reklama

reklama

Pondělní videonálož BnR #18_2017

Poslední dobou mám pocit, že si každé pondělí ve svém neformálním úvodníku na něco stěžuju nebo se alespoň vymlouvám! Jednou na počasí, jindy na čas, nebo na státní svátky. Tento týden to asi nebude lepší. Stačí se podívat do kalendáře a na rozvrh různých, často spíše nepracovních povinností…

K tomu se ale možná ještě dostaneme. Spíš jsem chtěl dnes ještě trochu připomenout a načechrat téma aplikace Strava. Kdo čte moje úvodníky pravidelně, jistě ví, že jsem se této „sportovní sociální síti“ dost dlouho vyhýbal, občas na ni poukazoval a také ji kritizoval. Pak jsem ale pod dojmem názorů v jedné diskuzi Stravu znovu zkusil, nainstaloval a od té doby ji aktivně používám.

Líbí se mi její ovládání, líbí se mi statistiky atd. Jen jsem dospěl k tomu, že se mi nechce úplně veřejně sdílet své sportovní aktivity, že si to vše nahrávám hlavně sám pro sebe. Díky Stravě, která mi k mému překvapení nevycucne baterku telefonu již za dvě hodiny provozu, jsem úplně zrušil svůj původní GPS tracker Holux, který jsem používal pro záznam tras a počítání ujetých kilometrů.

Ujetá vzdálenost pro mě není sice nijak zásadním údajem, spíš sleduji poměr vzdálenosti horizontální a vertikální, tedy nastoupané metry. Docela mě také začalo bavit sledovat a hodnotit své časy na určitých segmentech, pozorovat své zlepšení, zhoršení, či stagnaci. Ani toto vysloveně neprožívám, ale musím uznat, že od doby, co mám Stravu, tak…

 Jedna momentka z testování plášťů Specialized. (Instagram/bikeandride.cz)

Jezdím jinak!

Výkony na jednotlivých segmentech pro mě sice nejsou alfou a omegou mých vyjížděk, je to ale zajímavý hodnotící parametr. Je mi jasné, a už jsem si to ověřil i v praxi, že přesnost měření není zrovna vysoká, že by si člověk mohl různé segmenty zkrátit, nebo že Strava někdy měří to, co by nemusela, nebo nezměří to, co by měla…

Co mi používání této aplikace přineslo je snaha projet určité části svých trailů hezky v tempu a bez zastávky. Samozřejmě s ohledem na okolí, chodce, psy a podobně. Nechci lámat rekordy, spíš mě to příjemným způsobem motivuje jet delší čas poctivě ve vyšších tempech a takto rozvíjet svou výkonnostní vytrvalost. V tom cítím nedostatky. Ve výjezdech, když se cítím fit, jsem schopen se docela slušně ždímat, poslední dobou mi ale chyběla vytrvalost na rychlých technických sekcích. Strava mě přitom motivuje jet, rozložit si tempo, dýchat a nestavět.

Jak jsem již zmínil, výsledky měření nejsou vždy relevantní, ale pro hrubé porovnání je to přínosné. A hlavně to funguje jako pozitivní motivace, když k tomu člověk správně přistoupí. Někdy mám ale pocit, že si teď díky Stravě s sebou v hlavě vozím slušného brouka, kvůli kterému se třeba nechci zastavit a zkusit určitou sekci znova, když nevyjde úplně podle mých představ, a to jen kvůli tomu, abych neztratil čas na segmentu. Jindy na to ale dokážu krásně zapomenout a jezdit jako dřív a pak jsem jen mile překvapen, když mi někde náhodou vyjde nový osobní rekord.

Strava je prostě takový svět sám pro sebe. Je to jako s mnoha lidskými nástroji, „Strava je dobrý sluha, ale dokáže být i zlý pán“, zejména když jí propadnete až nepřirozeným způsobem. A to, že prý existuje software, který lze doma připojit ke svému profilu a přetočit své výsledky směrem k vyššímu tempu, jako byste stáčeli tachometr auta, nebo že řada lidí všelijak podvádí, jen aby měla svůj KOM, o tom se snad ani nebudeme bavit!

Nejnovější testovací úlovek – CANYON Neuron 9.9 SL (Instagram/bikeandride.cz)

Krátký týden na BikeAndRide.cz

Už mám zase chuť stěžovat si na státní svátky a jiné čas omezující záležitosti. Zkusím to nedělat, jen zkonstatovat, že tento týden má jen čtyři pracovní dny, pátek navíc částečně obětuji přípravám a převozu směr Lipno (Blinduro 2017) a tak bych mohl ještě pokračovat. Ve svém virtuálním notesu mám ale několik téměř hotových článků, proto to dnes nebudu už více natahovat, nasázím sem videa a jdu něco doklepnout a hodit na web!

The New Altitude

Zatraceně, jak mi mohla uniknout tato informace! Rocky Mountain totiž vypustil do světa novou generaci all-mountain/enduro modelu Altitude, který jsme v jeho poslední podobě hned několikrát testovali (naposled Rocky Mountain Altitude Rally Edition – rok 2016). No nic, namlsejte se tímto snímkem, já co nejdřív nachystám bližší představení…

Craigieburn Enduro 2017

Domácí enduro sezóna začíná naplno až o následujícím víkendu, ve světě se už ale čile závodí. Třeba i na Britských ostrovech, kde sezonu startuje Craigieburn Enduro 2017.

Kasper Dean – Spring Break

S nepříjemně dlouhými dozvuky zimy se nepotýkáme jen u nás, ale děje se to i ve světě. Kdo se u nás nechce patlat v blátě, jede na Gardu či do Finale, v USA se jezdí třeba do Kalifornie…

Matt Miles – Raw 100 – Video

Čisté, rychlé, divoké!

Afternoon delight! – Trippin

Jaké to překvapení, že v oblasti Lake District (UK) neprší, není zde bláto, mokré kořeny a oslizlé kameny!!!

Kade Edwards – Trekin n Wrekin

Prostě slušný trailový diktát!

50to01 – The Jamaica Fat Tyre Festival 2017

Partička 50to01 na Jamajce? To tady asi ještě neviděli!!!

360 Degrees of Saalbach

Rakouský Saalbach je klasickou bikovou destinací srdce Evropy, která pomalu otevírá své brány a chystá se na novou sezónu. Zde je ojedinělý pohled na toto místo zachycený 360° kamerou. Na PinkBike.com najdete doplňující materiál, něco ze zákulisí a řadu zajímavých fotek.

Mountain Biking White Ranch | Golden, Colorado

Na závěr nemůže chybět Nate Hills a jeho #followcamfriday

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**Z DOMÁCÍ ZAHRÁDKY**

Specialized Enduro S-Works 27,5+ | One Spot #2

Před časem jsme se blíže podívali na nové rozměry, upravené dezény a novou směs Gripton plášťů Specialized, testované na mém stroji Specialized Enduro 650B Comp. Následně na to jsem si na pár dní půjčil Enduro S-Works 29 a zkoušel v jeho společnosti obutí v rozměru 27,5×2,8“. Zde je malá ochutnávka, celkové zhodnocení bude na BikeAndRide.cz v dohlední době.

Uvex Jakyll – instalace chrániče brady a první dojmy

Cestou do Finale Ligure na prezentaci Cannondale (nový Jekyll a Trigger – představení/jízdní dojmy) jsem si s sebou vzal novou helmu Uvex Jakyll HDE, kterou jsem zde vozil po několik dní a testovat ji budu po celý rok. Cestou domů jsem se zastavil na den u Lago di Garda a v rámci výletu natočil toto praktické představení.

**BONUS**
DON’T LOOK DOWN – Mountain Biking Portal Trail – Moab, Utah Dnešní bonusové video je čistě bikové. Zprvu to nevypadá jako nic revolučního, ale když se do něj zakoukáte a sledujete, kudy vede tento traily a jaké jsou na něm v určitých kritických místech překážky… Pak pochopíte, proč je v titulku napsáno: „Nedívejte se dolů!!!“