reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #1_2020 | Trendy a tendence roku 2020?

Sakryš, já měl za to, že dnešní pondělí ještě patří do roku 2019, ale pokud jde o číslování týdne, tak vzhledem k tomu, že je v úterý silvestr, má tento týden již číslo „1/2020“! Když jsem přitom přemýšlel, čím bych dnešní videonálož uvedl, napadlo mě zamyslet se nad tím, co by tak mohl rok 2020 přinést nám bikerům či terénním cyklistům obecně?

Říkal jsem si tedy, že bych se zkusil zamyslet a pro vás zrekapitulovat trendy, jaké lze v roce 2020 očekávat. Respektive ono dnes již vlastně není žádné tajemství, co se bude v tomto extra kulatém roce prodávat a nabízet na pultech prodejen a stránkách cyklistických eshopů, jelikož v našem oboru se novinky na další rok představují mnohdy s téměř ročním předstihem.

To vlastně znamená, že pro nás novináře je modelová sezóna 2020 sice zajímavá, zejména z pohledu produktů, které můžeme, chceme, nebo „musíme“ do léta stihnout otestovat, ale… Mezi tím, často již nedlouho po Novém roce, se začnou postupně trousit informace o novinkách, na jejichž štítku se jednou bude houpat visačka s rokem 2021, a to se to bude zase psát a spekulovat!

Ostatně vždy je docela běžné, že se (modelově) v roce 2019 prodávají díly a kola roku 2020 řekněme od září dál. Vlastně nemusíme chodit nikterak daleko, vždyť já sám mám zhruba od října ve své moci svůj nový osobní bike, kterým je GT Force 29 Expert, model 2020. Pravda, konkrétně moje kolo je vlastně jedním ze vzorků, není to tak úplně stroj z finální produkce, ale co na tom?!

GT Force 29 Expert (2020) | 29″ setup

Kam tedy směřujeme v roce 2020?

Určité cesty pro rok 2020 a teoreticky i 2021 jsou v podstatě dopředu dané. Asi největším zaklínadlem je a ještě nějaký čas bude rozměr 29“ ve všech možných kategoriích MTB. Pomineme-li extra dostupná kola, juniorské modely či specificky malé rámy třeba u dámských strojů, je trend velkých kol poslední dobou jasně dominantní.

U XC a sportovního MTB tomu tak je již delší čas, trailbiky již také ve velkém přijaly velká kola za svou doménu, nyní se postupně devětadvacítkuje i enduro! I když to také není žádná zásadní novinka, tak mám pocit, že modelový rok 2019 a následně i 2020 daly tomuto trendu teprve ten pořádný náboj!

Za sebe přitom musím uznat, že se technika v tomto směru skutečně posunula vpřed. Ano, do značné míry v tom hraje roli i fakt, že jsem si jako tester musel na velká kola s velkými zdvihy prostě zvyknout, zároveň bych ale jedním dechem dodal, že dnešní endura na 29“ fungují jinak než před pouhými několika lety.

Jasně, Boost je tady s námi již docela dlouho, širší náboje tuhosti velkých kol dost pomohly, ale podle mého je to hlavně o geometriích, které se za poslední roky hodně proměnily, o pláštích a jejich rozměrech, ráfcích a jejich šíři… Prostě vše dohromady.

Ač jsem si to před nedávnem ještě nechtěl skoro ani připustit, dnes se nemůžu ubránit pocitu, že brzy nastane doba, kdy po enduru na 27,5“ kolech neštěkne ani pes! Tedy pokud ten pes nebude měřit pod 160 cm a nebude odmítat velká kola už jen proto, že se na ně prostě nevejde!!!

*Poněkud s otazníkem je mnou již nějaký čas protlačovaný trend mullet biků (29“ vepředu, 27,5“ vzadu). U eBiků to docela frčí, ale rozhodně to není dominantní směr, zato na klasická kola s tímto mixem v běžném katalogu prakticky nenarazíte! Proto jsou takřka všechny mullety, které náhodou potkáte v lese (třeba ten můj), čistě rozhodnutím a osobní úpravou majitele konkrétního stroje…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Jednopřevodník – naše cesta spásy!

Dalším z jasných trendů jsou pohony s jedním převodníkem, kdy se pro ně již navrhují samotné rámy, které tak mají výrazně širší základnu hlavního čepu zadní stavby, pevnější zadní vidlice atd. Za mě jedině dobře. Mně jednoplacky prostě sedí a přesmykač mi dnes připadá jako jednoznačný přežitek.

Už i Shimano se konečně chytlo! Ač nejsem z pocitu na páce jejich řazení 1×12 (XTR a XT) vysloveně nadšený, tak funkčně se jedná o tradičně kvalitní produkty, které svou práci odvádí spolehlivě. SLX 1×12 je pak trochu víc gumové, ale také řadí spolehlivě…

Já sám jsem přitom i velkým zastáncem jedničkového řazení na gravel biku, ač tuto vizi se mnou nesdílí rozhodně celý veloprůmysl, tedy rozhodně ne všechny značky, které gravel biky nabízí. Ostatně jak jsem z pár zdrojů slyšel – lidé (zákazníci) stále více věří v této kategorii dvoupřevodníku! Však oni také jednou procitnou!

Shimano XT M8100 (1×12) – Rock Machine Blizz CRB 90-29 (2020)

Elektrika a elektronika?!

Poslední jasný trend, nebo dva příbuzné, ale ne úplně identické trendy jsou také poměrně jasné. Jedním je elektrifikace řazení, což je konstrukční směr, jenž již slušně zdomácněl na silniční scéně, nyní se pomaličku dere i na horská kola. Ač Shimano se svým XTR a XT Di2 zatím moc velkou díru do světa neudělalo, tak SRAM s jeho XX1 a X01 AXS bezdrátovými sadami, to je jiná!

Stačí vyslovit toto magické zaklínadlo někde mezi zasvěcenými a hnedle pár lidem zaplesá srdce a zalesknou se oči! Sem tam se najde i někdo, kdo se přihlásí, že tento šperk již vlastní, že si jej pořizuje, nebo jej alespoň někde zkusil a touží po něm!!!

Jiná forma elektrifikace se pak samozřejmě týká pohonu, čemuž se mnoho z nás usilovně brání! Ano, je to něco jiného než klasické MTB, ale není to špatné! Nevěřícím doporučuji vyzkoušet některé z kol s pohonem Shimano STEPS nebo Bosch poslední generace! Pravda, místy to trochu zavání jízdou na motorce, ale ať mi někdo z těch, kdo se již na kvalitním eBiku svezli do očí řekne, že ho to ani trochu nebavilo!

Je to jiné, nemusí to rozhodně být o flákání se s tím, že tu největší dřinu odtahá motor. On si pilot také dost mákne a pokud se bude chtít bavit naplno, tak jeho tepy se ke klidové hladině jen tak nepřiblíží! Nejlepší je prostě zkusit si to na vlastní kůži! Za mě je pak ideálním scénářem mít možnost klasické kolo a eBike průběžně střídat!

Tolik asi pro dnešek moje „trendy“ zamyšlení. Pokud bych to jindy nestihl, tak přeju úspěšnou a zábavou naplněnou sezónu 2020 (nejen za řídítky), minimum pádů, pokud možno žádná vážná zranění, zkrátka a dobře ať vám váš koníček dělá jen radost!!!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Thomas Vanderham – Slayer Raw

Stále dokola ten nový Rocky Slayer!!! Tak už vážně, po Novém roce jdu řešit, kdy si jej budu moct půjčit na test!!!

Fotky atd. na: www.pinkbike.com

‘ONE LAST SONG’ – Andreu Lacondeguy REEL

Myslete si o něm, co chcete, ale podle mého je Andreu Lacondeguy velkým hrdinou dnešního MTB! Je to blázen, nezná bolest, občas nezná vlastní limity, ale jde do všeho srdcem a já mu za to tleskám. Minimálně každý rok na RedBull Rampage!!!

Canyonsendoff

„Tak jo lidi, byly to úžasné 4 roky, které jsem prožil jako součást teamu Canyon, bohužel však tuto značku již v roce 2020 reprezentovat nebudu! Bylo to období plné úžasných zážitků a zkušeností s teamem Canyon za zády, který mě podporoval při všech mých cestách napříč celým světem a zase zpět domů. Díky!“ Darren Berrecloth

RIDING MUDDY DOWNHILL LAPS WITH LOIC BRUNI AT MOUNT PREVOST | FINN ILES

Trocha blátivé divočiny, jak to má rád Loic Bruni.

VBNxSDM_QC_19

Podzimní barvy na nejlepších trailech v okolí Quebecu.

13 New Bikes Hucked to Flat in Slow Motion (1000 FPS) | 2020 Pinkbike Field Test

Není nad to podívat se, co vaše (třeba jen vysněné) kolo udělá při tvrdém dopadu „na placku“!

Rubicon

Legendární trail Rubicon s extrémními vozy 4×4 a partou ne eBiku! Mark Weir a jeho přátelé!

Foto a story na: www.pinkbike.com

12 Year Old Weston Lloyd Shredding I Street „The Dance“

Když zvládá tohle ve 12 letech???!!!

dark corner

Simply Put featuring the LES Singlespeed

Skoro bych zapomněl, že je stále živá komunita „šílenců“ jež milují MTB singlespeedy!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Vánoční nadílka

„Řekli jsme si s Maxem Adami, že vám nadělíme pod stromeček pořádnou porci bajkové akce. Tak užívejte sledování a vánoční pohodu!“ Vojta Bláha

DecembeR

Jezdit, blbnout, skákat a létat lze i v zimě!

**BONUS**

Pol Tarrés – Hebo Dominicana

Trocha trialu a streetové exhibice na MX mašinách!

TO THE LIMIT – Fabio Wibmer (Official Trailer) | Documentary

V pozadí posledních filmů Fabio Wibmera…

GoPro: Best of 2019 – Year in Review

Sestřihů typu „Best of 2019“ bude asi ještě celá řada, proč nezačít u GoPro?!

SICK DOWNHILL SEASON #5 | BEST OF 2019 – Luis Gerstner

Switzerland with an FPV Drone | Ultimate Long Range 2

Když už jsem si poslední dobou oblíbil to FPV létání s dronem – alespoň jako divák!!!