reklama

reklama

LAKE MX 176 – Konečně jdu do kůže! (test)

Když dojde na sportovní oblečení a další výbavu, připadám si někdy jako modelka z prestižního časopisu, která si pečlivě vybírá, co si vezme na sebe! Šaty, boty atd., hlavně ať to ladí! Jsou ale věci, které si nechávám dlouho, a teprve když se začnou rozpadat, řeším jejich náhradu.

Přesně tento případ nastal u mých sportovních treter! Posledních několik let jsem střídal starší tretry Giro klasického sportovního střihu a o něco novější Mavicy XA Pro, které zase byly více trailově expediční.

Mavicy začaly, bohužel, po letech praskat, proto se jich bylo potřeba vzdát. Ač s těžkým srdcem! Měl jsem je od roku 2018… Gira naopak držela, byla už ale za roky používání dost „orvaná“, za což může zejména moje pobíhání různě v šutrech, když kmitám mezi kolem a foťákem!

Pokud bych nemusel řešit jejich vzhled, tak si je ještě chvíli nechám (i tak jsem si je schoval jako jistou zálohu), jinak už ale jejich stav není, pro modelku mého formátu, dostatečně reprezentativní! Jaké tretry ale vybrat místo nich? Chvíli jsem přemýšlel, pátral, sondoval, a nakonec mi na stole přistála nabídka vyzkoušet moderní umělou kůži treter Lake!

Už jsem měl, a stále ještě mám, kožené rukavice Hirzl Grippp z klokana, tak proč nezkusit kůži také v případě treter? Ač tedy umělou. Začal jsem proto přemýšlet a vybírat jaký model. Přemýšlel jsem nad variantou Lake MX 168 Enduro, jelikož mi šlo ale o botky, které bych využíval primárně na gravel biku, ale také na sportovní a XC biky, vybral jsem nakonec verzi MX 176. Respektive tyto tretry mi byly nabídnuty jako aktuálně naskladněné, což by mi přišlo hloupé odmítnout.

Lake MX 176

Lejky MX „jedna-sedm-šestky“ nepředstavují, světe div se, žádný vyslovený High-End, alespoň nikoliv v rámci nabídky Lake. Zde totiž patří mezi spíše dostupnější verze. Jenže značka Lake, jak jsem nyní při studiu její nabídky pochopil, ani žádné „levné šunty“ nedělá! Stojí si za svou kvalitou, používá hodnotné materiály, moderní prvky atd., za což je třeba si zaplatit!

Na druhou stranu jsou naše chodidla větší polovinou styčné plochy jezdce a kola (odmyslíme-li si pobyt v sedle), proto by bylo hloupé zrovna na tretrách zásadně šetřit. Aktuální oficiální cena treter Lake MX 176 činí 3 790 Kč, sehnat se ale dají i levněji…

Základní vlastnosti a přednosti

  • Sportovní model s upínacím systémem BOA
  • Přepracovaný svršek tretry je tvořen kombinací syntetické kůže Clarino a prodyšné textilie, díky níž jsou tretry dobře odvětrané.
  • Syntetická kůže Clarino je prodyšná a dobře se přizpůsobí. Vyznačuje se také dlouhou životností a vysokou odolností. Cílem při jejím vývoji bylo přiblížit se užitnými vlastnostmi pravé kůži.
  • Nová podrážka Lake HyperGrip s vylepšenou směsí perfektně drží na každém povrchu. I díky této podrážce je chůze jistá a komfortní.
  • Výrazné reflexní prvky v patní části pro vyšší bezpečnost.

reklama

Cannondale Scalpel SE LTD

To mě z toho BOA!

Začnete-li poprvé prakticky koketovat s tretrami Lake MX 176, zjistíte, že se jedná o hezky zpracovanou sportovní obuv vcelku tradičního střihu. Svršek využívá klasické švy, kterých není zbytečně mnoho, perforaci drobnými otvory i ventilační okénka se síťovinou na vícero místech. Vše doplňuje jemný kožený jazyk a poměrně robustě a odolně vyhlížející terénní podrážka.

V případě upínání zde najdeme jedno kolečko BOA a jeden klasický pásek na suchý zip, jak uvádí přehled výše. Reálný postup obouvání je vcelku prostý a rychlý. Stahovací pásek jsem si částečně upravil poprvé s tretrami na noze, zbytek už řeším jen pomocí kolečka BOA.

Práce s ním je, tradičně, velice jistá, rychlá a pohodlná. Respektive, po pár jízdách jsem zjistil, že vedení stahovacího vlasce vytvářející smyčku ve tvaru číslice „8“ vyžaduje při utahování lehkou asistenci. Utáhnu kolečko, popotáhnu proti sobě plastová očka (kladky) kudy je lanko provlečeno a utáhnu znovu. Poté občas ještě jednou za jízdy zlehka pootočím kolečkem, jen co si bota pořádně sedne.

Dva na jednoho!

Ano, s dvojicí koleček (třeba u výrazně dražšího modelu Lake MX 238) by byl celý proces jistě rychlejší, jednodušší a na jeden „zátah“, ale ani tento postup není výrazně otravný. Člověk si na něj rychle zvykne, udělá z toho svůj „předstartovní rituál“ a dále to již neřeší. Utahovací polohy jsou přitom jemné a přesné, což je rozhodně fajn.

Někdy si říkám, že by nebylo špatné mít možnost vrátit se o jednu dvě polohy, tak jako u helem, o nějaký ten zoubek stažení povolit, ale ono to obvykle není potřeba. Uvolnění se totiž řeší vysunutím kolečka („Tlakem zapni / Tahem vypni“), díky čemuž je kupříkladu zouvání úžasně snadné.

Vytáhnu kolečko, tím se systém odjistí, zvednu nárt, nebo rukou roztáhnu tretru (jeden pohyb), načež je bota krásně volná pro komfortní „výstup“ a ještě komfortnější budoucí „nástup“ – LUXUS! Je to možná jen drobnost, ale sakra příjemná!!!

reklama

Vhodné LAKEýrky ku vhodnému obleku!

Tretry Lake MX 176 jsem zatím stačil prohnat několikrát na gravel biku, ale také třeba na XC raketě Cannondale Scalpel SE LTD. Jsem tedy rozhodně rád, že jsem si vybral právě tento model, a ne třeba zvažovanou variantu MX 168 Enduro! I když i to by byl jistě zajímavý kousek. Každopádně Lake MX 176 krásně sedí k zamýšlenému způsobu použití, k mému osobnímu Norcu Search XR C, ale též k různým testovačkám.

*Aktuálně proháním Giant Revolt Advanced 1, následně mě čeká jeden luxusní XC full

Pro kola s vyšším zdvihem a větším terénním apetitem stejnak volím, v drtivé většině případů, platformové pedály, proto je super mít vedle nich i jeden sportovní pár určený pro moje oblíbené nášlapy Crankbrothers.

Co dalšího bychom si k tretrám Lake MX 176 mohli říct? Zatím jsem s nimi nanejvýš spokojený. O snadném obouvání a ještě snazším zouvání již byla řeč. Z hlediska ventilace také rozhodně nemám námitek, i když jak se to vezme. V případě chladnějších dní poslední doby mi do bot místy foukalo natolik, až to bylo docela nepříjemné. Ta samá vlastnost by ale v létě měla být jasnou výhodou.

Osahat a ochodit

V další rovině mě napadá snad už jen zkušenost s výběrem, kdy jsem si v první fázi poctivě měřil nohu a vše nahrávalo rozměru 45 v provedení „WIDE“. Tedy tak tomu bylo v případě původně objednané varianty MX 168. Poté dorazily další modely, v čele se zvolenou verzí MX 176, kde v daný okamžik nebylo možné sáhnout po širší variantě „WIDE“.

U dovozce, kterým je nyní společnost Cyklomax, jsem tak zkoušel tři velikosti. Pro mě obvykle standardní 45, na 44 jsem se jen podíval a vybral si nakonec velikost 46. Ale tak už to někdy bývá. U některých značek jsou velikosti posunuté, jindy se liší střih, proto je, bez zkoušení, zrovna u bot dost těžké něco vybírat.

Navíc jedno chodidlo mám o trochu delší, výběr se tak řídí podle něj, nožky mám spíše širší a navrch nemám rád, když jsem v botách, i v těch sportovních, narvaný příliš natěsno! Jako další stupeň individualizace jsem využil ergonomické stélky, které přendávám již pár let z jedněch treter do druhých, přičemž jsem s výsledkem i zde nanejvýš spokojený.

Sklapnout podpatky!

Poslední praktický bod bych mohl věnovat chůzi, která je rozhodně příjemná a jistá. Podrážka treter Lake MX 176 je poměrně výrazná, agresivní, zároveň vyrobená ze vcelku měkké pryže. Boty tedy ani na tvrdém podkladu neklapou, v lese hezky drží a není problém s nimi pobíhat okolo, když se zastavím někde na půl cesty a běhám mezi foťákem a kolem!

Občas si říkám, že bych byl možná rád za více chráněnou špičku, právě vzhledem k tomu pobíhání při tvorbě fotek, ale k tomu bych si musel vybrat trochu jiný model.

Poslední poznámka k chůzi – vzhledem k tomu, že mám slušně zkrácené achillovky a vzhledem ke spíše pevnější stavbě a tužší podrážce treter Lake, se mi občas lehce vyzouvá pata. Zejména při chůzi do prudkého svahu. To bych ale nebral jako vadu samotné boty, jelikož zde se zkrátka setkává její pevný základ a moje pevná, málo ohebná tělesná schránka.

Lake MX 176 – jedeme dál!

Tretry Lake MX 176 mám zatím jen pár měsíců, již jsem s nimi ale najel slušných pár set kilometrů. Jen mě hned zkraje mrzelo, kolik bláta a jiné nepohody musely od začátku snášet. Když jsem je teď ale umýval, aby se daly alespoň trochu rozumně nafotit, zjistil jsem, že to jejich umělé kůži Clarino nikterak zásadně nevadí.

S testováním těchto treter proto rozhodně nekončím, na gravel a jiná sportovní kola je budu používat i nadále, pokud s tím přijdou i další zajímavé postřehy z praxe, pak se o ně s vámi rád podělím.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: autor + Lake Cycling

Lake MX 176 – základní údaje

Cena (MOC): 3 760 Kč
Provedení: Pánské / Pánské Wide / Dámské
Barvy: Černá / Navy blue
Velikosti (pánské): 36-50 / 39-50 (WIDE)
Velikosti (dámské): 36-42
Stránky výrobce: www.lakecycling.com

Cannondale Scalpel SE LTD