reklama

reklama

Giro Riddance | Vibram® umí pořádný Megagrip! (test)

Když před světa znalým bikerem otevřete téma cyklistických bot určených pro ploché pedály, nejspíš mu jako první v hlavě naskočí značka, jejíž jméno ani není třeba vyslovovat… Jenže proč se omezovat na jediného výrobce, vždyť kvalitní boty pro jízdu bez nášlapů nabízí třeba i Giro, které si kupříkladu u modelu Riddance k ideálnímu propojení jezdce a kola pomohlo unikátní podrážkou Vibram® Megagrip ISR!

Navíc takové tretry určené pro platformy přeci nejsou jen a pouze o podrážce a její směsi, i když, ruku na srdce, ta je samozřejmě tou nejzásadnější částí! To právě ona určuje, jak jistě bude či naopak nebude vaše noha držet na pedálech zejména v těch nejkritičtějších okamžicích!

Zároveň s tím právě i podrážka definuje, jak dlouho vám vlastně takováto bota vydrží. I když zde je to vlastně dosti individuální, hodně záleží na pedálech, na provedení a velikosti pinů atd. Už jsem viděl, alespoň na fotkách, jak naprosto odlišně dopadly po jedné sezóně prakticky identické tretry jezdce „A“ a jezdce „B“.

Zatímco ten první se mohl těšit na další roky spokojeného používání svých bot, ten druhý je mohl rovnou hodit do popelnice, nebo nechat znovu podrazit… Ale to vlastně dost utíkám od dnešního tématu.

Giro Riddance – čerstvě vybaleno z krabice.
(Ne)nápadné logo Vibram® je, vcelku pochopitelně, jen z vnější strany.

Outdoor technology by Vibram!

Jeho ústředním bodem jsou boty Giro Riddance, které, jak jsem již vícekrát zmínil, hodně vsází na podrážku Vibram® Megagrip ISR. Zástupci značky Vibram® a zejména pak jejich propagační materiály se přitom nezdráhají označit podrážku Megagrip ISR za jednu nejpřilnavějších, jakou kdy zatím vyrobili! Právě pomocí tohoto materiálu se chtějí dostat na špičku daného oboru, nejen v cyklistice, ale také v rámci dalších outdoorových aktivit a zatopit tak své konkurenci!

Pokud se ještě chvíli budeme bavit o materiálech a konstrukci, pak vězte, že se samotná podešev skládá ze třech vrstev. Spodní kontaktní je již zmíněný Vibram® Megagrip ISR, nad ním je další vrstva materiálu Vibram®, tentokrát určená pro tlumení vibrací, vše pak zpevňuje vnitřní celoplošná stélka z materiálu EVA, známého rovněž z outdooru.

Z vnější strany pak najdeme vodě odolnou a zároveň dostatečně vzdušnou umělou kůži z mikrovláken doplněnou o nemalý počet ventilačních dírek rozesetých na velké ploše, klasické tkaničky, nebo třeba gumovou ochranu a zesílení v kritických oblastech paty a špičky.

*Co se týká našeho testování a hodnocení, pak bych pro úvod zmínil, že tyto tretry Giro Riddance vozil a stále vozí kolega Zed, který se stará především o korektury, a to od jara minulého roku do teď. Jeho, mnou převyprávěné hodnocení, zkušenosti a poznatky, tedy nevychází z krátkodobé zkušenosti, ale z poctivého celoročního nasazení.

Podrážka využívající extra měkkou směs Vibram® Megagrip ISR je tvořena hustou sítí šestibokých výstupků, které mají pod patou trochu vyšší profil než v místě kontaktu s pedálem.

Zed a jeho rok s Giro Riddance

Poměrně dlouho jsem hledal náhradu za moje letité tretry 5.10 Freerider Compact, jejichž podrážka po několika sezónách připomínala spíše slušně odvětraný ementál než hutný plátek sýru gouda. Ale jasné, čas si vybral svou daň, měkká směs na podrážce nevydrží vše a postupně se proste vydrolí! Čím ale Five Ten nahradit?

Se Štěpánem jsme delší čas probírali vhodné možnosti, až mě jednou nasměřoval do prodejny Progress Cycle v Hostivicích na kraji Prahy, abych si zde vyzkoušel tretry Giro určené pro volné pedály. U Gira jsou v tomto směru na výběr dva modely, jednak Jacket II, což je spíše taková všestranná „skejtová kecka“, jednak model Riddance, který u Gira řadí do kategorie FR/DH/Enduro.

Prohlédl jsem a zkusil obě varianty a jednoznačně se přiklonil k modelu Riddance, který působí pevnějším a celkově tužším dojmem, což mi přišlo jako lepší pro můj způsob použití, který bych s trochou skromnosti označil jako „malé domácí enduro“.

Pod kotníkem k nártu vede zpevňující pásek. 
Tkaničky lze klasicky zajistit gumičkou na jazyku, snadno dostupnou díky pomocnému očku.

Tohle kopyto mi sedí!

Naštěstí nemám nějak výstřední tvar chodidel, i velikost mojí nohy je poměrně konfekční, proto jsem si po chvíli vybral vhodnou velikost a hlavně díky „kopytu“, jaké Giro používá, mi tretry Riddance takřka okamžitě padly na nohu. Vozím je poctivě a pravidelně již od jara minulého roku a z hlediska komfortu či přizpůsobení se noze si nemůžu ani v nejmenším stěžovat.

Obecně se mi také líbí, že jsou tretry Giro Riddance pevné a celkově tuhé. Rozhodně více než moje původní „fajfteny“, které byly skoro jako bačkory. Komfortní, ale… Nyní mám naopak pocit, že se do svých bot můžu při šlapání nebo manévrování s kolem pořádně opřít a s důvěrou se spolehnout na jejich výraznější oporu.

Zároveň bych řekl, že tretry Giro Riddance díky své konstrukci nohu celkově zpevňují a dodávají vám pocit, že se vám jen tak nějaký klacík nebo kamínek nedostane na kobylku nožku.  

Svrchní část je tvořená umělou kůží doplněnou o řadu ventilačních otvorů.
Odlehčení, či spíše odvětrání najdeme i na vnitřní straně. 

Lepší malé kostičky než hladká skluzavka…

Další z faktorů, který mě celkově spíše příjemně překvapil, je podoba podrážky. Ta sice není nijak revoluční, ale oproti mým původním botám má alespoň nějaký vzorek na celé ploše. Hladká podrážka v místě spojení s pedálem je fajn, ale pro chůzi v lese to není žádný zázrak.

Tedy, aby nedošlo k mýlce! Ani tretry Giro Riddance nejsou žádné pohorky, s nimiž bych se vydal na přechod podzimních Tater, to tak maximálně někam do pískovcových skal, kde by ke slovu přišla především přilnavá směs podrážky… Každopádně alespoň tento nižší vzorek je, pro chůzi, lepší než nic.

O kvalitě tkaniček a práci s nimi vás, předpokládám, nemusím blíže informovat? Kličku snad umíme všichni, délka tkaniček je dobře zvolená a když už máme zašněrováno, není nad to šoupnout tkaničky pod gumičku na jazyku, aby se vám nepřimotaly třeba do převodníku.

Podrážka po jedné sezóně…

Brodů se bát nemusíš!

Další z kladných hodnocení může směřovat na svrchní část mých treter, která po dnes již téměř ročním provozu nejeví žádné známky zásadního opotřebení, pouze lehce popraskal gumový ochranný pás na patě, ale to na funkčnost nemá vliv. Pokud jde o odolnost vůči nástrahám počasí, tak je na tom Giro Riddance lépe než boty, co jsem vozil dřív. Třeba už jen tím, že na špičce není síťovina, ale stejný materiál jako na bocích.

Na svršek použitá umělá kůže z mikrovláken je celkově poměrně odolná, jak po pevnostní stránce, tak i co se týká pronikání vlhkosti. Druhou stranou mince je ale očekávatelně skutečnost, že Giro Riddance zase o trochu méně dýchá než boty doplněné o klasickou síťovinu. Ale to je zkrátka něco za něco.

Jedním z mála neduhů je lehce popraskaná guma sloužící jako ochrana patní části treter, což je ale nedostatek spíše kosmetický než praktický. 

Megagrip Velmi dobrý, na Výbornou to dnes ale nebude

Posledním bodem budiž opět podrážka, tentokrát její přilnavost a výdrž, nebo snad životnost. Na jedné straně bych jako člověk, který má rád outdoorové aktivity a je tedy zvyklý na podrážky Vibram®, rád této značně dopřál slávy a řekl, že je její Megagrip ISR dokonalý a nepřekonatelný… No, není! Bohužel.

Tedy jak to říct lépe? Podrážka Vibram® Megagrip ISR rozhodně funguje a noha na pedálech drží jistě a spolehlivě, obvykle podobně dobře za sucha jako i za mokra. Přijde mi to trochu až trapně ohrané, ale značka, o níž jsem se zde již vlastně párkrát zmínil, je na tom s přilnavostí jejich podrážek Stealth stále ještě o trochu lépe.

Tím ale nechci říct, že bych své volby – tretry Giro Riddance – litoval, to ani náhodou! Líbí se mi jejich decentní vzhled, jsem nanejvýš spokojený s jejich tvarem a usazením na noze, jakož i s celkovým komfortem jejich použití. Zvedám palec nahoru za celkově pevnou stavbu boty a tedy i velkou oporu a jistotu a chválím i částečně zvýšenou odolnost vůči povětrnostním vlivům.

S měkkostí či přilnavostí podrážky jsem rozhodně také spokojený, asi bych si dokázal představit ještě o pár procent jistější spojení, ale nebudu už do toho více rýpat. Skutečně posledním bodem by mohla být odolnost či životnost podrážky, která zřejmě také bude solidní.

Ano, po téměř roce provozu jsou na podrážce vidět jasně patrné stopy po agresivních pinech mých pedálů Chromag, ale žádná tragédie to není. Nic, co by se běžně nedělo u jiných treter určených pro volné pedály po roce provozu.

Za mě tedy na závěr převážně kladné hodnocení a spokojenost s touto volbou.

Text a foto: Štěpán Hájíček, Zdeněk Novák (Zed)

Giro Riddance

Použití: DH, FR, Enduro
Svršek: Umělá kůže z mikrovláken
Upínání: Tkaničky (s gumičkou na jazyku)
Podrážka: EVA + Vibram® Megagrip ISR
Hmotnost: 430 g (katalogvá)
Velikosti: 42-46
Cena: 3099 Kč

Více o těchto tretrách na webu www.giro.com, dostupnost, velikosti a české ceny průběžně kontrolujte na eshopu eshop.progresscycle.cz

PRO

  • Pevná konstrukce – jistá opora
  • Zvýšená odolnost proti pronikání vlhkosti
  • Příjemný tvar a vysoký komfort – dobře padne (i když to je dost individuální)
  • Snadná omyvatelnost
  • Podrážka se vzorkem na celé ploše je příjemná i při chůzi
  • Více než solidní přilnavost na pedálech za sucha i mokra
  • Opotřebení podrážky odpovídá délce a intenzitě použití

PROTI

  • Voděodolnost si vybírá jistou daň v podobě lehce horší vzdušnosti v horkých letních dnech
  • Ochranný pás na patě lehce popraskal, což je ale spíše kosmetická záležitost
  • Dovedu si představit ještě o trochu měkčí a přilnavější směs podrážky, ale člověk nemůže mít vše, že?