reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #10_2021 | Lze se vrátit zpět?

Jak jste si možná všimli na našem Instagramu nebo i jinde, aktuálně mám na hraní Pivot Mach 6 poslední generace, tedy kolo, které jde tak trochu proti proudu! Neříkám, že to je jediný stroj svého druhu, jezdil jsem před časem třeba Yeti SB140, je ale prostě jiný! Čím? Hlavně koly průměru 27,5“!

Ještě vcelku nedávno jsem sám sebe považoval za velkého příznivce menších kol, devětadvacítky jsem sice jezdil a testoval, svoje osobní kola jsem ale volil striktně s menším parametrem 27,5“! Tohle se už ale jaksi změnilo… Začalo to asi tím, že jsem si z Lapierre Zesty AM 27,5“ udělal mullet, když jsem na menší kolo hodil dopředu velkou obruč. Rok nato jsem si již objednával GT Force 29. I z něj byl na čas mullet, tentokrát nahrazením zadního kola menším.

Mulletizace ano, či ne?

A dnes? Dnes mám doma Norco Sight A2 29 a přestože by to teoreticky šlo i s ním, tak asi zůstanu u velkých kol. Zatím… Už jsem si na ně prostě zvykl a zrovna v tomto případě nemám pocit, že by právě tohle kolo takovou úpravu potřebovalo, že by mu vysloveně sedla. Už třeba proto, že zde není žádný Flip-chip, který by mohl částečně kompenzovat pokles zadní partie kola jako u GT Force 29. Ale možná mi to stejně nedá…

Zpět ale k Pivotu Mach 6, který mě hodně zajímal, ale který mě v reálu také hodně překvapil. Pravda, od doby, kdy jsem zkoušel zmíněné Yeti SB140, jsem žádné další kolo s menším průměrem v ruce neměl! Alespoň pokud vynechám elektrický Whyte E-160… Ale to je tak nějak jiná písnička, jelikož tam je motor, baterie, celé kolo váží přes 20 kg atd.!

Permanentně v šoku!

Naopak Pivot Mach 6 je poměrně lehké kolo, kdy hodnota 14,82 kg není na dnešní dobu, na zdvihy 160 mm nad oběma koly, při použití vidlice Fox 38 a pružinového tlumiče Fox DHX2 vůbec zlá! První „šok“ přitom nastal už jen při přesunu k lesu a při prvním výjezdu! Já vlastně úplně zapomněl, jak menší kola jedou! Navíc tenhle krásný rám, DW-link atd.!

Zmíněný poznatek mi třeba připomněl starší zkušenosti s Whytem S-150, který jsem jezdil jak na 29“, tak i na 275plus, ale také jako mullet s Pluskem vzadu. Tehdy jsem byl zaskočen tím, že přejezdy v lese byly mnohem příjemnější, pocitově lehčí a svižnější na pluskových balonech než na relativně štíhlých devětadvacítkách!

Ale tohle je stále jen jedna strana mince. Tou druhou je jízda z kopce dolů a vůbec chování v terénu! Zprvu jsem si přitom, hledíc na Mach 6, říkal: „Velká vidlice, hrubé pláště, pružina vzadu, to bude peklo-stroj, to sjede vše!“

Ano i ne! Realita byla prostě trochu jiná. Jednak je tohle kolo, proti tomu, co v této kategorii poslední roky jezdím, hodně lehké, má karbonové ráfky a… Hlavně menší kola! Člověk tak stojí na kopci, rozjede se dolů a jen žasne!

PIVOT Mach 6 (ne, fakt to není mullet 🙄🤣)

Čas vyhrabat staré návyky

Geometrie je parádní, ale ta menší kola jsou prostě znát! Najednou se nedá tak dobře jezdit stylem „namířím a neřeším“, najednou to chce zase detailněji volit stopu, přemýšlet nad každým kořenem a kamenem, skutečně řídit, poctivě pilotovat!

První den v sedle Mach 6 byl proto dost zvláštní. Jak se mi tohle kolo líbilo, tak jsem si k němu musel hledat cestu. Přemýšlet, vzpomínat, jak ono se to vlastně dělalo a hledat důvěru ve svůj stroj a vlastně i sám v sebe. Najednou prostě nemáte mašinu, která mnoho věcí vyřeší za vás, ale kolo, kde záleží hodně na pilotovi, zda svému stroji naservíruje terén tak, aby jeho bike dělal to, proč byl stvořen!

Dobrá zpráva je, že zvyknout si rozhledně lze! Že je možné oživit pomalu zapomínané návyky a zase se do toho jednoduše dostat! Dnes už za sebou máme s Pivotem tři dny v sedle a pomalu přestávám vnímat a hlavně řešit to, že nemám pod sebou velká kola.

Víra tvá tě… Dostane z kopce dolů!

Teď už to začíná být zase fajn, už věřím „Macháčkovi“, věřím zase trochu víc sám sobě a jsem opět schopný jezdit i poměrně těžké věci, do kterých se mi první den v jeho společnosti vlastně úplně nechtělo, ale postupně jsem se „donutil“.

Jak už jsem zmínil, třeba jen geometrie tohoto kola je vážně parádní, proto se není nutné strachovat, jen dobře volit stopu a užívat si ten pocit, že lze projet vytyčenou trajektorii se skutečně detailní přesností! A do toho se radovat z lehkosti a hravosti takového kola, které by na velkých obručích asi bylo spíš nezdolným tankem než svižným kolibříkem.

Yeti SB140, poslední stroj na průměru 27,5″ co jsem testoval (05/2020).

Je možné vrátit čas?

Naštěstí / naneštěstí nemáme nikde okolí jeskyni jako v seriálu Dark, ani jadernou elektrárnu, která by narušila časoprostorové kontinuum a musíme tedy hledět pouze vpřed. Každopádně otázka zní: „Chtěl bych se vrátit na 27,5“?“

Upřímně, vracet se na menší průměr se mi dnes úplně nechce. Stále za velice příjemný kompromis považuju mullet, ale o ten dnes nejde! Už jsem si prostě nějak zvykl na jistotu velkých kol, na jejich stabilitu a neohroženost. Nejde mi ani tak o rychlost, jako spíš o pocit určitého bezpečí… Asi stárnu!

Na druhou stranu, jak jsem si na příkladu Pivotu Mach 6 ověřil, pokud by tomu okolnosti chtěly, pokud by se trend zase otočil, mám nyní důkaz, že přechod zpět na střední průměr nemusí znamenat krok zpět, ústup z toho, co jezdím dnes. Člověk je úžasně přizpůsobivý a jednoduše si zase zvykne, naučí se.

Navíc ony se i samotné rámy, geometrie a výbava i v tomto segmentu naštěstí dost posunuly a nesdílí tak osud 26“, na něž se těžko shání pláště, natož aby si člověk vybral nový model vidlice určený pro tento průměr. Tady se střední průměr stále drží, proto si i zde lze vychutnat nejnovější kousky jako je vidlice Fox 38!

Show must go on!

Je vlastně fajn, že se taková kola stále rodí. Asi z nich nebude žádná masovka, ale zároveň si myslím, že se najde nejeden jezdec, který dnešní diktát 29“ prostě nepřijímá! Člověk, který chce jít proti proudu, nebo pilot, který si chce se svým kolem skutečně hrát a užívat si každou překážku. Pro takové nadšence se stále ještě pár hezkých kol s menším průměrem najde. 👍🏻✌🏻

Text a foto: Štěpán Hájíček

Storm Warning – Quinn Hanley

„Špatný den na kole je lepší než dobrý den v práci!“ Souhlasíte? Někdy se člověk tak moc těší do lesa, že jej nezastaví ani „Storm Warning!“

Foto a story: pinkbike.cz

„Across the Bay“ w/ Kyle and Kevin

Spolumajitelé značky Transition si udělali výlet na druhou stranu zátoky, aby prozkoumali traily na Orcas Island.

Pěkné fotky k videu na: pinkbike.com

Seasons Collide – Peter Ostroski

Počasí je poslední dobou dost vrtkavé a člověk tak může za jeden den zažít mnoho různých podob lesa…

Fotky na: pinkbike.com

Tracy Moseley + Manon Carpenter: Back to Why

Jedno fajné bikové putování…

Foto a story: pinkbike.com

Lucas Bruder – My own Path

Po několika letech intenzivního závodění (enduro) nastal pro Lucase čas, kdy se rozhodl vrátit se ke kořenům.

Marcelo Gutierrez: In Search of the Summit | Ride Unleashed

Kolumbijský sjezdař Marcelo Gutierrez se na konci roku 2019 rozhodl, že si dá od závodění a neustálého cestování po světě pauzu a bude hledat nové výzvy. A tohle je jedna z nich – pokořit v sedle silničního kola Alto de Letras, jedno z nejtěžších stoupání na světě, které se nachází nedaleko jeho rodného města Manizales. Celý příběh najdete na stránkách ww.giant-bicycles.com

**CZECH MADE**

Od sezóny 2021 jezdím za TREK

Milan Myšík má nového hlavního sponzora – kola TREK. Více v tiskové zprávě z konce minulého týdne.

EXTRÉMNÍ TEST DĚTSKÝCH KOL!!

Další bláznivé kousky od kluků z BIKE O’Clock.

VYLADIL JSEM ZATÁČKY NA TRAILU!

Já si říkal, že tahle stopa by potřebovala trochu péče! Díky Michale, určitě se tam mrknu 😁

SKATEPARK I ENDURO TRAILY V JEDNOM DNU

„Tahle situace je fakt zvláštní. I tak jsme se snažili z toho vymáčknout to nejlepší a tak v tomhle videu bude jak ježdění ve skateparku, trocha endura i něco na srdeční arytmii na závěr.“

Jakub Vencl