reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #11_2019

Lidé mají různé povahy. Někteří se rádi druží a bez parťáka či celé skupiny neudělají pomalu ani krok, jiní naopak volí výrazný individualismus a vyhledávají spíše samotu a klid. Ať tak či tak, téměř nikdy nelze zapomenout, že jsme součástí širší společnosti, s níž je třeba vycházet, udržovat s ní určitý kontakt a reagovat na dění okolo.

Pomineme-li případy vyslovených poustevníků cíleně se ukrývajících před zbytkem světa, musíme si přiznat, že nás dění okolo ovlivňuje ať chceme či nikoliv…

Přemýšlím, že jsem dnešní úvod vzal možná až moc zeširoka, každopádně jsem chtěl poukázat na dva svoje čerstvé zážitky a postřehy, díky nimž jsem se utvrdil, že minimálně naše cyklistická komunita není veskrze sobecká, a čistě do sebe zahleděná, jak by se někomu zvenčí mohlo zdát a jak to někdy i zaznívá.

Já sám, přestože bych snad ani nemusel, pojímám svou práci obvykle dost individualisticky až samotářky, což se odráží i v tom, že na kole nejčastěji jezdím uprostřed týdne, kdy je většina z vás v práci a o výpravě do lesů nanejvýš sní, či ji plánuje až na pozdní odpolední hodiny. Díky tomu jsem zvyklý mít „les sám pro sebe“ s tím, že jen tu a tam narazím na pěší turisty, houbaře, lidi se psem, mámy s kočárkem apod. Cyklistů potkávám vcelku minimum.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Chybí ti něco? Ne, maximálně světlo!

Když už se tak stane, tak se obvykle pozdravíme a jedeme si každý po svém. Minulý pátek, když jsem byl dodělávat pár fotek k testu Giant Revolt Advanced 1, bylo ale natolik parádní počasí, že jsem při svém pobíhání v lese s foťákem v ruce potkal hned několik cyklistů, kteří to nejspíš zapíchli v práci dřív a vyrazili se vyvětrat do přírody.

Sám vlastně nevím, jak takovéto moje lesní aktivity vypadají ze strany náhodného pozorovatele, každopádně mě potěšilo, když se z jedné projíždějící dvojičky ozval dotaz: „Máš všechno, nepotřebuješ pomoct?“ „Ne díky, aktuálně mi chybí jen světlo! Na fotku jako…“, zněla zhruba moje odpověď náznakem vysvětlující situaci, kdy je kolo opřené o strom a já o pár metrů dál kutím cosi v listí.

Měla by to být vlastně samozřejmost, přibrzdit, zeptat se, nabídnout pomoc, když máme pocit, že je někdo v nesnázích. Sám se to také snažím dělat, už jsem rozpůjčoval nějaké duše na závodech, podal pumpičku, nebo jednou kompletně opravil píchlé kolo paní na cyklostezce, když to vypadalo, že je úplně v koncích a neví kudy kam. Přesto mě to zarazilo a překvapilo. Mile samozřejmě.

Ještě jednou díky za zájem!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Krom tohoto letmého zážitku mě minulý týden potěšila i jiná skutečnost, konkrétně aktivita kolegů z Trail-Guide.cz, kteří rozjeli iniciativu #prosvujles. Tedy akci zaměřenou na osvětu a organizování veřejných brigád s cílem uklidit naše oblíbené lesy a zbavit je, pokud možno, odpadků a jiné zátěže, která do přírody nepatří (více v samostatném článku).

Je to rozhodně chvályhodný nápad, který si zaslouží podporu, jelikož jednak nechceme jezdit či chodit po smetišti, jednak mi přijde fér udělat něco pro přírodu a les za to, že je vůbec máme a že tak máme na dosah místa, kam rádi unikáme před ruchem civilizace.

Nikdo neříká, že musíte při každé jízdě skenovat oblast okolo stezky po níž jedete, zastavit u každého smítka a hodit jej do velkého pytle na odpadky, který automaticky vezete na zádech. Takto militantně se daná iniciativa pojímat rozhodně nemusí. Stačí v první řadě uklízet po sobě, odvézt si domů nebo někam do civilizace odpadky, které sami vyprodukujeme, obaly od traťovek apod., nebo občas sebrat smetí, které se válí v lese a vysloveně bije do očí a odvézt jej někam do kontejneru.

Kdo by měl chuť udělat něco víc, ten se může zapojit do zmíněné výzvy #prosvujles a v rámci celonárodní akce www.uklidmecesko.cz se buď zúčastnit jedné z mnoha brigád, nebo dokonce svou vlastní akci zorganizovat. Pokud tak uděláte, pochlubte se, napište nám, rádi váš příspěvek vložíme třeba na Facebook BikeAndRide.cz, ať inspirujeme ostatní a společně tak uděláme něco víc #prosvujles!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Tahnée Seagrave – This is Home | SHIMANO

Už to bude nějaký čas, kdy jsme naposledy do našeho pondělního přehledu zařadili aktuální kousek ze seriálu „This is Home (by SHIMANO)“. Dnes pojďme navštívit Tahnée Seagrave, která tvrdí, že nejvíc se člověk naučí z chvil, kdy prohraje…

First Ride – Pivot Trail 429

Před nedávnem jsme vás informovali, že se značka Pivot dočkala nového zastoupení pro ČR a další okolní země. Poslední generace modelu Pivot Trail 429 by nejspíš měla být tou, která nám do redakce dorazí na test jako první. Tak ať víme, co nás čeká!

HOW TO: PRO BIKE BUILD // YT JEFFSY // MTB TRAIL BIKE

Trocha inspirace od PANA jezdce – Cam Zink – který si aktuálně skládá svoje nové YT Jeffsy.

How to Hop Up Obstacles on Your Bike

Když už jsme na vlně návodů, co se takhle podívat, jak správně naskočit či přeskočit všelijaké překážky.

Abstract 2 – Alius // No Bad Days // Mountain Bike Movie

Je libo trochu výživnější pokoukání na parádní triky a zajímavou kameru? Zkuste tento krátkometrážní film – Abstract 2

Rey-Rey rips Switzerland

Uděláme si výlet do Švýcarska?

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

SRAM Eagle AXS | Electronic Drivetrain + Electronic Reverb Dropper Overview

Fascinuje vás elektronické bezdrátové řazení SRAM AXS či bezdrátově ovládaná sedlovka RockShox Reverb AXS? Pokud vám nestačilo naše prvotní představení, pak se můžete podívat na tento detailnější rozbor!

Cardrona Bike Park | New Zealand MTB

Velká jména MTB se aktuálně sjíždí k protinožcům, kde začíná další ročník EWS. Podívat se na Zéland ale můžeme i my, díky Nate Hills!

GoPro: HERO7 Black #HyperSmooth – Sam Pilgrim’s Stairs

Poslední kousek od GoPro, model HERO7, poslední dobou opěvuje kde kdo, a zřejmě zaslouženě. Mrkněte, co v praxi dokáže funkce HyperSmooth, když se do toho pustí Sam Pilgrim!

MAKE THE MOST OF YOUR E-BIKE RIDES

Na závěr jeden malý tip, jak vytěžit maximum z vyjížďky na horském elektrokole!

NEDĚLNÍ PARTIČKA NA KOLE!

Dnes jako malý bonus jedna nedělní výprava Michala Prokopa s partou!