reklama

reklama

ORBEA Rise H10 – První jízdy + první VIDEO

DCIM\100GOPRO\G0280455.JPG

Testovačku ORBEA Rise jsem měl slíbenou už delší čas, ale až pár dní před letošním ročníkem veletrhu For Bikes 2023 jsem měl konečně možnost uchopit jí do ruky, nabít její baterku a vyrazit do akce! Zatím si své postřehy a poznatky ještě pomalu skládám v hlavě, něco už jsme spolu ale zažili, proto bych se rád podělil o první dojmy, zajímavé zážitky a první pořízený materiál.

Když to vezmeme trochu zeširoka, pak musím říct, že si ze mě počasí zase trochu střílí! První den, kdy jsem mohl Orbeu Rise prohnat v lese, vládly venku teploty více než jarní, já se proto konečně mohl hodit do lehkého úboru a dokonce jsem přemýšlel, že se i trochu máznu opalovacím krémem – citlivka!

Brzy na to se ale situace dramaticky otočila, když jsem kupříkladu jen o pár dní později vyrážel kousek dál za Prahu, abych si užil trochu divočiny. Na parkovišti bylo docela chladno a větrno, v lese na slunci zase až nečekaně teplo. Na prvních zastávkách pro focení a filmování jsem si tedy říkal, zda jsem to s tím oblečením nepřehnal a začal jsem pomalu přesouvat vybrané vrstvy z těla do batohu.

Zhruba o hodinu později ale přišel jeden zlověstně vypadající černý mrak, který přinesl déšť a hlavně kroupy, z nichž se pak nahoře na kopci vytvořila souvislá bílá vrstva! „Že bych se zase namazal, ale tentokrát proti omrzlinám?!“ Veškeré dříve odložené oblečení jsem tedy znovu natáhl na sebe a byl rád za každou vrstvu. A to ještě ani nezačal Apríl!

reklama

Orbea Rise a její široké možnosti volby

V sedle Orbey Rise jsem projel už vícero lokalit a zažil poměrně dost rozličných podmínek. Celkový dojem je přitom nanejvýš pozitivní už jen proto, že se mi líbí celkový koncept tohoto kola. Orbea Rise je totiž specifickým případem „lehkého eBiku“, který by se měl, ve vrcholné karbonové verzi a s prémiovým vybavením, dostat i pod hranici 16 kg!

Tento parametr ale odpovídá „ideálnímu složení“, k němuž má testované kolo relativně daleko. „Moje“ Orbea Rise H10 je totiž postavena na hliníkovém rámu, nikoliv na karbonu, nemá nejlepší možné osazení, ač ošizená také rozhodně není, zároveň je vybavena větší baterií, která sama o sobě přidá něco na váze.

Orbea navíc v této rodině nabízí mnoho možností na výběr, zdvih vidlice 150 nebo 140 mm (vzadu vždy 140 mm), vidlice Fox 36, nebo 34, hrubší, nebo lehčí a rychlejší pláště, ale také různé baterie. Obecně se do hliníkových rámů dává větší kousek s kapacitou 540 Wh, do karbonů pak lehčí akublok – 360 Wh. V obou případech můžete do rámu usadit ještě přídavnou baterii – Range Extender s kapacitou 252 Wh.

Čísla, čísla, čísla… Kolik to tedy váží? Orbea Rise H10 s větší baterií, tak jak ji vidíte na fotkách, váží 19,93 kg (vel. L, bez pedálů). Pro doplnění, Range extender 252 Wh má 1,4 kg.

*Ještě porovnání – loni testovaný Pivot Shuttle SL s pohonem Fazua Ride 60 a 430 Wh baterií ukázal na mojí váze 18,1 kg (vel. L, bez pedálů).

Lehký eBike / Velké výkony

Jinou zajímavostí nového zástupce „lehkých eBiků“ je použití nikoliv speciálního zmenšeného motoru, ale klasické jednotky Shimano EP8. Ta ale byla v provedení „RS“ upravena pro vyšší energetickou úspornost díky odlišným výkonovým mapám a také díky omezení točivého momentu na 60 Nm (normálně umí tato jednotka až 85 Nm).

Jak se na takovém kole jezdí? Co jsem zatím zkusil tak skvěle! K dispozici mám kousek se zdvihy 140/140 mm, s lehčí vidlicí (Fox 34 Factory) a s méně agresivním obutím (Maxxis Dissector/Rekon – 29×2,4“). Je to tedy kolo patřící spíše mezi lehčí trail biky, které má ale velké srdce a velké odhodlání.

Za příhodných podmínek jsem ho stihl protáhnout i po poměrně náročných trailech až jsem žasl, kolik si toho nechá líbit. Nasadit větší vidlici (Fox 36) a hrubší pláště, pak bych o tomto kole klidně mluvil jako o lehčím enduru. Nechci si tady zbytečně dopředu vykrádat témata do hlavního testu, ale zatím musím zhodnotit, že třeba už jen geometrie a odladění odpružení jsou skutečně hodně parádní a hodně toho zvládnou.

Hmotnost, kterou (ne)poznáš

Jinou věcí, která se mi na stroji Orbea Rise H10 líbí, je výše diskutovaná hmotnost, ale i jízdní výkony a výdrž baterie. Hmotnost lehce pod 20 kg možná není na papíře bůhvíjak omračující, v ruce ale kolo působí znatelně lehčím dojmem, než kolik ve výsledku ukazuje váha. Před vážením bych mu klidně tipoval něco lehce přes 18 kg.

Materiál na tomto kole je navíc dobře rozložený, proto se s ním krásně pracuje v lese a vlastně nepůsobí jako zásadní závaží ani při manipulaci v ruce – při tahání do schodů, nakládání do auta apod. Nebo jsem si už stihl zvyknout?

Výdrž a výkon!

Poslední aspekt, který můžeme dnes naťuknout, zahrnuje výkony motoru a výdrž baterie. S upravenými režimy, za asistence aplikace E-Tube (by Shimano), mi přišel celkově snížený výkon motoru plně dostačující. Přitom jsem většinu času jezdil s režimem Trail s točivým momentem omezeným na cca 50 Nm (maximum 60 Nm).

Jen tu a tam jsem sáhl po režimu Boost, který je ale i zde nejednou až zbytečně agresivní (záleží na nastavení), proto jsem se mu spíše vyhýbal.

Tak jako tak, točivý moment 50-60 Nm je naprosto dostačující a bez protestů vás vytáhne na většinu kopců a dovolí vám pohrát si občas i s náročnějšími technickými výjezdy. Odměnou za práci s omezeným výkonem je více než solidní výdrž baterie.

První den, kdy bylo zatím nejlepší počasí a já měl nejvíc času, jsem z baterie s kapacitou 540 Wh vytřískal něco přes 1000 výškových metrů. Na konci mi k dobru zbývalo ještě více než 20 % kapacity! Můj odhad je nájezd klidně i 1200 m, alespoň pokud nemrzne a není extrémní bláto.

Když jsem jeden den cíleně zkoušel Range Extender (252 Wh), zjistil jsem, že na jeho zásobu energie lze samostatně zvládnout i 500 výškových metrů, což není vůbec špatné. V součtu se tak dostáváte na velice, velice zajímavá čísla!

Pokračování příště…

Jak už jsem připomínal výše, toto je jen první ochutnávka a rychle sepsané první poznatky a první dojmy. Zkušeností s Orbeou Rise H10 mám už sice poměrně dost, ještě ale potřebuju posbírat něco materiálu, fotek a dalších záběrů, abych poté vše shrnul a komplexně zhodnotil.

Dnes bych proto už jen připomněl svoje původní představení modernizované řady ORBEA Rise a poukázal také na stránky výrobce – orbea.com/../rise – kde lze najít vše podstatné, včetně aktuálních českých cen.

Na českém trhu zastupuje kola Orbea VAVRYS CZ s.r.o.

Text, foto a video: Štěpán Hájíček