reklama

reklama

RockShox 2022 – Domain znovu na scéně! (Tech news)

S označováním všelijakých novinek je to takové zvláštní. Jednou se pro nový produkt hledá zcela nové jméno, aby se demonstroval nový pohled na věc, jindy se sáhne po názvu již dříve existujícím, aby se naopak poukázalo na bohatou historii a tradici značky. Druhá možnost se nyní vztahuje i na znovu oživený model vidlic RockShox Domain.

Když mi poprvé v mailu cinklo oznámení o nové vidlici RockShox určené pro modelový rok 2022, její název Domain mi byl okamžitě povědomý… Avšak při oživování tohoto a jiných tradičních modelových označení jsem musel chvíli pátrat ve své hlavě, a poté také na internetu, abych si správně zařadil, kam původní Domain patřil a nakolik se jeho tehdejší začlenění do rodiny RockShox shoduje s tím dnešním.

Pár historických odkazů na internetu mi připomnělo, že byl původní RockShox Domain určen pro enduro či ostřejší nasazení obecně, čemuž odpovídal maximální zdvih 160 mm nebo třeba pevná osa Maxle 20 mm. Poměrně často se zde objevovala vinutá pružina a také systém U-Turn, tedy možnost měnit plynule zdvih, kupříkladu v rozsahu 115-160 mm (nalezeno u varianty z roku 2010).

Poslední zmínku o Domainu u nás na webu jsem našel z roku 2015, kdy se představila drsnější dvoukorunková verze, která chodila standardních sjezdových 200 mm. Původní RockShox Domain byl přitom levnější variantou tehdejší generace vidlic RockShox Lyric, přičemž se lišil zejména použitím ocelových vnitřních nohou a levnějšími vnitřními systémy. Domain DualCrown pak sloužil coby dostupnější bratr sjezdové klasiky RockShox Boxxer.

Rock Shox Domain DualCrown (200 mm, rok 2015)

reklama

RockShox Domain 2022 – mladší bratra pana Zebulona!

Co ale platilo včera, neplatí dnes! I proto je současné, nebo spíše budoucí zařazení znovu oživeného Domainu maličko jiné, než jak tomu bylo před lety. Nebo vlastně zase tak moc jiné není. Jak se to vezme… Také nyní přichází RS Domain jako levnější bratr, nikoliv však pokrevně spjatý s řadou Lyric, ale s poněkud více vyhrocenými vidlicemi RockShox ZEB!

Současná mohutná a zároveň nejsilnější jednokorunková vidlice RockShox (nohy průměru 38 mm), která nese jméno po americkém brigádním generálovi z přelomu 18. a 19. století – Zebulon Montgomery Pike – se vlastně mohla jmenovat Totem, aby to hezky sedělo k historickému zařazení do rodiny RockShox. Zároveň ale chápu, že byla zrovna v tomto případě snaha přijít s novým jménem, aby se poukázalo na zcela novou třídu vidlic.

Každopádně, pokud byste si postavili vedle sebe vidlice RockShox ZEB a nový Domain, pravděpodobně byste mezi nimi nepoznali rozdíl. Tedy pokud by byly vidlice zbaveny svého označení a pokud by se nehledělo příliš zblízka na ovládací prvky.

RockShox Domain RC (2022)

Najdi deset rozdílů

Tím chci pochopitelně říct, že nová podoba vidlice RockShox Domain přichází jako „levnější kopie“ řady ZEB, využívající tedy stejný tvar vnějších nohou, průměr vnitřních nohou shodných 38 mm a stejně tak i charakteristickou robustní korunku.

Faktické rozdíly najdeme primárně uvnitř zmíněných vidlic, kdy RockShox ZEB představuje vyšší stupeň výbavy s tlumením Charger Damper 2.1 v různých podobách (RC2, RC, R – dle zvoleného modelu), luxusní stírací kroužky SKF a kvalitní tlumící oleje Maxima Plush Fluid.

Místa, kde se šetřilo u Domainu, patří hlavně „tlumící“ straně vidlice, jelikož vzduchová komora DebonAir by měla být stejná jako u ZEBu. Tlumení si v případě Domainu bude muset vystačit se systémem Motion Control RC s možností nastavení pomalého útlumu a klasického odskoku. Jako samostatný doplněk bude možné pořídit patronu Motion Control RL, tedy s podobnými funkcemi, navíc s možností plného uzavření.

Co bude na druhé straně nutné oželet jsou stírací kroužky SKF (bude možné dokoupit), každopádně moderní tlumící oleje Maxima Plush Fluid, redukující stření a snižující hlučnost olejového tlumení jako takového, budou i u řady RockShox Domain v základní výbavě.

Kam míří RS Domain 2022?

Zaměření nového Domainu od značky RockShox vcelku logicky vyplývá z dosavadních zkušeností s vidlicí RockShox ZEB. Vzhledem k extra silnému průměru vnitřních nohou (38 mm), robustní stavbě a dalším vlastnostem, si bude nový Domain brousit zuby zejména na extra náročné enduro letce!

Jak se ale ukazuje rovněž v případě ZEBu, s velkou pravděpodobností jej budeme často vídat také u drsnějších eMTB kousků, kde tyto hromotlucké vidlice dávají, alespoň z mého úhlu pohledu, asi největší smysl. Ostatně také kategorie eMTB je vícekrát zmíněna v materiálech představujících nový RockShox Domain.

Malá připomínka použití vidlice RockShox ZEB v případě eBiků: Cannondale Moterra Neo / Whyte E-160.

RockShox Domain 2022 – základní údaje

  • Průměr kol – 27,5“ / 29“
  • Zdvih – 150, 160, 170, 180 mm
  • Tlumení – Motion Control RC (k dokoupení RL s lockoutem)
  • Tlumení (možný upgrade) – Charger 2.1 RC (cenu znát nechcete…)
  • Offset – 44 mm (27,5“/29“)
  • Průměr vnitřních nohou – 38 mm
  • Zaměření – Enduro, eMTB
  • Cena – cca 15 500 Kč
Nový RockShox Domain s integrovaným blatníčkem – k dokoupení samostatně
Alternativní kompresní tlumení RL s lockoutem
Samostatně prodávaný blatníček pro Domain a ZEB
Označení „Short fender“

reklama

RockShox Reba 26 (2022)

RockShox Reba 26 – Malí jezdci, velké sny!

Druhou, ne již tak zásadní, ale pro otce bikery a jejich potomky jistě zajímavou novinkou, je rozšíření nabídky vidlice RockShox Reba určené pro menší 26“ kola, tedy ideální kousek pro juniorské stroje. Nová generace Reby 26 nabídne specifické naladění pro lehčí jezdce, jednoduché nastavení a co je nejdůležitější, nově i poměrně široký rozsah možné výšky zdvihu od 100 do 140 mm!

RockShox Reba 26 (2022)

  • Průměr kol – 26“
  • Zdvih – 100, 120, 130, 140 mm
  • Tlumení – Pouze odskok
  • Offset – 40 mm (26“)
  • Průměr vnitřních nohou – 32 mm (hliník)
  • Zaměření – XC, Trail
  • Cena – cca 14 000 Kč

Více o těchto novinkách a dalších produktech na webu sram.com/rockshox

Text: Štěpán Hájíček / Foto: RockShox