reklama

reklama

Pedály TIME – Novinky 2024/2025 | Teď se koukej zacvaknout! | TECH NEWS

Ve světě nášlapných pedálů figuruje jen několik klíčových systémů, přičemž TIME patří mezi jedny ze stálic tohoto oboru, který své vlastní řešení piluje a zdokonaluje už léta letoucí. I díky tomu má svou poměrně věrnou základnu příznivců a uživatelů. Pro tuto skupinu, ale i pro „nově příchozí“ aktuálně nabízí řadu novinek, úprav a vylepšení!

Přiznám se radši rovnou a bez vytáček. Osobně mám mezi nášlapnými systémy svou vlastní oblíbenou značku (řešení) a částečně i proto mám s pedály a celým systémem TIME jen minimum zkušeností a zároveň nemám až tak přesný přehled o jejich modelové skladbě.

Zkusím tedy věřit tvrzení z propagačních materiálů, kde se říká, že se nová, modernizovaná řada pedálů TIME zjednodušila, zpřehlednila, pozměnila tvarem a vzhledem, dostala různá dílčí vylepšení. Snad nebude vadit, když si odpustím zevrubné porovnání toho, co jsme znali doteď a co vše se mění a spíš si uděláme malou přehlídku primárně MTB modelů TIME pro letošní (příští) rok, ať všichni víme, co tato značka aktuálně nabízí!

Pedály TIME pro rok 2024/2025

reklama

TIME SPECIALE (12/10)

Už jen vzhledem, konstrukcí, možnostmi nastavení a více podobami jsou velice zajímavé pedály TIME Speciale oprávněně usazeny na vrcholu nabídky. Novinkou je jejich rozdělení do dvou velikostí, nikoliv však podle velikosti nohy (boty), ale dle zaměření.

Pedály TIME Speciale Large (plocha 69×90 mm) jsou určeny pro náročné gravity disciplíny jako je sjezd a enduro. Naopak menší TIME Speciale Small (64×80 mm) cílí spíše na trailové jezce, i když jejich použití při enduru také nikdo nevylučuje.

Konstrukčně tyto pedály nabízí zmíněné dvě velikosti opěrné hliníkové platformy (Large / Small), vytříbený upínací mechanizmus TIME ATAC s možností detailního nastavení upínací síly (micrometric) a dvě materiálové, či cenové úrovně. Vrcholné Speciale 12 s oversize dutou titanovou osou a Speciale 10 s rovněž velkou dutou, ale ocelovou osou. Rozdíly v hmotnosti najdete v tabulce.

TIME ATAC XC (12/10/6)

Nášlapné pedály TIME ATAC XC jsou de facto klasikou této značky, která ostatně dala celému nášlapnému systému TIME, v jeho MTB podobě, název (ATAC – doteď se tato řada často označovala jen „XC“). I v této třídě došlo k dílčím inovacím, drobným změnám tvaru, konstrukce, ladily se vhodné materiály, moderní a svěží je i celkový design.

Z technického hlediska jistě stojí za pozornost, že dva nejvyšší modely TIME ATAC XC 12 a 10 využívají jako svůj základ tělo vyráběné vstřikováním uhlíkového kompozitu do formy, zatímco základní verze ATAC XC 6 jde cestou obdobné technologie, pouze uhlík mění za dostupnější skelná vlákna. Další rozdíly najdeme v podobě a materiálu osy, tedy velká dutá titanová (ATAC XC 12), dutá ocelová (ATAC XC 10) nebo základní ocelová (ATAC XC 6).

TIME MX (6/4)

Zajímavou střední třídu, která je někde na cestě mezi modely TIME ATAC XC a SPECIALE, představuje řada TIME MX. Tyto pedály nabízí středně velkou opěrnou platformu (plocha 71×80 mm), lehké tělo vyrobené vstřikováním kompozitu se skelným vláknem, otevřený nášlapný systém ATAC s výraznou samočistící schopností a další tradiční přednosti pedálů TIME.

K dispozici jsou v této řadě dva modely, TIME MX 6 s dutou ocelovou osou a MX 4 s klasickou plnou osou z oceli. Rozdíl v hmotnosti je jen v řádu gramů, dutá osa bude jistě o něco tužší a odolnější. Nejen v tomto případě, ale i u ostatních MTB pedálů TIME lze volit dvě různé podoby „zarážek“ (kufrů), verze ATAC Easy 10° a Standard 13/17°. O nich bude ještě řeč.

TIME LINK

Kratičká zastávka u pedálů pro dojíždění (commuting), kde najdeme zajímavou variantu TIME LINK. Pedál, který má z jedné strany nášlapný mechanizmus ATAC, z druhé plochou platformu pro klasické boty.

reklama

Kufry TIME ATAC 13°/17° & EASY 10°

Výše v rychlosti zmíněné zarážky, tedy v našem MTB slangu spíše kufry, se u značky TIME nabízí ve dvou variantách. Všechny verze nabídnou volný pohyb úhlového natočení paty +/- 5° a stranový posun (laterální volnost) +/- 2,5 mm. Tedy vskutku velkou míru svobody pohybu, aby si vaše chodidla sama našla nejvhodnější pozici a kolena zbytečně nebolela.

Rozdíl mezi dvojicí v titulku popsaných kufrů je v úhlu jejich vypojení (vycvaknutí). Původní, klasické kufry TIME vypínají při natočení paty o 13° při jednom způsobu montáže na tretry a 17° při druhém. *Tyto kufry se běžně dodávají k pedálům úrovně „6“ a vyšší.

Další možnost představují kufry nesoucí označení EASY, které mohou, ale nemusí být určené jen a pouze začátečníkům. Mnohdy se najdou i zkušení sportovci, kteří spatřují výhody v možnosti rychlejšího uvolnění nohy, zde fixně 10°. *Verze EASY se běžně přibaluje k pedálům třídy „4“.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: TIME (SRAM)

Kufry TIME ATAC 13°/17° & EASY 10°