reklama

reklama

ASPIRE prezentace | Cannondale & GT Bikes 2023

V rámci již vícekrát připomínané prezentace společnosti ASPIRE Sports byla k vidění samozřejmě také kola! A nebylo jich, oproti loňskému bídnému roku, vlastně vysloveně málo. Pravdou ale zůstává, že výrazných novinek přímo na místě mnoho nebylo. Tedy některé ano, ale o nich se zatím nesmí mluvit…

(text a foto: Štěpán Hájíček)

Některé příběhy, o kterých si zatím nemůžeme veřejně povídat, jsou docela zajímavé. Člověk jen zírá, jak s životním příběhem určitých modelů a plánovaných novinek dokáže zatočit světová pandemie či následné globální problémy s výrobou a transportem materiálu a produktů z jednoho konce světa na druhý.

Zkrátka a dobře, na prezentaci jsem si mohl prohlédnout a prostudovat pár nových kol, které svou premiéru měly mít, dle původních plánů, již dávno za sebou… Reálně se ale teprve čeká na jejich odhalení! Nic bližšího k tomu říkat nebudu, počkejme si, až budou uvolněny oficiální informace, poté budu výrazně sdílnější.

reklama

Cannondale Moterra Neo – 2022/2023

V přehlídce kol značky Cannondale, vystavené v prostorách společnosti ASPIRE Sports, se našlo pár nových kol, přesněji strojů, které byly představeny v průběhu letošního roku. Vezmeme-li to částečně chronologicky, pak jsme se v dubnu 2022 seznámili s novou generací elektrických mašin Cannondale Moterra Neo (Carbon, Alloy, LT), jejichž zástupce jsem si mohl poprvé naživo prohlédnout právě na této akci.

Nová Moterra Neo využívá sice obdobnou základní siluetu rámu jako starší verze, měnilo se ale mnohé. Tlumič je například nově upevněný k horní trubce (karbonové rámy), horní rameno zadní stavby je posunuté více dopředu a především došlo k pootočení motoru Bosch Performance CX směrem vzhůru, aby mohla být baterie usazená níže v rámu. Nově se zde také objevují akumulátory Bosch PowerTube s kapacitou 750Wh.

Cannondale Moterra Neo existuje jak v karbonové, tak i hliníkové variantě (29“, zdvihy 150 mm). Případně lze sáhnout po verzi Moterra Neo LT s delším zdvihem – 170/165 mm. Tato využívá koncept mulletu nebo chcete-li MX (nestejně velká kola 29“/27,5“). Drobnou perličkou na okraj je Cannondale Moterra Neo EQ, tedy kolo na identickém hliníkovém rámu osazené blatníky, nosičem a světly.

Cannondale Topstone Carbon/Alloy – 2022/2023

V průběhu letošního roku se rovněž světu představila inovovaná podoba štěrkoletu Cannondale Topstone, a to nejprve v prémiové karbonové podobě, později ve více puristické hliníkové variantě. Také u tohoto modelu můžeme hovořit o věrnosti konstruktérů původní siluetě rámu, ač se zde opět měnilo kde co všechno.

Nový Cannondale Topstone Carbon je očekávatelně lehčí, pevnější a rychlejší, měl by být ale také komfortnější díky vylepšenému „zadnímu odpružení“ Kingpin – až 30 mm pohybu sedla vůči středu. Nejnovější Topstone Carbon nabídne také chytré osvětlení SmartSense, které se v nemalé míře objevuje i u silničních kol Synapse.

Specialitou karbonové verze modelu Topstone je i možnost použít jej na mnoho způsobů. Jak s koly 700c, tak i 650b, jak s vidlicí pevnou karbonovou, tak i s vylepšenou odpruženou vidlicí Lefty Oliver (30 mm kroku). Hliníkový Topstone lze vnímat jako výrazně jednodušší, nikoliv však vysloveně osekanou verzi. Ostatně více se dočtete v našem původním představení – Cannondale Topstone Alloy.

Cannondale SmartSense

Pro někoho možná zbytečným doplňkem, pro jiného užitečným pomocníkem může být systém Cannondale SmartSense. Toto řešení v jádru kombinuje kvalitní osvětlení Lezyne a radarový systém Garmin Varia. Jednou z funkcí je automatická regulace použitého osvětlení s ohledem na okolní podmínky a také provoz. Dalším přínosem je možnost upozornit jezdce na vozidla pohybující se za ním (přibližující se), právě díky funkci radaru.

Využít lze přitom jak jednoduchý diodový ukazatel, tak i grafické znázornění na hodinkách či computerech Garmin. Specifikem systému SmartSense je jeho ucelenost, kdy vše funguje krásně dohromady jako jeden uzavřený ekosystém. Vše je kupříkladu napájeno jednou centrální baterií (usazená v blízkosti středu). Dobře zpracovaný popis systému Cannondale SmartSense najdete na stránkách: www.cannondalebikes.cz

GT – Co přijde s rokem 2023?

Jak to bude dál se značkou GT, o níž poslední dobou nebylo slyšet tolik, jak jsme bývali dříve zvyklí? Nebojte, GT se rozhodně nikam nevytratí. Naopak se plánuje určitý návrat, výraznější osamostatnění, nová grafická podoba, vícero nových modelů… Jestli neříkám příliš?!

Nic moc konkrétního zatím není veřejně známo, ale až padne opona informačního embarga, najdete vše podstatné jistě i u nás na webu. Dnes jsem každopádně pro ilustraci vybral alespoň pár fotek současného modelu GT Force, který si jeden ze zaměstnanců ASPIRE solidně vymazlil k obrazu svému. Počkejme si společně na všechny zajímavé novinky, které se na nás již pomalu těší!

Více informací: www.gtbicycles.com / www.gtbicycles.cz