reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #45_2019 | (Ne)zbytné střídání času

Na konci posledního úvodníku jsem nadhodil takovou společenskou otázku, na kterou se zatím nikdo nechytil… Před týdnem se nám opět posunul čas! S přechodem na „zimní časový plán“ jsme si sice na jedné straně přidali jednu hodinu spánku k dobru, ale zároveň to znamená o hodinu odpoledního „bikového“ světla méně.

Za rok až dva by se přitom mělo střídání zimního a letního času zrušit (hovoří se o roku 2021 jestli se nepletu), jelikož Evropská Unie zareagovala a zohlednila výsledky svého vlastního výzkumu prováděného na celém území EU, jehož základem byla otázka: „Přejete si zachovat střídání letního a zimního času, či nikoliv?“ Podotázkou pak bylo jaký ze současných dvou časových rozvrhů byste si přáli zachovat?

Výsledkem bylo, jak se o tom již delší čas mluví, právě to, že se toto střídání s největší pravděpodobností zruší! Otázkou zůstává, jaký z časů nám nakonec zůstane – letní, či zimní?

O tomto by si měli rozhodnout primárně jednotlivé státy, i když by se zároveň mělo postupovat alespoň trochu koordinovaně, aby z toho nevznikl evropský časový guláš. Kupříkladu, že by třeba v Poslu měli o hodinu víc, my o hodinu méně atd. Nebo aby nevznikl izolovaný ostrůvek, řekněme zimního času v ČR, s letním časem ve všech okolních státech (Slovensko, Polsko, Rakousko, Německo).

Něco takového by se stát nemělo, i když je možné, že třeba vzniknou nová časová pásma, takže si bude nutné přeřídit hodinky nejen při cestě z Prahy do Londýna, ale třeba už při cestě přes Německo do Francie, ale o tom asi dnes, navíc zrovna zde není třeba diskutovat.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Opakované posouvání hodin…

Na co jsem chtěl ale navázat a co jsem chtěl nadhodit je právě otázka, jaký z možných časových scénářů bychom si měli ponechat? Poslední dobou stále častěji slýchám názor, že původní a přirozený je pro naši oblast aktuální zimní čas, což by se mi osobně moc nelíbilo. Pokud jde o mě, tak mě sice dvakrát do roka lehce obtěžuje opakovaná povinnost posouvat všechny „hloupé“ hodiny doma, na chalupě nebo v autě, ale to je vlastně jen detail.

V principu mě střídání času zase tak moc nevadí, nemám problém se spánkem, nastavením svých vnitřních hodin apod. S příchodem letního času mě někdy mrzí, že se člověk v průběhu víkendu připraví o jednu hodinu spánku, na podzim to ale zase holt dožene. Spíš mi vadí, nebo snad ani nevadí, ale prostě to přijímám, že se s přechodem na zimní čas definitivně vytratí možnost vyrazit po práci na kolo za denního světla.

Tedy v mém případě živnostníka pracujícího jako OSVČ, navíc v pozici sportovního novináře a testera si čas na kolo udělám bez problému kdykoliv přes den a večerní nedostatek světla by mě nemusel trápit, ale jak se změní čas na zimní, tak už je to hned jiné. Najednou člověk zjistí, že se dá jezdit cca do čtyř odpoledne, pak už je lepší vrátit se domů, nebo k autu, případně si dát někde pauzu, počkat až padne pořádná tma, nasadit světýlka a vyrazit na night-ride. *Přechodné pološero je na nic!

Noční jízdy mám sice rád a někdy se na ně i těším, ale spíš jen jako občasné zpestření, ale nikoliv jako vysloveně pravidelnou záležitost či nutnost, bez níž si člověk prostě neužije dostatek času v sedle kola.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nechci si stěžovat…

Poslední odstavce ale neberte tak, že si stěžuju na posun soumraku obecně. Takhle to prostě funguje v našich zeměpisných šířkách a je vlastně dobře, že si příroda i lidé přes zimu odpočinou díky delším nocím. Spíš jsem se snažil demonstrovat, co by mohlo, bráno čistě sobecky cyklisticky, znamenat celoroční zafixování zimního času.

Přes léto by to asi tak hrozné nebylo, i když mám rád, když je světlo až do deseti, ale pokud by se šeřilo už v devět, tak by to také nevadilo. Spíš mi jde o to, že když si necháme zimní čas, tak se nebude moci po zimě těšit na jarní posun času s tím, že najednou člověk dostane jako bonus hodinu odpoledního světla k dobru.

Na druhé straně on i ten podzimní nástup zimního času je sice skokový, ale člověk to holt přijme jako určitý předěl. Tento týden se dá ještě jezdit do šesti, po neděli už bude potřeba zahnout k domovu před pátou. Ok, taková jsou pravidla hry!

Jaké to ale bude, když nám zůstane právě jen zimní čas? Ano, prodlužování i zkracování dní bude plynulé a bez umělých skoků, na jaře to ale bude znamenat, že si budeme muset počkat, hádám možná i o měsíc déle, než se odpolední světlo protáhne alespoň do šesti či sedmi, naopak na podzim se bude šeřit kolem páté o podobný časový úsek dříve…

Za mě, pokud to někoho zajímá, bych tedy navrhoval zůstat u letního času, pokud se to bude řešit třeba formou národního dotazníku, ale to je jen můj pohled na věc. Máte-li i vy k tomuto tématu co říct, neváhejte, diskuze pod článkem je otevřená, stejně jako diskuze na Facebooku!

FAROE ISLANDS on a Mountain Bike | MISSION EP.6 | Kilian BRON

Foto a story na webu: www.pinkbike.com

Jordie Lunn 2019 Red Bull Rampage Memorial

Vzpomínky na Jordieho Lunna!!! Viz jedna starší Videonálož…

Jordie Lunn Memorial Jump Jam

Ethan Nell sending the YT DECOY in Utah

Brook MacDonald „Beware of the Bulldog’s Comeback“ | SHIMANO

The 2020 Norco Sight feat. Sam Blenkinsop and Henry Fitzgerald

Více o nové generaci Norco Sight na webu: www.norco.com

COMMENCAL X FORBIKE

Electric Waves | Ratboy’s crew ride Pila, Italy

Foto: www.pinkbike.com

Jeremy Menduni Rides Ottawa

Perú, una aventura cerca del cielo

DEITY: Cowboys in Paradise

Foto a story: www.pinkbike.com

Some of my hardest Crashes! Behind the Scenes of Wibmer’s Law |Part 2

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

PALBA NA ELEKTROKOLECH!

I D E N T I T Y feat. Jakub Vencl