxis Minion DHF 29×2,5WT vepředu (EXO+, 3C Maxx Terra).
Vzadu mám záměrně trochu větší balón – Maxxis Minion DHR II 27,5×2,6″.

Druhou neznámou je, co to udělá s geometrií?!

Tato otázka je také klíčová a vlastně se k ní musí u devětadvacítky přistupovat jinak než u mulletizace sedmadvacítky. V případě stroje na středním průměru s dodaným velkým předním kolem řešíte primárně „co to udělá s úhlem hlavy“, posedem atd. Já k tomu ještě u Zesty zvedl zdvih vidlice ze 150 na 160 mm, ale to jsme zde již řešili. S geometrií to přitom u Lapierre pohnulo znatelně, ale stále použitelně…

Jak to dopadlo u GT Force 29? Zde je jedna výhoda, s níž jsem dopředu počítal, která celý tento proces usnadňuje a vlastně svým způsobem i umožňuje. Hovořím o otočných kamenech flip-chip, kterými se mění geometrie, tedy základní úhly a výška středu.

Zatímco v konfiguraci čistého průměru 29“ jsem zjistil, že se pozice „HIGH“ hodí na běžné lehčí traily „za barákem“ a pozice „LOW“ je výrazně lepší pro vše, co jen trochu zavání endurem, u „mullet konfigurace“ je to jinak.

Zde jsem pochopil, nebo vlastně už dopředu tušil, že zkoušet pozici „LOW“ nebude mít smysl… Ani jsem se o to nepokoušel, naopak jsem rovnou „přepnul“ na „HIGH“ a u toho zůstal. Důvody jsou zřejmé. Zaprvé zabránit tomu, aby střed klesl s použitím menšího zadního kola nesmyslně nízko, zadruhé, aby se už tak vyhraněná geometrie (úhel hlavy na 29“ v pozici LOW = 64,5°), neposunula do nepoužitelného extrému.

Ráfky používám na obou kolech Praxis AL32
Zde pro případ důkaz jejich nestejného průměru – 29″/32 mm
Vzadu obdoba v rozměru 27,5″/32 mm
Náboje mám od české značky Cabtech – vzadu unikání konstrukce s pěti ložisky (rozhovor Pavel Čábelický)

Výsledek v terénu?

Výše popsaná teorie se v terénu potvrdila prakticky okamžitě již při prvních mullet jízdách. Díky flip-chipu v pozici „HIGH“ se střed drží v rozumné hladině a nestává se mi nějak nesmyslně často, že bych si klikami škrtal o zem či vystupující kameny. Rozhodně ne častěji, než jak je tomu v 29“ konfiguraci v pozici „LOW“.

Stejně tak v otázce geometrie jsem došel k přesvědčení, že takto položená hlava bohatě stačí a nižší úhel už vážně nepotřebuju. Odhadem budu někde nad hranicí 64°. I tak je znát, že celé GT sedí více nad zadním kolem, při jízdě po rovině se předek jeví místy trochu nervózní a nedostatečně zatížený, v terénu to ale funguje velice hezky.

Možná bych i řekl, že na lehčích trailech je GT Force 29 mullet lépe ovladatelné a lépe čitelné, než jak tomu bylo u Lapierre Zesty (27,5) mullet. Pokud pak dojde na techniku a strmé padáky, pak to je… PARÁDA, PARÁDNÍ!

Stability, jistoty a nadhledu má GT Force na rozdávání zejména v případě, kdy se pustíte do těch nejprudších a nejdivočejších sjezdů. Zároveň jste zadkem k zadnímu kolo znatelně dále, než v případě nasazení plných 29“! Ono se to třeba nezdá, ale právě menší manévrovací prostor mezi sedlem a zadním kolem mě u řady 29“ endur dost limituje v krizových situacích a… Radši nebudu popisovat své zážitky, kdy jsem si na hraně dropu celý bike zastavil tím, že jsem si nechtíc přisedl zadní kolo!!! Fuj 😨

Když jsem to měřil, tak je po nasazení menšího zadního kola v prostoru můstek-zadní plášť asi o 1 cm více místa něž v případě použití 29″ kol (Minion DHR II 29×2,4″)
Opticky více „zbytečně“ volného místa je v oblasti za středem. 

Cítím lehké mezery v odpružení…

Poslední kapitolou, co bych dnes rád otevřel, je skutečnost, jak se GT Force 29 chová s menším zadním kolem po stránce odpružení? Ono to asi bude mít různé úrovně a různé důvody, ale je fakt, že s velkým zadním kolem mám pocit, že to trochu lépe žehlí!

Neříkám, že bych měl pocit jako by zadní stavba s menším zadním kolem někde nestíhala – funguje stále krásně! Ale ona už jen prostá fyzika rozdílných nájezdových úhlů kol průměru 27,5“ a 29“, tedy jejich schopnost proplouvat náročným terénem je jednoduše jiná, u většího kola lepší. Ale s menším vzadu se zase celý bike o něco lépe skládá do zatáček a člověk se také nebojí, že si někde na hraně škrtne zadkem o kolo, jak už jsem zmiňoval výše! Každá cesta má zkrátka své pro a proti.

Mullet nadále ano či ne?

Ve výsledku mi tak nezbývá než si odpovědět na otázku, zda budu i nadále využívat konstelaci mullet biku, či nikoliv? Nevím jistě! Respektive jsem rád, že mám možnost to zkoušet, měnit a střídat, jak mě jen napadne. Rozhodně si někdy udělám samostatné testovací odpoledne, vezmu si s sebou obě zadní kola, projedu si opakovaně stejné traily a zhodnotím ještě jednou jak a v čem je lepší ta či ona varianta.

Poté, jak jsem si zatím říkal, to možná budu v průběhu následující sezóny kombinovat, jak mě to zrovna napadne. Tedy v případech, kdy budu očekávat jízdu hodně na hraně, pak asi zvolím mullet, jindy nasadím vyrovnanou sestavu 29“. Ona pak realita ukáže, co je vhodnější cesta.

PS: Ještě mě vlastně napadá… Jak se mi zprvu na Zesty v mullet provedení docela špatně skákalo, kolo působilo ve vzduchu zvláště nevyváženě, tak s GT Force 29 nemám ani s menším zadním kolem problém. Nejsem žádný extra letec, ale třeba včera jsem si na pár místech na svém oblíbeném trailu lehce poskočil a moje GT přitom působilo maximálně vyrovnaně a značně suverénně na odrazu i při dopadu. Ostatně skoro jak vždy!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Home on the Rock // Newfoundland Nostalgia with Matt Beer

Jedno pěkné nostalgické zamyšlení a návštěva krásné kanadské přírody, výjimečně ale z východního pobřeží!

Winter, Finally

Zima, konečně! V období, kdy jedni odkládají kola k zimnímu spánku se jiní teprve dostávají do svého živlu!

Hezké fotky a povídání k videu na: www.pinkbike.com

Welcome to the Team – Jacob Tooke

Jacob Tooke v nové sezóně na Norco Sight!

*Pssst, tuhle hračku máme po novém roce slíbenou na test, ale nikomu ani muk! (www.norco.com/../sight)

Eliott Lapotre – Breathe

Ať už děláš cokoliv, jednoduše nezapomeň dýchat!

Shredding Super Morzine with Mac Ride

Jo takto je třeba vštěpovat nejmladším nadějím lásku ke kolu!

Corey Martinez Signature Sessions – CINEMA BMX

Je-libo trocha štrýtu?

DJ Brandt – Dirt Merchant Dreaming

Nebo raději létáte na velkých kolech?

Remi Gauvin – Slayer Raw

Sakra! Všichni ho chválí, Rocky k němu má parádní videa a různou vtipnou grafiku… Já si snad nový Rocky Mountain Slayer budu muset domluvit na test!

Více o tomto stroji: www.bikes.com

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Na Endurech v trialové hale

„Dlouho jsem nic nenatočil, a tak jsem s bratrem vyrazil do olomoucké trialové haly na našich endurkách Author Patriot evo team…“ Matej Popela

Cyklokoloniál vánoční vyjížďka 2019

Jedna veselá předvánoční akce!

*Díky za video, další vaše povedení snímky neváhejte poslat, rádi je zařadíme!

Podívejte se, jak se vyrábí kola! Byl jsem s kamerou v kopřivnické „cyklotovárně“

Jak se vyrábí kola Rock Machine či Superior? Není to rozhodně „čistá Čína“ nebo jiný kus Asie! NE! mnoho práce se odvádí v kopřivnické továrně, kterou nás provede Trail Hunter ve společnosti Járy Spěšného.

**CZECH MADE**

XXII XI – Emil Johansson

Jeden velice příjemný bikový portrét!

Enduro Boys „send“ Revolution Bike Park

Following #followcamfriday himself, Mr. Nate Hills

Jaké to je sledovat „pána s kamerou“!

Cinematic FPV – Flying Over Iceland

Trocha kochání z FPV létání na konec!