reklama

reklama

Progress cycle 2018 – News #2 Giro, Manitou, CamelBak atd.

Plynule zkusme navázat na předchozí popis novinek Giant a Liv 2018 stručným souhrnem zajímavostí chystaných pro sezónu 2018 u značek Giro, Manitou, CamelBak, Fizik, Bell, Blackburn a dalších z nabídky společnosti Progress Cycle…

Vezměme to opět ve volnějším stylu formou fotek a popisků, opět pro jistotu upozorním, že světelné podmínky nebyly v místě prezentace zrovna ideální, proto ne všechny fotky dosahují takové kvality, jakou bych si sám představoval.

*Představení novinek Giant a Liv v samostatném článku. 

Vidlice Manitou Mattoc není ničím zásadně novým, nový již také není její upravený vzhled s černými vnitřními nohami.
Jak jsme si ale představili již před časem, Manitou Mattoc bude v roce 2018 nabízen v řadě nových verzí včetně  silnějšího Boost provedení nebo verze určené pro kola 27,5+ (29“).
Navázat můžeme vidlicí Manitou Machete, která v nabídce Manitou zaujme pozici univerzálního a snadno nastavitelného XC modelu.
Manitou Machete nevyžaduje pro základní nastavení titul z vysoké školy, k dispozici přitom bude se zdvihem 80 – 120 mm v mnoha verzích s pevnou osou a třeba i s rychloupínákem.
Osobně mám takový pocit, že se klasické cyclocomputery již pomalu ani nepoužívají, jelikož má každý Stravu, Garmin či jiná satelitní udělátka. Když už přístroj na řídítka, tak jedině s GPS, na což reaguje i VDO modelem M7 GPS.
Dříve Geox, dnes opět Vittoria, která i v MTB sekci nabízí celou řadu vzorků, nově se u vybraných modelů používá „zázračný“ grafen.
Jen pro zajímavost různě barevné silniční a trekingové pláště Vittoria.
Grafen používá Vittoria také u svých zapletených kol s kompozitními ráfky a slibuje, že díky tomuto materiálu budou kola lehčí, tužší, komfortnější…

Jak jsme již jednou o tomto materiálu psali: „Grafen je jednou z forem uhlíku, stejně jako mnohem známější grafit či diamant. Jedná se o velmi tenkou vrstvu uhlíkového materiálu, která má na výšku pouze jeden jediný atom a jeho plošné uspořádání tvoří šestiúhelníkovou mřížku. Díky takovémuto uspořádání má také velmi zajímavé fyzikální vlastnosti. Grafen patří mezi nejpevnější materiály světa.“

„Je to malý krok pro běžného člověka, ale velký skok pro značku Fizik!“ Fizik nikdy nechtěl dělat „sedla s dírou“, ale už nešlo déle odolávat. Zákazníci si je žádají, proto u většiny zavedených modelů najdete nově i děravou variantu.
Značka Blackburn si nově nachystala také jednoduché blatníčky do vidlice jako je tento prodloužený a ohýbací.
Jedna z klasických sad světýlek Blackburn, kdy většina z nich dostala o pár lumenů vyšší výkon než letos, navíc u řady světel meziročně klesá cena!
Vrcholem nabídky mezi světly Blackburn je tato „cihla“ (COUNTDOWN 1600) typu „vše v jednom“, která není nejlehčí, nabídne ale výkon až 1600 lumenů.
Zajímavostí je informační displej, díky němuž máte zejména dokonalý přehled o čase, který vám v tom či onom režimu zbývá do úplného vybití akumulátoru.
Chrániče G-Form využívající služeb „chytré“ pěny jsou poměrně dobře známou věcí. Nová generace přitom dostala trochu větší plochu „polstrování“ pro ještě vyšší míru ochrany.
Kdyby se chtělo, mohl by člověk věnovat jeden článek jen novinkám a zajímavým materiálům u oblečení GORE, které patří mezi technologickou špičku svého oboru. Zde radši jen malá připomínka toho, že GORE oblečení máte hledat v nabídce Progress Cycle.
Dnes již klasika, CamelBak Kudu s chráničem páteře. Nově upravené designy a možnost vozit samostatnou část s „páteřákem“.
Móda ledvinek nepolevuje, CamelBak proto nasazuje do boje novinku Repack LR, který nahrazuje námi testovaný CamelBak Palos LR.
Ze světa běhu se do cyklistiky dostávají speciální batohy CamelBak, které jsou více vestičkou nežli batohem. Měly by tedy skutečně dokonale sedět na těle.
Tak si říkám, že už jsem delší čas neměl na test žádné rukavice Giro…
Poslední dobou se objevují různé kombinace zapínání sportovních treter. Zajímavé je řešení kombinující kolečko BOA se systémem tkaniček stahovaných páskami se suchým zipem. Model Giro Code Techlace.
O něco klasičtější je spojení BOA kolečka a jednoho pásku na suchý zip u modelu Giro Cylinder.
Snad to ani není novinka, každopádně jsem byl překvapen, že do vyšších modelů treter Giro dodává karbonovou mezipodešev značka Easton!
Giro Cartelle MIPS je dámská verze námi dlouhodobě testované a oblíbené helmy Giro Chronicle MIPS.
Děvčata a dámy si mohou užít takto zajímavě designově pojaté „vnitřnosti“ a popruhy.

 

reklama

Když už jsme u helem, tak je třeba zmínit pár novinek u značky Bell, či minimálně její nové technologické směřování. Bell již nechce hrát „druhé housle“ za Girem, proto přichází s řadou inovací a pokročilých technologií.
Nově se třeba u vybraných modelů objeví pokročilá generace systému MIPS.
Ten je plně integrovaný do upínacího systému. Nebo naopak? Upínání je integrované do MIPSu! Zkrátka MIPS skořepina je nově tím, co vám drží a obepíná hlavu.

*Ještě budu muset doplnit pár informací o novinkách mezi helmami Bell a Giro, kde se nově kupříkladu objevuje model Bell Super DH s plnou sjezdovou certifikací, nebo helmy Giro, které využívají speciální technologii MIPS spočívající v použití pěny dvojí tuhosti, jež dokáže to samé jako skořepina MIPS, ale bez tohoto samostatného prvku. Zajímavé…

Zajímavou novinkou roku 2018 v sestavě Bell je rozhodně trailový model 4Fourty.
Tato helma by měla za hodně zajímavé peníze nabídnout řadu pokročilých technologií.
Kupříkladu konstrukci Double In-mold, nebo takto zajímavě protažené polstrování v oblasti čela. Už tedy tuším, jakou helmu si vyberu na příští rok, až budu vracet Giro Chronicle MIPS.
Bell 4Fourty ještě v jedné dámské barvičce.
Před rokem se světu představily nové pedály Crankbrothers Stamp nabízející dvě velikosti podle velikosti nohy – Small a Large. Velkou „známku“ dlouhodobě používám a jsem s ní naprosto spokojený!
Nově se řada Crankbrothers Stamp rozšiřuje na celkové tři modely. Z mých pedálů se stává top model Stamp 7, dále se na trhu objeví dostupnější verze Stamp 5 a Stamp 3. Opět ve dvou velikostech.
Nejvýraznějším rozdílem nižších řad bude především vyšší profil pedálu, konstrukce osy a ložisek by ale měla být víceméně stejná.
Inovace se dočkaly i pedály Crankbrothers Candy, které pro rok 2018 dostaly přepracované klícky.
Skoro bych zapomněl – komponenty a doplňky Answer, sesterské značky Manitou, se dostávají do přímé distribuce společnosti Progress Cycle.
Tečkou za dnešní prezentací mohou být tretry Fizik, které se pomalu ale jistě derou i na náš trh. Jak nám bylo sděleno, tento segment značky Fizik se s každým rokem výrazně zlepšuje a v roce 2018 by tyto tretry měly rozhodně stát za úvahu.

Foto: Štěpán Hájíček