reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #3_2020 | Jak by mohla vypadat budoucnost?

V období před silvestrem jsem se zamýšlel nad tím, jaké zásadní trendy a novinky přinese krásně kulatý rok 2020, respektive co za inovace můžeme případně očekávat v sezóně následující (2021)? Před pár dny mě přitom napadlo, proč se omezovat a uvažovat jen rok dopředu? Vždyť stačí zavřít oči, zasnít se a zkusit odhadnout, co by nám mohlo přinést celé nové desetiletí?

Úvahy o novinkách a trendech pro aktuální rok a případně další následující sezónu (2021) lze vlastně vnímat jako poměrně seriózní odborný odhad, jelikož se věci v našem oboru jednak zase tak rychle nemění, jednak řadu novinek známe docela dlouho dopředu.

Naopak v případě, kdy se budeme snažit odhadnout vývoj celého oboru na dobře deset let dopředu, posuneme se z roviny odborné analýzy současné situace do dimenze odhadů a spekulací, nebo rovnou do oblasti snění. Jen si vzpomeňte, nebo klidně i zalistujte v historických sci-fi románech, či si pusťte klasická filmová díla tohoto žánru…

Člověk často žasne nad tím, jak jsme si třeba v půlce minulého století představovali svět 21. tisíciletí snově a pohádkově a ono se přitom nic až tak zásadního nestalo. Žijeme stále na planetě zemi, kolonizace měsíce a Marsu jsou stále sny, dnes možná o něco reálnější díky lidem jako je Elon Musk nebo Jeff Bezos, ale stále to jsou vlastně jen sny. Na jejichž realizace se ale, pravda, už pár let horečně pracuje!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Z kosmu zpět na zem

Z vesmírných výšin zpět na zem, na kola našich jednostopých miláčků. Jak si tedy maluju budoucnost horské a silniční cyklistiky já? Radši bych se vyhnul spekulacím o tom na jak velkých kolech budeme za deset let jezdit!? I když… Na silnici se, hádám, v tomto směru nic nezmění, jelikož pokusy s používáním menších (26“) kol na Tour de France zde již byly, ale zase rychle vyšuměly.

Jak to bude v MTB? Aktuálně se zdá, že všechny kategorie postupně ovládnou devětadvacítky, ale nemyslím si, že na stálo a ve všem. Třeba se časem více prosadí mullet, třeba ne. Nechme se překvapit.

Elektronizace

Co si ale myslím, že jde odhadnout relativně spolehlivě, je tendence zapojit do hry více a více elektroniky. Vždyť se porozhlédněte už nyní kolem sebe… Aktuálně to teprve začíná, ale myslím, že trend je jasný. Hovořím o elektronických doplňcích nápadných i těch poměrně nenápadných.

Už jen dnes je skoro standard, když vyrážíte na kolo, zapnout si trackovací aplikaci v telefonu, či ještě lépe odpípnout záznam GPS a třeba i tepové frekvence na chytrých hodinkách na ruce, nebo si je posadit na řídítka. Případně hodinky nahradit o něco větším a chytřejším digitálním analyzátorem od Garminu či jiného výrobce.

Do toho si dokážu živě představit, že se časem mohou rozšířit kupříkladu digitální bezdrátová čidla, která měří tlak v pneumatikách (testoval jsem Quark TireWizz spolu s koly Zipp 3Zero Moto). Co možná vypadá jako zbytečnost, je vlastně dost šikovný a praktický nástroj, ač bych tomu sám býval nevěřil. Před jízdou rychle otevřít apku, zkontrolovat tlaky, nebo si položit telefon vedle kola a s digitální přesností nafoukat pláště tak, jak je člověk zvyklý.

Nezapomeň na interval!

Jiný drobný elektronický pomocník se začíná dodávat s koly Cannondale. Jedná se o nenápadné čidlo posazené na předním náboji, které primárně počítá ujeté kilometry, zároveň ale k němu náležící aplikace hlídá třeba i servisní intervaly, čas pro optimální výměnu řetězu, brzdové kapaliny atd.

Na kole namontovaný a s telefonem spárovaný můžete mít dnes už také diagnostický systém ShockWiz (naše reálné zkušenosti na stroji Whyte S-150), který v reálném čase analyzuje a poradí, jak si co nejlépe nastavit odpružení, aby vyhovovalo právě vašemu jízdnímu stylu a terénu v němž se pohybujete.

No a do toho zde máme třeba i elektronické řazení, které mě osobně dlouho nechávalo chladným, alespoň do doby, než SRAM představil svůj bezdrátový koncept AXS, který se zdá být prostě pohádkově jednoduchý a funkční. Žádné kabely, bovdeny ani lanka, jen snadno výměnné baterie, kdy lze mít jednu záložní pro strýčka příhodu vždy s sebou v batohu, čirá krása!

Ano, elektronické řazení je s námi již řadu let, primárně hovořím o systému Di2 od Shimana, ale… Ač chápu myšlenku spolehlivého a jistého přenosu energie a řídících signálů po kabelech, tak mi to nedá neprohlásit: „Zkuste to bez drátů, milý Marconi!“

Stačily by jiné čudlíky!

Navíc s Shimanem Di2 v silniční i MTB verzi mám již své zkušenosti a vysloveného oslnění jsem se zatím nedočkal. Na jedné straně ano, zejména na silnici se mi líbí, jak je snadné mačkat čudlíčky a neobtěžovat se s taháním celé páky a posouvání přehazovačky či přesmykače. Hodně ale narážím na podobu a rozměr těchto páček, které jsou prostě dost titěrné a třeba pro gravel biky, nejen dle mého názoru, nepříliš vhodné.

Stejně tak spíše otrávený jsem byl pokaždé z naopak až příliš mechanicky působícího ovládání MTB varianty Shimano Di2, navíc implicitně doprovázeného pípáním, jakožto potvrzením o změně převodu (lze snadno vypnout).

Nevím, zatím jsem vlastně neseděl na kole s řazením SRAM AXS, ale co jsem doposud slyšel, tak si jej všichni chválí, proto jim věřím. Ostatně už jen silniční verze SRAM eTap, kterou jsem si zkusil třeba na stroji Cannondale Topstone Carbon mě přesvědčila, že to SRAM bere za správný konec i v silničním/gravel světě.

Za chvíli kompletní analýza pod palcem

No nic. To je jen takové zamyšlení, které lze uzavřít třeba tím, že by se řada výše zmíněných systémů mohla snadno propojit do jedné aplikace s tím, že se před vyjížďkou mrknete do telefonu, zda jsou gumy správně nafoukané, zda odpružení drží tlak, jestli jste neprošvihli servis určitého dílu a případně jak moc je nebo není nabité vaše řazení…

Pak už konečně hurá na kolo, kde snad budete šlapat sami za sebe, ale i kdybyste podlehli vábení eBiků, tak co?! Hlavně, když se člověk dostane do lesa a užije si trochu pohybu a vyčistí si hlavu. Po návratu domů pak můžete zase mrknout na telefon a v případě zájmu si projet kompletní statistická data ze své vyjížďky, podobně jako kdybyste byli jezdci formule 1!

Vtipné, bláznivé, zbytečné…? Já myslím, že do konce této dekády klidně reálné a poměrně běžné 😉

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Red Bull

Danny MacAskill’s Gymnasium

Jasně, tohle video už stihlo obletět svět, ale kdyby jej náhodou ještě někdo neviděl!!! Respektive jedno shlédnutí nestačí!!!

Pěkné fotky z natáčení na: www.pinkbike.com

Danny MacAskill’s Gymnasium Routine | Behind The Scenes

Rozhodně doporučuju i „Behind The Scenes“

Hannah Bergemann Welcome

Hannah Bergemann jako nová posila teamu Transition!

2019 in 2 minute mashup

Darren Berrecloth a jeho ohlédnutí se za rokem 2019 koncentrované do dvouminutového sestřihu.

Milton McConville – Build Yourself

Šestnáctiletý klučina, co nejen parádně jezdí, ale sám si s oblibou staví vlastní traily!

Dueling

Jednoduchá myšlenka: „Jezdit ve dvou je větší sranda, než jezdit sám!“

DJ Brandt – Freedom 35

Trocha pouštního řádění v utažském Rampage stylu!

BEST OF 2019 – FABIO WIBMER

Fabio a jeho velké počiny a fajnové momenty z roku 2019!

Hometown Throwdown with Tom Isted

Když mám také GT Force jako Tom Isted z videa, neznamená to doufám, že musím jezdit takovouhle pilu v blátě jako on? Že ne!!! 😨

Our Used Bikes – Seize the Opportunity

Kdybyste narazili na výprodej testovacích kol Commencal, tak abyste tušili, jaké péče se jim před tím dostalo 😁

**CZECH MADE**

MINIKICKER V ULICÍCH PRAHY

„Znovu jsem vytáhl svůj minikicker. Tentokrát i s Vaškem Kolářem a vyrazili jsme do Prahy. I přes to, že tohle počasí na ježdění není nic moc, tak nakonec se nám podařilo najít hned několik super spotů.“ Jakub Vencl

Dakarské Zpravodajství Libora Podmola Díl 1.

„Dakarské zpravodajství očima Libora Podmola je ZDE! Mrkněte na celkové zhodnocení zahájení legendárního závodu Rallye DAKAR, kde se společně podíváme na podium a první dvě etapy mýma očima.“

Dakarské Zpravodajství Libora Podmola Díl 2.

„Dakarské zpravodajství očima Libora Podmola díl druhý! 🤟 V tomto díle se společně podíváme na třetí etapu, která pořádně zamíchala kartami. Zhodnotíme celkovou situaci českých závodníků ve všech kategorií, mrkneme na nejzajímavější okamžiky třetí etapy a celkově vše shrneme.“