reklama

reklama

RockShox a nové Psylo? Nebo tu už bylo? (+ update Domain & Rudy)

Když ještě dnes, spíše náhodou, zazní slovní spojení RockShox Psylo, vybaví se mi jedna, svého času docela legendární vidlice, ideální v její zlaté limitované edici! Počínaje včerejškem se přitom Psylo vrací nejen do našeho slovníku, ale především v pozici univerzální trailové vidlice střední třídy a přináší s sebou několik nových nápadů a technologií.

Vedle samotného Psyla, jehož návrat na scénu lze spojit s novou tlumící patronou Isolator (Isolator RC damper) se o zájem hlásí také updatované vidlice RockShox Domain, které dostanou stejný systém tlumení (nový Isolator), podobně jako gravelové kousky RockShox Rudy. Ty pro změnu vylepší tlumící patrona Charger Race Day 2 známá ze SIDa. Ale vezměme to hezky popořádku, i když možná trochu stručněji než jindy.

reklama

RockShox Psylo 2025

„Staré“ Psylo bývala poměrně známá, snad i legendární vidlice, která svým způsobem stála u zrodu moderních trailových a enduro kousků RockShox, které její pozici postupem času nahradily. Kupříkladu vidlice RockShox Pike. Nyní se Psylo vrací, nebrousí si ale zuby na nejvyšší pozice na trůnu nabídky RockShox, naopak chce být menším, lehčím, ale také cenově přívětivým parťákem jiného, před pár lety oživeného modelu RockShox Domain.

Situace se má tak, že nové Psylo nahradí hned několik středních až dostupných řad, konkrétně modely RockShox 35, Revelation a Yari. Svou základní konstrukcí přitom Psylo vychází, nebo spíše navazuje na úspěchy a věhlas právě modelů Pike a Lyrik, které nahradit nehodlá, zato se chce stát jejich dostupnější alternativou.

Tomu odpovídají základní parametry, kupříkladu průměr vnitřních (hliníkových) nohou 35 mm, zdvihy 130, 140, 150 a 160 mm, ale také moderní vzhled s ostře řezanými tvary, jak jsme dnes u vidlic RockShox zvyklí. Hmotnost by měla být rozumných 2 320 g (verze Gold RC, 160 mm) a třešničkou na dortu bude moderní, zároveň jednodušší a levnější vnitřní řešení, které by se svou funkcí a schopnostmi mělo v lecčem dotahovat na prémiový Charger 3.

RockShox Psylo Gold RC

ISOLATOR Damper

Přesně jak bylo řečeno, nový ISOLATOR Damper by se rád pochlubil podobnými možnostmi a schopnostmi jako Charger 3, jen se vydává jinou cestou. Nepoužívá elastický měch, ale na pružině usazený plovoucí píst „IFP“ (Internal Floating Piston), který má vedle jiného zaručit, že se tlumící olej nebude míchat se vzduchem. Výsledkem by měl být hladký a plynulý chod, ale také poměrně stálý projev i při vysokém zatížení.

Nový Isolator nabídne 3 kompresní režimy, vcelku tradiční partičku „Open, Pedal a Firm“. V „Otevřeném módu“ má být průtok oleje skutečně volný, aby mohla vidlice naplno pracovat a nic jí v tom nebrzdilo. V režimu „Pedal“ nabídne základní oporu při šlapání, závěrečný „Firm“ vidlici prakticky uzamkne.

Zcela nové je přitom nejen řešení kompresního tlumení, ale i písty, přesněji planžety, které řídí tlumení odskoku, navíc s průtokem v obou směrech (při kompresi i odskoku). I zde se inovovalo a optimalizovalo, aby vše fungovalo čistě a hladce. Navíc i maximálně potichu!

Nový píst kontrolující odskok nadto disponuje hned dvěma cestami pro průtok oleje. Jedna část umožňuje rychlejší proudění pro dostatečně rychlé reakce odpružení na opakujících se nerovnostech. Druhý, užší průtokový kanál, se do práce zapojuje při výraznějším zanoření vidlice, aby se zabránilo jejímu příliš divokému projevu kupříkladu při tvrdých dopadech.

Drobných úprav se dočkala i vzduchová pružina DebonAir+, která by měla nabídnout optimální mix vysoké vnímavosti, dostatečné opory ve středním rozsahu i solidní progresi na konci kroku.

Kde všude se používá Izolátor?

Nová dostupná, přesto výkonná tlumící patrona Isolator si najde cestu do „vrcholných“, ale také jediných v běžném prodeji nabízených vidlic RockShox Psylo a Domain (další kousky jsou primárně montážní, tzv. OEM). Fakticky se tedy jedná o verze RockShox Psylo Gold RC a Domain RC.

Co je možná zajímavější, tak novou tlumící sestavu Isolator bude možné dokoupit samostatně a aplikovat ji do levnější verze RockShox Domain Gold R. O samostatném upgradu tlumení levnějších (OEM) verzí Psyla nikde zmínka není.

RockShox Domain RC
Isolator Damper – lze dokoupit samostatně pro vidlice RS Domain

RockShox Rudy a Charger Race Day 2

Určité mezigenerační vylepšení se týká také gravel vidlic RockShox Rudy (XPLR), u nichž se v první řadě dočkáme upgradu v podobě nejnovější a také nejlehčí tlumící patrony Charger Race Day 2, kterou jsme zatím mohli najít jen uvnitř vidlic RockShox SID (představení 7/2023).

Základní vlastnosti a parametry vidlic RockShox Rudy jsou zachovány, kupříkladu zdvih 40 nebo 50 mm. Mění se proto hlavně zmíněné tlumení, které je o něco lehčí, lépe odladěné, výkonnější (řeč je primárně o vrcholné verzi Rudy Ultimate XPLR). V případě modelů Rudy nabídne nové tlumení 2 režimy (Open / Lock), přičemž ten druhý bude extra stabilní, aby se jezdci mohli plně oddat svému výkonu v případě spurtu či jiných jistou oporu vyžadujících situacích.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: SRAM (RockShox)

RockShox Rudy Ultimate XPLR
Charger Race Day 2