reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #12_2019

Původně jsem měl rozepsaný úplně jiný začátek dnešního úvodníku, k němuž jsem chtěl připojit jeden svůj čerstvý zážitek z minulého týdne, až jsem ale najednou zjistil, že už jen popis celé scény, která se odehrála v pátek před mýma očima, vydá na samostatný fejetonek, proto pojďme rovnou k věci!

Stalo se to minulý pátek, když mi domů dorazilo na test nové Spicy 3.0 FIT (29“) od Lapierre a já se jej rozhodl vytáhnout na všenorskou DH lajnu a okolní kopce. Kdo to zde zná, bude vědět, že zejména na protějším svahu se nachází pár zajímavých lajniček, na které jste mohli mrknout třeba minulý týden ve videu Michala Prokopa.

Vedle jedné nejznámější a nejvíce vyježděné se zde postupně rýsuje i jedna boční, která je spíš o hezkých výhledech než o vysloveném bikovém eldorádu, i když špatná určitě není. Každopádně zajímavý okamžik nastal ve chvíli, kdy jsem se dostal do spodní pasáže, kde se člověk napojí na staré vyhlídkové chodníčky nad Všenory a mine malou kapličku, na níž je dobře vidět z dojezdu DH tratě.

Zhruba v tomto místě jsem na chvíli zastavil, koukal do mapy, promýšlel, kterou z pěšin zvolím pro dojezd do civilizace, pak jsem se jednou nohou odrazil, vyhoupl do sedla, přišlápl si, kola se začala otáčet a rovněž začala vydávat typický zvuk při pohybu po kamenitém podkladu… Když v tom se pár metrů ode mě ozval z ničeho nic ten samý zvuk, jen o dost intenzivnější!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Kudy běžel a kam?

„Sakra, co to bylo?!“ Naskočilo mi v hlavě, tak jsem radši vzal za brzdy, zastavil a najednou si všiml, jak pár metrů pode mnou spurtuje svahem slušně vzrostlý divočák! Stojím, ani nedýchám a jen ho sleduju. Běží rovně, paralelně s mojí původně plánovanou cestou, pak to ohýbá nahoru, křižuje „mojí“ pěšinu a mizí po chvíli za horizontem. „Ufff, to bylo o chlup!“

„Dobře, co dál? Prase běželo nahoru, já jedu dolů, k silnici je to jen kousek, mezi baráky mě nejspíš sledovat nebude! Navíc to vypadalo, že je prase polekané víc než já… Tak dobrý jedu dál v původním směru.“ No jo, jenže po dalších pár metrech v sedle ten samý zvuk, navíc ještě o něco intenzivnější a v tom: „Sakra, druhý prase!“

Najednou z druhé strany, tedy seshora z kopce kolmo na moji zamýšlenou trajektorii běží další divočák! Nemyslím, že to byl ten samý, protože tenhle byl větší a měl pořádné kly. Jestliže ten první běžel zcela mimo moji trasu, tenhle utíkal přesně tam, kam jsem se chtěl vydat já, což bylo ke všemu do míst, kde les končí, začínají ploty, domy a silnice.

Pokračovat v původním směřování mi tak nepřipadalo vůbec rozumné. Ano, prase by se nejspíš snažilo utéct, žádné mladé jsem neviděl a v tomto ročním období by je snad prasata ani mít nemusela, ale kdo ví. Zaženete prase nechtěně do kouta a co udělá?

Aby do mě vrazil více jak stokilový rozeběhnutý balvan bych vážně nerad riskoval. Zhodnotil jsem tak svou situaci a vydal se trochu jinou cestou, kousek do kopce, podél hranice lesa, abych našel místo, kde končí souvislá hradba plotů a otevírá se napojení na lesní cestu, po níž jsem měl v plánu vystoupat zpět na vrchol.

www.instagram.com/bikeandride.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Drama jako v Kanadě

Nakonec to žádné velké drama nebylo, divočáci se ukázali být dosti plaší a já se sám divil, že jsem byl polekaný mnohem méně, než bych dopředu čekal. O setkání s divokým prasaty, která byla minulý rok slušně přemnožená, jsem přemýšlel už mnohokrát. Nejednou se mi stalo, že jsem uprostřed lesa narazil na stopy jejich nedávné přítomnosti a na jejich charakteristický pach a pomalu začal spřádat únikové plány pro případ, že by na mě stádečko divočáků vykouklo někde za zatáčkou, ale zatím se tak nestalo.

Tedy až minulý pátek, kdy celá akce měla poměrně klidný průběh, což bylo moje štěstí, jelikož v daném místě mnoho únikových cest nebylo. Poslat to kolmo dolů mezi stromy s předpokladem toho, že mě dole zastaví neproniknutelné křoví, se mi zrovna nelíbila.

Ale dopadlo to dobře, a když jsem se pak dostal na cestu a pustil z hlavy úvahy o možném ohrožení prasaty, vzpomněl jsem si na svůj rozhovor s Michalem Marošim, který jsme vedli v době rozjezdu BikeAndRide.cz v roce 2011. Tehdy mi vyprávěl, jak se takhle jednou toulal kanadskou divočinou v BC, šlape si jakoby nic do kopce, najednou za zatáčkou na horizontu medvěd, který byl jeho přítomností zjevně rovněž zaskočen, zvedl se tedy na zadní a mohutně zařval.

Michal prý tehdy o ničem nepřemýšlel, otočil kolo, napálil to zpět, uhnul prvním lesním průsekem kolmo dolů a zastavil se až když dojel do údolí na silnici! Ještě, že tam ten průsek byl!

Je to vlastně zajímavé. V Kanadě byste takového medvěda čekali, u nás přitom divočák také není žádnou raritou, ale člověk je prostě zvyklý spíše na to, že vyruší nanejvýš stádečko vcelku neškodných a značně plachých srnek, daňků, nebo muflonů, nebo že mu bude při svačině uprostřed lesa dělat společnost veverka přeskakující z větve na větev. Maximálně, že vás zaskočí pes, který se zaběhl páníčkovi při jejich společné procházce lesem.

Ale jak vidno, potkat lze i jiná zvířata, což je vlastně v pořádku a člověku by to mělo připomenout, že se pohybuje ve volné přírodě, k níž je třeba chovat se s náležitou úctou a vlastně i respektem. Myslet na to, že jsme v lese jen na návštěvě a nechceme domácím přidělávat vrásky na čele. Jasně, zvuky našich kol asi jen tak neztišíme, ale jinak bychom se měli chovat jak nás (snad) doma učili – tiše, klidně a ohleduplně.

– KONEC KÁZÁNÍ –

www.instagram.com/bikeandride.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Dank Stylus

Trocha stylové Kanady s čistě kanadskou výbavou. Nezvykle na pevném stroji, jmenovitě na pevňáku Chromag Stylus, který jsme si před nějakým časem také sami osahali (Chromag Stylus – na první výskok).

Fotogalerie na: www.pinkbike.com

Drone MTB On Irish Enduro Trails | Sound Of Speed w/ Greg Callaghan

Jak zní enduro rychlost v přímém přenosu!

Duke Millington Getting the Job Done! Featuring his best friend, YT JEFFSY

Trailován až do morku kostí s Dukeem Millingtonem a jeho YT Jeffsy.

2019 Marin Mount Vision Veronique Sandler

Minulý týden jsme se společně podívali na zajímavou novinku Marin Mount Vision a jeho neotřelou konstrukci R3act, která se propracovala do další modelové řady. Zde jedno firemní video s jezdkyní jménem Veronique Sandler, jež to dokáže pěkně rozpálit!

46 km/h na transfer?! Niedziela na Bikepark Kazoora

Kluci polský zjevně umí stavět, jezdit i skákat!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Wait a MINUTE, riding in the EMIRATES?

Pomalu si říkám, že založíme rubriku „Michalova videa!“ Michal Prokop nás totiž poslední dobou dost zásobuje. Zde jeho nejčerstvější výlet do Emirátů!

POZOR!! STROM NA TRAILU.

Nebo radši Michal a jeho partička v domácích lesích?

TRAIL MASTERS: Vojta Bláha se narodil pro enduro. Má teprve 19 a už boduje i na svěťáku

Když už jsme u těch klasických dodavatelů obsahu… Trail-Hunter pro nás má dnes specialitu v podobě rozhovoru s Vojtou Bláhou!

GPS hodinky a cyklonavigace Garmin: Co umí a jaké sám vozím

Nebo třeba přehled sportovních hodinek Garmin, jejich možnosti a zkušenosti s nimi.

**BONUS**

A Slice Of Ariegeoise Pie – La Chillzone Edition

Nevím jak vám, mě stačí ta úvodní scéna s autem, víc snad ani vidět nemusím!!!

How Much Faster Are PRO Women Mountain Bikers?

Toto je rozhodně zajímavý projekt! Co lze se svým jízdním stylem udělat proto, abyste měli alespoň trochu šanci v konkurenci nejlepších žen za řídítky?