reklama

reklama

Norco Optic C3 (2021) | (Video) ochutnávka k chystanému testu…

Mezi řadu v poslední době testovaných eBiků se spíše vyšším zdvihem se nám zkraje roku vklínilo jedno poněkud odlišné kolo – Norco Optic C3. Tedy velice zajímavý stroj s lehkým karbonovým rámem, na kolech průměru 29“ se zdvihy, které něco málo naznačují o jeho schopnostech v terénu (140/125 mm).

Na zevrubnější hodnocení tohoto kola se ještě dostane, jelikož na kompletní recenzi se již pracuje, dnes se pojďme podívat na nejzákladnější údaje a nejvýraznější dojmy, které ve mně Optic zanechal, stejně tak na jedno ilustrační akční video z průběhu testování.

Tento krátký edit, ač to tak možná nevypadá, jsem natáčel na původně podmáčené a poté zmrzlé hlíně, na níž to někde drželo jako za sucha, jinde to ale bylo dost zrádné. Ostatně záludnost podmínek je vidět na posledním (bonusovém) střihu na konci videa…

RockShox Pike Select RC, DebonAir, 140 mm, 42 mm Offset
RockShox Super Deluxe Ultimate DH Custom RC

Norco Optic C3 29

Norco Optic mě lákalo již od chvíle, kdy byl tento model představen světu, doposud ale nebyla příležitost si jej osobně vyzkoušet a osahat. Zhruba před rokem jsem jezdil jeho levnějšího bratra – Norco Fluid FS 1 –, kdy už tato zkušenost ledacos naznačila, každopádně Optic jde v řadě směrů o dost dál!

Co je zde jinak, třeba proti Fluidu FS, je skutečně dotažená super moderní geometrie s úhlem hlavy 65° (zdvih vidlice 140 mm), offsetem vidlice 42 mm, dosahem (reach) 480 mm (testovaná vel. L) a rozvorem 1235 mm. Už tato čísla ledaco naznačovala, každopádně první minuty v akci mě nabudily ještě o dost víc. Takřka okamžitě jsem si totiž myslel, že sedím na menším a lehčím dvojčeti mého aktuálního osobního stroje Norco Sight 29!

Oproti Sightu je ale Optic dobře o 2 kg lehčí (14,7 kg, vel L, bez pedálů), navíc když jej vezmete do ruky, tak působí ještě lehčím dojmem. Fakticky má ale samozřejmě o dost jiné zdvihy (Sight 160/150 mm), a tedy o něco menší potenciál se smyslu průchodnosti náročným terénem!

Vittoria Mazza 2.4″ Trail G2.0
Vittoria Mazza 29×2,4″ Trail Graphene 2.0
Vittoria Martello 29×2,35″ Trail Graphene 2.0

Jenže…

Jenže v reálu je vše trochu jinak! Norco Optic jede hezky, není to ale vyslovená XC štika. Prostě je víc „trail“ než „race“, což je dáno i dosti hrubým obutím Vittoria se směsí Graphene 2.0. Každopádně na kopec vás vyveze snadno a hezky v tempu. To největší překvapení ale přichází cestou dolů!

Na lehčích zamotaných trailech je třeba si zvyknout na jeho dlouhou stavbu, hodně dopředu „vytrčené“ přední kolo a specifické ovládání. Ale to je hlavně o zvyku a o přístupu!

Největším překvapením pro mě bylo chování Opticu v náročném terénu, kdy jsem mu postupně servíroval ostřejší a ostřejší sekce! Nakonec jsme si spolu užili i jeden celý den na místech, kam normálně beru stroje kategorie all-mountain a enduro. Optic mi zde přitom ani na chvíli nepřipadal nepatřičně!

Jeho výtečná a návyková geometrie, v těžším terénu velice schopná vidlice RockShox Pike se zdvihem 140 mm, ale také parádně k tomuto rámu naladěný tlumič RockShox Super Deluxe Ultimate DH Custom RC, předváděly skutečně velké divadlo!

Jasně, Norco Optic není žádné „kladivo na čarodějnice“ s nímž to lze poslat mezi šutry hlava nehlava… Když ale trochu vládnete řídítkům, když přijdete na chuť jeho geometrii a pokud budete dobře volit stopu, zvládne bez větších problémů a zásadního zaváhání i mnohé enduro traily a lokální výzvy! Všechna čest!!!

Norco Optic C3 – pokračování příště!

Takovýto je stručný souhrn jízdních dojmů ze sedla Norco Optic C3, které mě v mnoha směrech doslova uhranulo. Nyní přidám slíbené video, pár základních technických údajů, fotek a také slib, že se pokusím kompletní recenzi dotáhnout co nejdřív do zdárného konce a vypustit ji do světa!

Text, foto a video: Štěpán Hájíček

Norco Optic C3 (2021)

Cena: 104 990 Kč
Zdvihy: 140/125 mm (P/Z)
Kola (průměr): 29“
Hmotnost: 14,7 kg vel. L, bez pedálů)
Kokpit (řídítka/představec): 800/50 mm
Sedlovka (zdvih): 170 mm

Norco Optic C3 (2021)