reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #41_2021 | Že by znovu ocel?

Foto: Martina M.

Za ty roky, co se intenzivně věnuji cyklistice, jsem zkusil a jezdil většinu materiálů, které se na stavbu kol používají. Pravda, třeba s titanem nebo s magneziem, jak jej používala svého času Merida, mnoho zkušeností nemám, ale myslím, že jsem si projel oboje.

Co mě ale vlastně vždy bavilo a lákalo je „ušlechtilá ocel!“ Ocelová kola jsem přitom měl hned dvě. Mým úplně prvním „pořádným bikem“ byl Specialized Rockhopper postavený na oceli od Toma Rithcheyho, alespoň patky nesly jeho logo. Pár let na to jsem se „zbláznil“ a nechal si svařit Sfinxe, tehdy z té nejlepší sady trubek od Columbusu, co se dala sehnat. Tuším, že to bylo Nemo?!

reklama

Překvapení větší, než jsem si býval myslel!

Ale to je vše jen dost obecný úvod… Cílem dnešního zásahu je čerstvá víkendová zkušenost, kdy jsem si udělal, po hrozně dlouhé době, výlet na Singltrek pod Smrkem a domluvil si zde na půjčení ocelový trailový pevňák ORANGE P7 29!

Pár těchto britských strojů jsem v minulosti již sedlal (Orange na BikeAndRide.cz), tak jsem trochu věděl, do čeho jdu. Každopádně překvapení to bylo vlastně ještě příjemnější, než jsem si dopředu myslel! Z pevných strojů Orange jsem v roce 2018 zkoušel třeba Clockwork Evo a tehdy psal o dlouhých rámech. Nyní jsem měl již zmíněnou „Pé-sedmičku“ a vlastně si to jen užíval!

Řešil jsem totiž, na jakém kole se mi chce na Singltrek vůbec jet? Svoje skoro 17 kg vážící Norco Sight sem nemá smysl tahat! Navíc, když je teď v setupu určeném pro Plešivec, Špičák apod. Chvíli jsem si hrál s myšlenkou, že bych to zkusil objet na gravelu, což by jistě šlo, jenže… Pevný rám určitě ano, ale ono by to chtělo spíš širší rovná řídítka, než berany!

Berany, berany… Ale žádné Duc!

Vyjížďku s berany jsem si nechal záměrně až na neděli, na vrcholky Jizerských hor (viz. Instagram/BikeAndRide.cz) a na sobotu jsem si v půjčovně na základně rezervoval zmíněný Orange P7 na velkých kolech v kompaktním Mku (Insta-BnR). Co vám mám k němu vyprávět? Je to kolo z půjčovny, o které se zdejší technik slušně stará, je ale vidět, že dostává solidně zabrat (kolo i mechanik).

Osobně bych potřeboval vyměnit gripy, možná bych použil i delší řídítka a rozhodně nasadil teleskop. Ale na jedno odpoledne? Kdo by to řešil! Před cestami nahoru jsem musel sice ručně sedlovku vytahovat a pak zase zasouvat do rámu, když se jelo z kopce, nebo šlapat ve stoje, či dočasně v přikrčené pozici, ale i to se dalo zvládnout.

Hlavní bylo, jaká byla s tímto kolem sranda!!! Abych jej mohl více zhodnotit, tak bych s ním potřeboval strávit delší čas a naladit si jej ještě trochu více k obrazu svému, ale přesto… Přesto jsem se královsky bavil! Že se stále opakuju… Do kopce se šlapalo jedna báseň, pevný rám je pevný rám! Ani ta závodnice, kterou jsem zde doprovázel, mi na výjezdu „k Obrázku“ neujela! 💪🏻

A dolů? To byl koncert! Alespoň pokud jsem si stačil zasunout sedlo! Pak jsem krásně střihal zatáčky, příjemně, jistě a hravě naklápěl celé kolo do oblouků, procítěně zkopíroval každou terénní vlnu a, světe div se, na každé druhé větší bouli si poskočil, nebo na hranách alespoň potáhl předek! Juchůůů! Jako zamlada!

Tome, možná budu potřebovat třetí kolo!

Pravda je taková, že jsme toho za sobotu nijak moc neobjeli (cca 30 km). Nejdřív jedno kolečko se synem (modrá a červená), poté samostatně nahoru k Obrázku, kousek černé a zpět po červené. Bavil jsem se ale celou dobu a po návratu si začal říkat, jestli bych náhodou nepotřeboval třetí kolo do své garáže?

Jak říká jeden kamarád, ideální počet kol v domácnosti lze definovat rovnicí n+1, kdy „n“ je aktuální počet kol! 😎😂 Pravda je ale taková, že vlastnit vedle endura (Norco Sight), gravelu (nyní nově Norco Search XR C) ještě pevného trailového bika?! Už jen pro výjezdy do podobných trailparků, na výlety s dětmi, na pumptrack! Co vše bych ještě vymyslel?

Něco podobného mě napadlo již při testování jiné trail-HT štiky (Rock Machine Blizz TRL) a nyní se to jen vrátilo. On takový Orange P7 není zrovna levné kolo (pevné stroje Orange Trail HT | eshop.singltrek.cz), je ale hezké, jiné, jeho rám je krásně zpracovaný, je ocelový a jeho geometrie je také parádní!!! Postavit si na něm hračku pro volné chvíle… Tomu bych se vůbec nebránil.

Počkáme ještě chvíli, jestli na to budou zdroje a prostory v domácím skladu, ale, abych pravdu řekl, jsem docela nahlodaný!!!

Štěpán Hájíček

reklama

New Track: Oakley Icon Way

BUILT | RockShox Flight Attendant Equipped YT Capra Uncaged is Ready To Fly.

Připomeňme si nové elektronicky řízené odpružení Rock Shox Flight Attendant, představené minulý týden.

How To Ride Jumps Better On Your Mountain Bike | MTB Jumping Mistakes

Can You Race Enduro On a Hardtail? | How Hard Can You Ride a Hardtail – EWS Edition

„Spreading Happiness 2“ with Nico Vink

Digging the Wildest Lines in MTB @ Red Bull Rampage | Dig Days 2021

Vše o letošním ročníku Red Bull Rampage 2021 na webu www.redbull.com/../rampage

DROPS, GAPS, WOODEN FEATURES & MORE!! RIDING WITH KARA BEAL

**CZECH MADE**

PASSION FOR MTB [4K]

POROVNÁNÍ E-BIKE VS MTB V PRAXI!