reklama

reklama

SRAM GX Eagle AXS | Budoucnost je dnes! (TECH NEWS)

Když se v roce 2015 světu poprvé představila první skutečně funkční, a jak se později ukázalo, i dostatečně odolná a spolehlivá elektronická sada Shimano XTR Di2, říkali jsme si, že je to sice zajímavý výdobytek moderní technologie, ale že stejně nejspíš zůstane dostupný jen úzké skupině jezdců! SRAM nám ale nyní dokazuje, že co platilo včera, neplatí dnes!!!

Nyní, ani ne po deseti letech od plnohodnotného vstupu elektronického řazení do MTB, se zdá, že budoucnost, o které jsme mohli v roce 2015 leda tak snít, je již nyní! Ostatně jak to zaznívá v jedné z mých oblíbených písní od The Offspring:

Proč začínám u S a ne u S?

Je vlastně trochu zvláštní, že představení posledního přírůstku do rodiny řazení SRAM zahajuje zmínka o produktech značky Shimano?! Jenže bez této připomínky by se asi hůře chápal celkový kontext, hůře by se vysvětlovalo, proč se zdá být příchod nové, elektronické a u SRAMu již očekávatelně bezdrátové sady SRAM GX Eagle AXS až tak zásadním milníkem!

Elektronické řazení v MTB ještě nikdy nebylo až takto blízko „běžnému lidu“!

Jasně, než mě někdo chytí za slovo… Uznávám, že ceny nové sady SRAM GX Eagle AXS nejsou zrovna zanedbatelné. Vždyť jen samotná přehazovačka vyjde na více jak 10 000 Kč a celkový „Upgrade kit“ na necelých 17 000 Kč. Tohle nejsou rozhodně částky, které každý z nás bez mrknutí oka vytáhne z peněženky, ale stále je to nejnižší cena, za jakou lze elektronické řazení dnes pořídit!!!

Ostatně není tomu až tak dávno, kdy se začalo více prosazovat konkurenční řazení Shimano XTR a později hlavně XT Di2, přičemž, zejména díky němu, vyskočila celková cena mnoha prémiových kol vlastně vůbec poprvé přes 300 000 Kč! 

Se SRAMem GX Eagle AXS by se nic podobného stávat nemělo, ač dnes těžko hádat, jelikož trh s koly je aktuálně značně nepředvídatelný, ceny mnoha nových kol letí prudce nahoru a… Škoda mluvit! 

reklama

AXS upgrade kit – jak málo stačí!

Posuneme-li se konečně k zbrusu nové sadě, či spíše k novým přírůstkům do sady SRAM GX Eagle, mohli bychom začít obdivovat bezdrátové páčkové řazení s programovatelnými tlačítky (přes aplikaci SRAM AXS), kde lze navíc vyměnit samotná „pádla“ za jinou ergonomičtější variantu (SRAM AXS Rocker Paddle). Dále bychom si mohli prohlížet samotnou přehazovačku, kterou s rámem pojí jen instalační šroub (je přeci bezdrátová) a…? Vždyť to je skoro vše!

K těmto dvěma dílům totiž stačí doplnit už jen klasické kliky, řetěz a kazetu SRAM Eagle (tyto komponenty má mnoho z nás již na svém kole), akumulátor pro přehazovačku, nabíječku a hotovo! Nemusíte tedy kupovat hned celou sadu, ale stačí tzv. „Upgrade kit“ (přehazovačka, páčkové řazení, nabíječka). Nyní můžete s úlevou vytahat ze svého rámu řadící bovdeny a lanka, spárovat nové díly a hned poté se oddat elektronické budoucnosti! 

SRAM GX Eagle AXS – upgrade kit

Eagle AXS ecosystem! 

Všechny díly bezdrátového řazení SRAM již vlastně dobře známe, jen v hierarchicky značky na vyšší a dražší pozici v podobě sad SRAM X01 a XX1 Eagle AXS. Rozdíly mezi nimi a GX Eagle AXS jsou vlastně jen v materiálech, tu a tam ve zpracování, v laku, a nakonec hlavně v ceně! A snad i v hmotnosti. Princip je ale stále stejný.

V řazení je jedna „knoflíková“ baterie (CR2032), která by zde měla vydržet až dva roky, přehazovačka je poháněna již zmíněným akumulátorem (výdrž na cca 20 h provozu / hmotnost 25 g + snadná výměny). Vše ostatní, co patří do rodiny SRAM Eagle, již dobře známe. Nejnovější kazety s rozsahem 10-52 zubů (dnes v řadě barev), převodníky Eagle se specifickým tvarem zubů, barevné řetězy, nebo třeba kliky se středy SRAM DUB se silnou osou a kompatibilitou s většinou dnešních rámů. 

Všechny díly z ecosystému SRAM Eagle jsou navíc vzájemně kompatibilní a zaměnitelné, proto lze nakombinovat třeba kazetu XX1, řetěz X01, přehazovačku GX Eagle AXS, kliky NX a případně i silniční řazení SRAM Force eTap AXS, když dojde na gravelbiky! No a samozřejmě, pokud byste chtěli, můžete k tomuto všemu doplnit ještě bezdrátově ovládanou sedlovku RockShox Reverb AXS.  

Jak snadno lze nastavit funkce jednotlivých tlačítek v aplikaci SRAM AXS.

Zakrýt a vyrazit!

Co je třeba od základu nové, je přídavná plastová krytka, která ještě o pár procent zvýší ochranu akumulátoru usazeného na přehazovačce. Pasovat ale nebude jen k přehazovačce GX Eagle AXS, ale lze ji nacvaknout na všechny přehazky SRAM Eagle AXS. Takové malé, ale docela hezké a praktické řešení, navíc díky „pozitivní posedlosti“ SRAMu po utváření komplexního ekosystému, je tento prvek použitelný napříč všemi aktuálními bezdrátovými sadami!

Když už jsme u té kompatibility, v oddílu otázek a odpovědí (FAQ) jsem se dočetl, že řazení SRAM AXS lze použít i s levnějšími kazetami pro klasický drážkový ořech (rozsah 11-50 zubů), doporučeny jsou ale spíše kazety pro ořech XD, tedy varianty s rozsahem 10-50 zubů, či dnes také 10-52 zubů. Jestli zvolíte tu, či onu je již na vás. Tady vás nikdo rozhodně omezovat nebude.

reklama

Přehazovačka SRAM GX Eagle AXS
Nová krytka baterky pro všechny přehazovačky SRAM AXS

Stále čekám…

Elektronické bezdrátové řazení SRAM Eagle AXS je zde s námi již delší čas, přitom jsem ale vlastně ještě neměl možnost svést se na kole, kde by byl tento systém použit. Silničních kol se SRAMem eTap AXS jsem již pár v ruce měl, nebo i nějaké gravely (např. Cannondale Topstone Carbon), ale u biků mi elektronika a bezdrát stále unikají. S příchodem nové dostupnější řady řazení SRAM GX Eagle AXS by se snad již mohla najít příležitost, abych se k tomuto systému sám dostal a mohl vám následně popsat své poznatky a zkušenosti.

Škoda, že se v roce 2021 tolik kol vydalo cestou Shimana, včetně mého Norca Sight A2. Pokud by bylo toto kolo na SRAMu, pak by mohlo být poměrně snadné domluvit si na čas na testování „upgrade kit“ SRAM GX Eagle AXS a jednoduše přetvořit svůj bike na bezdrátově ovládaný. Ale to se ještě nějak poddá a vymyslí, abych si mohl tuto novinku v dohledné době v reálu osahat!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: SRAM

SRAM GX Eagle AXS – ceny

Upgrade kit: 16 699 (619,95 EUR)
Přehazovačka: 10 399 Kč (384,95 EUR)
Řadící páčky: 4 199 Kč (154,95 Kč)

V ČR k dostání od poloviny dubna 2021
Více informací na webu: sram.com