reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #49_2020 | Mládí vpřed!

Aktuální, postupně končící karanténa, podobně jako ta jarní, s sebou nese samozřejmě mnoho negativních faktorů, vedle nich se ale najdou i nějaké pozitivní. Už na jaře jsem se v jednom úvodníku vyznával z šoku, kolik bylo najednou lidí v lese, a to i v pracovním týdnu! Nyní, s podzimním počasím, to již tak žhavé není, narazil jsem ale přitom na jiný „fenomén“.

Již mnohokrát jsem slyšel, že naše vášeň pro cyklistiku je doménou zejména střední generace, řekněme současných třicátníků a čtyřicátníků, tedy že nám chybí a v budoucnu skutečně chybět bude mladá základna! Co myslíte, je to pravda?

V určitém směru možná ano. Před deseti dvaceti lety bylo horské či silniční kolo stále považováno za určitý „výdobytek“ západního světa, k němuž jsme se chtěli přiblížit, proto jsme často hltali zahraniční magazíny, tvrdě spořili na slušně vybavené kolo a pak se honili po českých lesích, abychom se alespoň ve své fantazii přiblížili světovým vzorům.

Na dnešní mládež ale útočí mnohem více lákadel než na nás tehdy, i když bych to nechtěl generalizovat a tvrdit, že všichni mladí dnes celé dny jen vysedávají u počítače nebo zírají do mobilu a jediné, co je zajímá, jsou lajky a srdíčka na sociálních sítích.

Věřím tomu a jsem vnitřně přesvědčen, že tak špatné to s nimi či s námi a s naší společností zase není. Jistě se najde velká skupina internetových flákačů, ale flákači existovali i za našeho mládí. Vedle nich však jistě existuje i skupina dětí a mládeže, která na sobě tvrdě pracuje! Stačí se rozhlédnout kolem sebe!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Je pravdou, že mnohé klubové sportovní spolky jsou nyní potlačeny či dočasně zakázány, přesto se mi vcelku pravidelně stává, že v lese potkávám sportovní cyklokroužky v identických dresech na jejich pravidelném XC tréninku. Nedávno jsem se také motal třeba okolo bohnické BMX dráhy, kde individuálně trénovala celá řada mladých talentů.

Při sledování šikovných juniorů na BMX jsem se za své zoufalé výkony skoro až styděl a šel se se svým endurem radši „zahrabat“ někam do listí, hluboko do lesa!

Jiný zážitek, který mě povzbudil a jenž se vlastně poslední dobou v určitých obměnách dokonce párkrát opakoval, souvisí s lesem a mými oblíbenými traily.

Nejspíš vzhledem k tomu, že nebyla škola a že byla karanténa už vážně dlouhá, napadlo jisté partičky místních mladíků vytáhnout ze sklepů svoje horáky, vykašlat se na výlety s rodiči či poflakování se po místním vykachlíkovaném náměstí a místo toho vyrazili objevovat stezky v okolních lesích!

Nejednou jsem zíral, na čem to vlastně jedou, ale ok, každý musí někde a na něčem začít! Nemyslím tím, že by měli vždy laciná kola z Dekáče, spíš co to bylo za kola! Ale i s tím se tito mladí hrdinové poprali. Mnohdy nesmyslně vysoké rámy, sedla zaražená proklatě nízko, tu a tam ještě nějaké brašny jako pozůstatky po rodinných cyklotoulkách…

www.instagram.com/bikeandride.cz

V první chvíli jsem se divil, co vůbec dělají na mnohdy dost těžkých kamenitých trailech, nedávno jsem třeba jednu skupinku směřoval na trochu jednodušší ze dvou možných variant, aby se nesesypali z kopce dolů jako hrušky na podzim. Pak mi ale došlo, jak moc je skvělé, že do toho jdou!

Vždyť na čem jsem začínal já? Pevný rám, úzké gumy, ráfkové brzdy!!! Člověk až postupně zjišťoval, co a jak funguje a jak až daleko ho může posunut odpovídající výbava, či jaká forma cyklistiky jej vlastně nejvíc baví. Každopádně technika je jen technika, základ je v nás, v našem srdci, v naší duši!

Doufám proto, že krom hrstky náctiletých supertalentů, jak je známe z YouTubu apod., které jistě zapálení rodiče hecovali již od útlého věku, postupně vykrystalizují i další a další generace zapálených hobby bikerů, kteří si k našemu sportu najdou cestu postupně sami od sebe.

Pandemie a s ní související karanténa jsou otravné, pokud ale zafungují i jako inspirace pro vybrané skupinky a odrazový můstek k další snaze v rozvoji určitého sportovního nasazení, pak bude snazší najít na tom všem i nějaké pozitivní stránky!

Changing Seasons feat. Mark Matthews | MTB RAW

Luxusní, podzimní, kanadský, Raw diktát! Občas mám pocit, že jezdci této úrovně „skills“ se země svými koly dotýkají mnohem méně než my ostatní, vlastně ji jen tak zlehka čechrají, a to jen v nezbytných případech…

Krásné fotky a další povídání najdete na webu: pinkbike.com

Chris Akrigg – Full Force

Chris Akrigg je velký démon! A když mu dáte do ruky eBike, je to Velký Elektrický Démon! GT Force Amp a Chris E-krigg 😜🤣

Kade Edwards – Slash 2021 Shredit!

Doposud nepoužité záběry pořizované k produktovému představení Trek Slash 2021, které nemohly zůstat v šuplíku!

Expand the Map

Gravelbiking je sportem na mnoho způsobů!

Grow Cycling X Traction Coffee

Ve videu nic o kafíčku nehledejte, to „důležité“ je až v článku na pinkbike.com

Kasper

Když už jsem psal o té mladé krvi! „Kasper Woolley je jednadvacetiletý enduro závodník pocházející z kanadského BC (Squamish). Zde je záznam jeho až nesmyslně rychlé jízdy z jeho domácího prostředí!“ Kanada, BC, Squamish, červen 2020.

Marshall Mullen Runs Errand

Elektrická pohodička a parádička ve městě i v lese! Aneb cesta z bodu A do bodu B nemusí být žádná nuda!

Fly Sideways feat. William Robert

Nedávno představené Norco Shore, v „drsné verzi“ Shore Park v pořádné akci!

Live Like the Kids feat. Dane Jewett and Jesse Munden

Další krásný příklad toho, že mladá krev našemu sportu tak úplně nechybí! 

**CZECH MADE**

JAK SE RYCHLE NAUČIT BUNNYHOP!

Instruktážních videí věnujících se výuce jízdy na kole je dnes celá řada, základy se ale hodí opakovat!

ŘÁDĚNÍ NA SEVERU!!

Michal Prokop si užíval na severu Prahy. Sranda, stejné kolo jsem ve stejné lokalitě drtil před pár týdny i já! Viz test Rock Machine Blizzard 90-297 RZ!

PS: Malá nápověda, jedna z fotek u testu je z trailu, který začíná v čase 7:30. Pouze Michal jel v trochu jiném rytmu a místy i jinou stopu!!!