reklama

reklama

Marin Mount Vision 2019 (Naild R3act) | Tech News

Když Marin před dvěma lety představil kompletně přepracovaný model Wolf Ridge s revolučním systémem zadního zavěšení R3ACT vyvinutý společností Naild a licencovaný též značkou Polygon, všem nám údivem spadla brada! Hodnocení a první dojmy zasvěcených testerů překypovali superlativy, přesto by si jeden tipl, že tato cesta nebude mít dlouhého trvání.

Pravdou je, že první rok po uvedení novinky Marin Wolf Ridge s odpružením R3ACT se na veletrhu Eurobike 2017 tvořila u stánku Marinu fronta, jelikož si každý chtěl na vystaveném modelu osobně zkusit „jak se to celé hýbe“! Rok na to již stejný model zaujal jen pár lidí, kteří toto řešení zatím neviděli, ostatní jen nakoukli, řekli si nejspíš jako já, „aha, tak Marin toto řešení stále drží“ a šli dál.

Rozhodně nechci vynášet soudy bez osobní zkušenosti, věřím, že funkčně bude tento systém určitě vyšperkovaný, ale o zájmu či nezájmu potenciálních zákazníků často nerozhoduje jen funkce, ale také vzhled a ten může být pro řadu jedinců u této konstrukce jen těžko skousnutelný. Škoda, že není příležitost se na tomto kole svézt, člověk by byl hnedle chytřejší…

Marin Mount Vision Pro
Marin Mount Vision 9
Marin Mount Vision 8

reklama

Nový, menší, zábavnější

Každopádně obraťme list, jelikož se Marin svojí myšlenky a svojí cesty lemované originální konstrukcí závěsu R3ACT zjevně nehodlá vzdát, proto před nedávnem představil další stroj, další klasické jméno ze své nabídky, nově postavený právě na tomto systému. Onou novinkou je model Marin Mount Vision, což je hravý a zábavný stroj balancující na hranici trail-biku a all-mountain kategorie.

Marin Mount Vision (R3ACT) nabídne totiž, navzdory současnému silnému trendu velkých kol, parametr 27,5“ a zdvihy 150 mm na obou frontách, právě s cílem, aby bylo dosaženo co nejsnazšího ovládání, vysoké obratnosti a co možná nejvyššího fun faktoru!

„Novou generaci Mount Vision jsme postavili na základech toho, co jsme se naučili na příkladu mimořádného stroje Wolf Ridge. Naším cílem nebylo nic jiného než stvořit zcela unikátní a zároveň i nejlepší možný trail bike, jaký dnešní trh nabízí! Díky moderní geometrii, výrazné hravosti, výkonu odpružení či efektivitě pevně věříme tomu, že Mount Vision ještě zvedne laťku nadšení, kterou původně ustanovil model Wolf Ridge,“ komentuje představení novinky produktový manažer Marinu, Matthew Cipes.

Nový Marin Mount Vision přitom není jen lehce poupravenou variantou původního modelu Wolf Ridge přizpůsobenou menším kolům a limitovanou nižším zdvihem. Mount Vision využívá stejný typ zadního zavěšení jako Wolf Ridge, který v principu vychází z myšlenky virtuálních systémů (VPP, Maestro apod.). Zde je ale jedno z jeho ramen nahrazeno pístem, jenž se v průběhu zdvihu roztahuje.

 
 
 
 

Raménko navíc

Rozdílem oproti již dva roky starému sourozenci je uchycení tlumiče, který není opřený o spodní trubku, nýbrž je usazen v horní části předního trojúhelníku. Navíc zde najdeme, zřejmě z důvodu precizního doladění průběhu zdvihu, pomocné rameno zavěšené na horní trubce, v němž je usazen samotný tlumič. Nenechte se ale zmást, vidlice vedoucí od zadní stavby a horní raménko jsou jen součástí „přepákování na tlumič“ a nemají tak vliv na samotnou kinematiku, tedy pohyb zadní osy.

Co k tomu všemu dodat? Snad jen tolik, že v nabídce budou tři modely, všechny výlučně na karbonu s uhlíkovým předním rámem i zadní stavbou. Výše zmiňovaná geometrie počítá s úhlem hlavy nekompromisních 65°, sedlový úhel je podle velikosti rámu také vcelku radikálních 76° až 76,5° (virtuální, fyzický je dobře o 10° nižší) a délka zadní stavby je skromných 420 mm.

Perličkou, která se zřejmě pomalu začne stávat standardem, je kinematika zadní stavby rozdílně navržená pro velikosti S/M a L/XL. Jedná se o reakci na rozdílnou distribuci hmotnosti jezdce s ohledem na výšku jeho postavy. Podobně velikostně–adresně řešena je kinematika třeba u zadní stavby nové generace Cannondale Habit, přičemž takto koncipovaných strojů postupně přibývá.

Pokud vás zajímají ceny, dostupnost a další informace, zkuste zbrousit na lokalizovaný mezinárodní web www.marinbikes.com

Původní materiál pro tento článek jsme čerpali z: www.pinkbike.com

„Rozhodnutí Marinu vyvinout a postavit konkurenceschopný závodní all-mountain/enduro stroj postavený na systému Naild R3act 2 Play bylo přesně tím, co jeho fanoušci očekávali a požadovali. Mick a Tracey Hannah již měli možnost prokázat, že je originální řešení Marinu bezpochyby velice rychlé v rámci sjezdů, stejně tak již existující model Wolf Ridge dokázal, nakolik dokáže být efektivní takřka v jakémkoliv terénu.

Kolem, jaké jsme my všichni ale skutečně chtěli, je vyladěný all-mountain stroj, který bude skvěle stoupat, zároveň požere vše, co mu přijde do cesty při jízdě z kopce dolů. Pokud bude nový Mount Vision fungovat skutečně tak, jak je slíbeno, bude dost možná tím, kdo konečně umlčí všechny pochybovačné hlasy, který se systém R3act jednoduše nelíbí. Více však ukáží až praktické zkušenosti!“ Shrnuje celou záležitost Richard Cunningham za Pinkbike.com

reklama