reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #29_2019 – Jak jezdí mullet bike?!

Svůj letošní osobní bike – Lapierre Zesty AM 4.0 FIT – jsem vám představil již před časem a popsal jsem zde, co vše jsem na něm v první fázi vyměnil. Nedávno mě přitom přepadla jedna netradiční myšlenka, na níž mě, popravdě řečeno, přivedlo video Matěje Charváta: „Co si takhle postavit tzv. mullet bike“? Tedy stroj, který bude mít vepředu 29“ kolo a vzadu 27,5“?!

Vlastně proč ne!? Kdo se alespoň trochu zajímá o dění na světové MTB scéně, ten jistě zaznamenal, že se všeobecná záplava velkých kol (29“) začíná tu a tam rozpadat či bortit, jelikož si řada předních jezdců nejvíce technicky orientovaných kategorií, jako je sjezd a Enduro, začíná pohrávat s myšlenkou nestejně velkých kol!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Základy? Zase ty motorky!

Prapůvod tohoto konceptu v MTB by bylo asi poměrně těžké vystopovat, a upřímně řečeno, asi bych musel delší čas pátrat i v případě, kdybych se snažil najít jednoho z aktuálních hybatelů této nově se formující vlny. Inspirace je přitom více než jasná – svět motocyklů již dávno přišel na to, že přední a zadní kolo nemusí mít stejný průměr, stejnou šířku apod.

Zatímco u silničních motorek je patrný zejména rozdíl v šířce přední a zadní pneumatiky, u klasických terénních strojů (MX, Enduro), vynecháme-li jako výjimku potvrzující pravidlo kategorii motardů, se na nás vysype záplava strojů, které mají velké hubenější přední kolo a menší širší zadní. Ano, u motorek vstupuje do hry řada dalších faktorů, třeba už jen výrazná síla motoru, kterou je třeba přenést na povrch, proto se hodí, když je zadní kolo menší (tužší) a s širší gumou (větší styčná plocha).

Stejné myšlenky se již chytilo i několik výrobců eBiků, za všechny bych jmenoval tři příklady, které mi automaticky vytanou na mysli. Poprvé jsem se, tuším, s tímto nápadem v praxi setkal u kol Rock Machine Blizzard INT (standardně 27,5+), které lidé od Halbicha (dovozce odpružení Öhlins) pro své zákazníky předělávali na setup s 29“ vepředu a 27,5+ vzadu.

Druhým příkladem budiž řada eBiků Ghost SLAMR Hybride (představení + praktické dojmy z prezentace na Gardě), třetím pak v tuto chvíli testovaný Canyon Spectral:ON.

Ok, to je ale elektrický svět, kde do hry vstupuje podobný faktor jako u motorek, tedy poměrně vysoký systémový výkon (jezdec+motor), který je potřeb přenést na zem. Pokud si ale odmyslíme tuto potřebu, proč nespojit velké přední kolo (29“) a střední malé (27,5“) i na běžném biku?

Mně osobně třeba tato myšlenka začala slušně hlodat v hlavě zejména poté, co jsem letos před prázdninami testoval několik enduro devětadvacítek (např. Canyon Strive CFR / Yeti SB150). Jízda na nich mě bavila, ale narážel jsem na řadu situací, kdy mě velká kola spíše brzdila, omezovala, či mi prostě překážela. Primárně to zadní! Už tehdy jsem psal jeden úvodník, do něhož prosákla myšlenka: „Jaké by to asi bylo, nasadit dozadu menší zadní kolo?“

www.instagram.com/bikeandride.cz

Tak jsem to prostě zkusil!

Situace byla pro tento upgrade více než příznivá. Moje Zesty je kolem, které umožňuje nasadit střední i velká kola (rozměr se řeší v závislosti na velikosti rámu, velikost M se přitom nabízí jak na 29“ tak i na 27,5“), přičemž pro jejich prohození je potřeba upravit vícero věcí. Každopádně přestože bylo moje kolo primárně dodané se středními koly, tak dostalo do vínku 29“ vidlici, asi kdyby si to člověk rozmyslel.

Jo, já si to rozmyslel! Chvíli jsem přemýšlel nad tím, že si nechám zaplést druhý set na 29“, ale ono to střídání rozměrů není na tomto rámu zase tak „super easy“, jak by se na první pohled mohlo zdát. Každopádně možnosti nasadit dopředu velkou obruč a vzadu nechat „střeďák“ nic nebrání*!

*Tedy až na skutečnost, že jsem Zesty na čas rozmazlil vidlicí DVO Beryl (27,5“/170 mm) sundanou prozatímně z RB Bandit 675

Proto jsem se jednoho pondělního rána rozhodl přihodit k objednanému setu kol Praxis/CabTech jeden 29“ ráfek pro předek, abych si nechal zaplést „mullet bike set“ a mohl tuto cestu prověřit hezky na dřeň. No, moje kola stále ještě nejsou komplet, ale když už jsem měl doma Pivot Shutlle nové generace na 29“, navíc se stejně velkým kotoučem jako mám já na svém kole, neodolal jsem pokušení a vyzkoušel alespoň na jedem okruh, jeden delší trail, tuto kombinaci. Zatím…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Jaké to bylo?

Mazec, velkej mazec! Předně musím říct, že moje vidlice (RockShox Revelation 29) dostala již dříve vyšší zdvih (160 mm z původních 150 mm), což trochu zvedlo předek. Nasazení 29“ kola jej pak zvedlo ještě víc. Jízda po rovině a hlavně do kopce tak byla hodně zvláštní! Celý bike sedí výrazně na zadním kole, ale kupodivu to není až tak hrozné, stoupat se s tím dá a do kopce to docela jede.

Co mě ale zajímalo nejvíc, byl projev cestou dolů. Ještě budu muset v klidu změřit úhel hlavy s 27,5“ předním kolem a po nasazení 29“, každopádně položené to je dost! Ale tohle mě nikdy nevadilo. Navíc díky tomu, že je Zesty spíše kratší, nepůsobí po nasazení velkého předního kola jako nezvladatelný chopper, ale docela slušně funguje.

Jak už jsem zmínil, s celým tímto aparátem jsem stihl zatím jen jednu jízdu, ale rozhodně jsem se bavil. Do pomalejších zatáček je potřeba kolo trochu zlomit, ale díky odlehčenému předku a kompaktnímu zadku to není vůbec problém. Mega luxus je tato kombinace v těžkých strmých sekcích, kde vám posun těžiště více nad zadní kolo posune hranice toho, co vše se dá sjet a co už nikoliv. A s jakým pocitem…

Parádní je také chování v klopenkách, kudy přední velké kolo „nějak protáhnete“, pak přijde na řadu malé zadní, okolo nějž se celý bike s chutí obtočí! Navíc při správném propružení nohou vás celek na výjezdu parádně vystřelí ven z oblouku. *Tento aspekt řízení se mi potvrdil třeba i na Canyonu Spectral:ON (29“/27,5+).

Úchvatné mi po první rychlé jízdě přišlo i chování v rozbitém terénu, kudy vás větší předek se suverenitou sobě vlastní protáhne, s menším lehčím zadkem si pak můžete pohrávat dle libosti, nikde vás neomezuje ani nepřekáží, jako je tomu občas u klasické devětadvacítky!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Musím mu dát ještě šanci!

Zatím tedy u mě převládají jednoznačně pozitivní pocity, ale rozhodně to budu dále zkoušet a zkoumat. Jen musím dořešit ta kola… Celé mi to ostatně připomíná letitý koncept Treku 69, kdy se experimentovalo s 29“ vepředu a 26“ vzadu. Tehdy, za doby mého angažmá ve Velu, jsem minimálně jedno takovéto kolo testoval (Trek Fuel EX 69, tuším) a byla to už tehdy obrovská legrace.

Malé zadní kolo bylo neskutečně hbité a celek s obrovskou chutí akceleroval. Velké přední zase propůjčovalo řízení jistotu, stabilitu a velikou porci sebevědomí, takže se i s kolem, které tehdy mělo zdvih nějakých 120 mm, daly provádět neskutečné kousky. Tehdy ale nejspíš bylo na takový nápad moc brzo, nebo byl prostě jen skok mezi 26“ a 29“ moc velký.

*Pro připomenutí – v DH se svého času jezdila kombinace 26“ vepředu a 24“ vzadu…

Někdy prostě určitý čas trvá, než se nový koncept chytí a než jej svět přijme. A někdy se nemusí ujmout vůbec… Vezměte si třeba průměr 27,5“, který není o moc mladší než myšlenka rozměru 29“, přitom trvalo mnohem déle, než jej svět MTB naplno adaptoval. Jestli bude nyní dalším velkým trendem mullet, to nevím, ale zdá se, že by se to chytit mohlo. Uvidíme, co trh, co zákazníci?

Lapierre Zesty AM 4.0 Fit – mullet bike

Oživit svoje kolo!

Každopádně jedna dobrá zpráva na konec – spíše pro ty méně rozhodné. Ač nás dnes ze všech stran drtí devětadvacítky, tak pokud se rozhodnete pro přestavbu na mullet bike, lépe se k tomuto účelu hodí, alespoň dle mého názoru, sedmadvacítka. Tedy kolo, které dnes morálně rychle zastarává.

Devětadvacítka, pokud nemá Flip-chip apod., by totiž po nasazení menšího zadního kola mohla narazit na příliš nízký střed a podobná omezení. U 29“ rámů s Flip-chipem a jinými možnosti úpravy geometrie by to problém být nemusel…

Naopak pokud vezmete, jak již bylo řečeno, morálně dosluhující full navržený pro 27,5“, pak mu sice budete muset koupit novou vidlici (to trochu zabolí), jinak to má snad jen samé výhody. Stačí nové přední kolo (a vidlice), nebo nový ráfek, a je vyřešeno! Přechod na mullet bike vám položí úhel hlavy, což je trendy, zatraktivní váš stroj a posune vás do nové dimenze ježdění… Nebo také ne?!

Jen mě napadá otázka, co si počneme se všemi těmi sedmadvacítkovými vidlicemi, pokud všichni hromadně přejdeme na mullet bike a budeme shánět vidle pro velká kola?

reklama

Remembering Carlin Dunne 1982-2019

Dirty Dancing

Pick the Pivot Firebird 29 for Eliminator Trail

Finding Flow in New Zealand | Midpoint feat. Brandon Semenuk

Maxxis Assegai – First Impressions 🤘

**CZECH MADE**

COŽE, TRÉNINK NA OČI?? TRUTNOV TRAILS ENDURO!

SLOPESTYLE PŘES BAZÉN A BALKÓNY HOTELU – GLEMMRIDE 2019

Nová centrála Koloshop v Teplicích!

Kozí trail na Trutnov Trails (celý s mapou a komentářem)

TANVALDSKÝ ŠPIČÁK: Bikepark, kde stříká flow

Rocky trail mostek Sušice

Obecnější představení Bike X Zone Sušice a naše videa v samostatném článku!

reklama

**BONUS**

JUMPING 86 FEET! Vital RAW 2019 Les Gets, France, World Cup Downhill

There were kids on this MTB trail!

Introducing the all NEW SCOTT Gambler Tuned

Na závěr jedno představení – nová generace Scott Gambler (je jen na vás, zda použijete 29“, 27,5“, nebo třeba mullet bike!)