reklama

reklama

Pondělní videonálož BnR #31_2021 | Michelin / Maxxis? PTN, nebo bez?

Foto: Satoshi Saijo (RedBull)

Na konci minulého týdne a zkraje posledního víkendu jsem si udělal menší výlet „za hranice běžného domácího bikování“. Těšil jsem se, že zase po čase vytáhnu svoje Norco Sight A2 29 a že jej konečně prověřím v jedné z mých nejoblíbenějších lokalit (na západě ČR)!

Víc k přesnému místu určení raději říkat nebudu, ostatně (nejen) „Modří jistě tuší!“ Z kraje letošního roku to vlastně vypadalo, že tuto sezónu bude prostoru pro vyžití se na mém vlastním kole víc než dost. Zejména kvůli obecnému nedostatku kol na trhu, s čímž souvisí i menší počet testovacích strojů dostupných pro nás novináře…

Realita se ale ukázala být poněkud jiná, jelikož, až na pár kratších hluchých míst, jsem měl letos neustále na čem jezdit, co zkoušet, testovat a hodnotit. Určité příležitosti pro využití mého osobního kola se také našly, hodilo se třeba pro test plášťů Michelin Wild AM2 a Force AM2, které na něm vlastně zůstaly doteď.

reklama

Přezouvat ano, či ne? Vložku ano, či ne?

Když jsem se přitom v pátek dopoledne chystal na svou malou výpravu, přemýšlel jsem, co udělat s obutím? Zmíněné Micheliny jsou rozhodně fajn pryže, hodí se ale do náročného horského terénu? Případně nebylo by lepší pojistit si jejich odolnost alespoň použitím vložek do plášťů – doma se na mě smál 29“ set PTN R-Evolition.

Vzhledem k tomu, že jsem se balil v pátek, čekaly mě dobře dvě hodiny za volantem a chtěl jsem ještě ten den něco stihnout v terénu, tak jsem jen do tašky s náhradním vybavením hodil svoje Maxxisy (Assegai/Dissector), do velkého pytle jsem vložil „Pepiny“ a vyrazil s tím, že to první den nějak objedu a pak se uvidí. Třeba i podle počasí a podkladu!

Výsledek byl přitom takový, že jsem na svém kole nechal po celou dobu pláště Michelin a nakonec jsem se nezdržoval ani s instalováním vložek. Celé sobotní dopoledne jsem totiž strávil focením batohů AcePac a treter 5.10, proto jsem se nechtěl „mazat“ a dále se zdržovat s vložkami a bezdušáky!

*Původně jsem Pepiny do svých kol nedával proto, abych si ověřil, jak fungují Micheliny samotné, a rovněž i proto, abych co nejvíc redukoval hmotnost celku a dalo se s mým kolem rozumně jezdit i v lehčím terénu okolo Prahy!

Michelin Wild AM2 / Force AM2

Ještě bych si ufouknul, ale abych si nenatlouknul!

Celá moje „plášťová anabáze“ byla nakonec prostá a snadná, jelikož jsem vložky, stejně jako druhý pár obutí, v pátek do auta naložil, abych je ve stejném stavu v sobotu v noci, kdy jsem se vrátil, opět vyložil…

Ono prostě nebylo tentokrát proč spekulovat. Už třeba jen les byl, na danou lokalitu a místní zvyklosti nečekaně suchý, Micheliny přitom na jehličí, na hrubých šutrech, ale i na odkloněných kořenech držely naprosto dokonale! Tak proč na tom něco měnit? Pokud by třeba první noc zapršelo, nebo se jinak proměnily podmínky, pak bych asi uvažoval o Maxxisech, ale takto?!

Co se týká vložek, tak u nich jsem také trochu váhal. První den jsem z opatrnosti jezdil radši trochu vyšší tlaky, jelikož jsem si dříve odzkoušel, že jsou tyto Michelinky konstrukčně trochu měkčí, tak aby drsné horské podmínky vůbec vydržely!

Druhý den, kdy jsem strávil v sedle výrazně víc času, jsem si ale říkal, že bych byl rád za trochu více komfortu pro ruce, proto jsem nakonec předek lehce ufouknul. Nutno říct, že to byla paráda, jelikož tyto Micheliny, s tím správným tlakem, skutečně krásně tlumí!

PTN R-Evolution

Příště ještě Pepina!

Takhle jednoduše to celé dopadlo jak díky podmínkám, kdy za sucha nebylo nutné nad obutím příliš spekulovat, ale také pro nedostatek času. Příště, či za jiných okolností, bych ale rád zkusil ještě kombinaci Michelinů a vložek PTN R-Evolution, s nimiž mám dobré zkušenosti z minula. Líbilo by se mi totiž, pokud bych mohl ještě o fous snížit tlaky, tím pádem zvýšit přilnavost a komfort pro ruce a vlastě i pro nohy, a přitom se nemusel bát o ráfky či pláště samotné.

Dobře si vzpomínám, jak jsem na stejných trailech před lety nasadil Mr. Wolf Banger, tedy původní verzi 1.0! Už jen sama o sobě tato vložka neskutečně dobře tlumila a foukat stačilo jen trošičku. Tehdy jsem měl pocit, že můžu jet s úplným klidem přímo po špičkách ostrých kamenů, kolo mi na nich neodskakuje, naopak se dokonale lepí a pláště famózně obalují každou nerovnost!

Nevadí, tak třeba příště! I takto jsem si ony dva dny maximálně užil a opět si připomněl, že pláště Michelin Wild AM2 a Force AM2 mají rozhodně co nabídnout, a to nejen z hlediska velice dobré přilnavosti, ale též i solidního valivého odporu. Ono totiž přesunů na kopec po vlastní ose také nebylo zrovna málo!!!

MrWolf Banger 1.0 (2018)

reklama

This is Home: Matt Hunter | SHIMANO

Pro mnohé je horské kolo motivací pro cestování za traily a zajímavými místy. Pokud ale žijete, stejně jako Matt Hunter, v kanadském Kamloops, nemusíte se vlastně už nikam dál trmácet…

Blueprint | SHIMANO

Ještě jeden kousek z Kanady z produkce Shimana – tentokrát o fascinujícím procesu tvorby nového trailu!

Pentathlon Challenge On a Trials Bike – Tomomi Nishikubo

Když už je ta Olympiáda v Tokiu… Bylo by s podivem, kdyby něco vtipného nevymyslel také Tomomi Nishikubo! Jak se tak koukám, dnes už také člen Fábiovy partičky SICK s nablýskaným Canyonem!

X GAMES 2021 – STREET FINALS HIGHLIGHTS

Trochu vážnější řádění na menších kolech…

TOP 3 Downhill Runs of Red Bull Hardline 2021 | Bernard Kerr, Laurie Greenland, Kade Edwards

Ještě malá připomínka letošního Red Bull Hardline!

**CZECH MADE**

FLOWRIDE BIKE ŠKOLA – DÍL 1. – POSTOJ

„Víte, jaká je správná základní pozice na kole? Jak na to, aby vaše jízda byla uvolněná a zároveň jistá? To se dozvíte v tomto dílu FLOWRIDE bike školy.“

S Dominikou o vášni. Díl druhý.

„Dominika Durčáková je známou tváří enduro scény. Tím to ale nekončí, Dominika je totiž stejně známá i ve světě erotických pomůcek. Dnes se s ní přitom můžeme podívat na pár doplňků vhodných nejen pro ženy a dívky…“

PLATFORMY VS NÁŠLAPY – CO JE KDE VÝHODNĚJŠÍ? [4K]

Pro mnohé věčné dilema – volné pedály, nebo nášlapy? Co radí Vojta Bláha?

PUMPTRACK, další postaven a otestován!

Další luxusní pumptrack dokončen!

PENÍZE ZA TRIKY A DALŠÍ DIVOKÝ PÁDY – VÁPENKA TRAILS JAM 2021

„Po roce jsem zase vyrazil na tuhle legendární akci konanou na ještě legendárnějším spotu. Vápenka je fakt ikonický místo na český trailsový scéně a vždycky je radost tu jezdit. I letos jsem se tady zase utrhl ze řetězu…“

Jakub Vencl