reklama

reklama

G-Form Elite Knee Guards – dlouhodobý test chráničů

Poslední roky mám pocit, že se mnoho MTB disciplín stále více přitvrzuje! Stačí se podívat, jak dnes vypadají XC okruhy, kam se posunulo enduro a tak dále… Stále ostřejší mi připadá i trailové ježdění, kdy toho současná kola zvládnou víc, jezdci si více dovolí, rychlost se zvyšuje, sklon naopak klesá, ale naše tělo je stále stejně křehké!

Ostatně zalistujte testy nejnovějších trailových devětadvacítek (modelový rok 2019 – BnR testy kol), kterých se nám sešel od konce léta v redakci slušný zástup, přičemž tato fronta se táhne až za roh a nejspíš se nám ji nepodaří opustit minimálně do Vánoc. Kdo ví, jestli těch letošních?! I proto se stále důrazněji hlásí o slova otázka ochrany našeho těla, minimálně partií, které jsou nejvíce „na ráně“.

Foto: Ale Di Lullo (prezentace Cannondale Habit 2019)

reklama

Lokty nejsou „kůůl“

O ochraně hlavy a používání kvalitní a bezpečné cyklistické helmy snad již není třeba hovořit, to bereme za naprostou samozřejmost – bez helmy by člověk ani nevypadal jako správný biker! Batohy s chráničem páteře jsou záležitostí, která vám v rámci „trailování“ může, ale také nemusí dávat smysl, přestože závodní regule tento doplněk vyžadují i na většině domácích enduro závodů.

Kam bych chtěl dnes směřovat svou pozornost jsou chrániče kolen, případně i loktů. Druhé zmíněné nejsou až tak „kůůl“, zato „kolena“ patří mezi doplněk, který se u jezdců vyznávajících ostřejší styl jízdy a milující náročnější terén pomalu považuje za stejnou samozřejmost, jako výše zmiňovaná helma.

Dnešní trh přitom nabízí mnoho druhů a typů chráničů kolen, řada z nich ale vychází z předpokladu pohybu v náročném prostředí, proto se jedná o bytelnější kousky, které si člověk s sebou obvykle vezme na enduro závody nebo na enduro tréninky. Obvykle to ale nejsou chrániče, které byste chtěli mít na nohách celý den, často je člověk na přejezdech stahuje ke kotníkům a tak dále.

Ochranná vrstva není celistvá, ale zajímavě strukturovaná.
Středem je výrazný terč s písmenem „G“ chránící vaše koleno.

Chytré návleky

Pro klasické trailové vyžití to chce něco jiného. Něco lehčího, vzdušnějšího, něco, co neomezuje v pohybu, nepřináší zbytečně silné stažení nohy a neznamená řádově vyšší míru pocení v oblasti kolene z důvodu koncentrace většího množství materiálu.

Odpovědí mohou být chrániče G-Form, které v podobě letošní novinky Elite Knee Guards přináší výrazně větší plochu a větší sílu ochranné vrstvy, přitom si zachovávají původní princip „obrněného“ lehkého návleku.

Neříkám, že je značka G-Form jedinou, která nabízí chrániče tvořené jako lehký návlek opařený ochrannou vrstvou z „chytré gumy“, z mého pohledu se ale jedná o značku, která tento segment minimálně pomáhala utvářet.

Původní verze chráničů G-Form (kolena, lokty atd.) přitom patřila mezi hodně lehké modely nejzákladnější ochrany klíčových bodů našeho těla – nárazových zón. To se ale s letošním rokem částečně změnilo, jelikož G-Form, vedle oněch lehoučkých chráničů řady Pro-X, která je stále v nabídce, představil i vylepšenou verzi s výrazně větší mírou i plochou chráněné části G-Form Elite.

Test Rock Machine Blizzard 90-29 (2019)
Zadní část návleku je opatřena lehčí síťovinou pro ještě lepší odvětrání. 
Plocha ochranné vrstvy obepíná koleno i z boku. 

Více materiálu pro elitní jezdce!

Tento nový tvar a nová struktura s výrazně větší plochou i vyšší vrstvou chytré gumy, byl odladěn na základě testů nejčastějších mechanismů pádů z kola. Krytá by tak měla být všechna místa, kde dochází nejčastěji k nárazům, odřeninám či tržným ranám. Úředně vydaným potvrzením vysoké bezpečnosti je přitom certifikace [CE EN 1621-1:2012] stanovující způsobilost pro ochranu končetin v případě použití na jízdním kole či motocyklu!

Klíčovým prvkem všech chráničů G-Form je přitom ona „chytrá guma“, tedy materiál reagující na náraz ukrývající se pod pojmem Reaction Protection Technology™ (zkráceně RPT®). Základní princip jeho funkce dnes není ničím mimořádný, protože materiálů podobných vlastností dnes najdete na trhu vícero.

Důležitým poznatkem je, že tato speciální guma je při běžném použití měkká a poddajná, přizpůsobí se tak velice dobře vašemu tělu a díky své pružnosti vám nebude překážet při pohybu. Pokud ale dojde na náraz, vnitřní struktura tohoto materiálu se bleskurychle změní, molekuly se pevně spojí, guma ztvrdne a díky tomu ochrání vaše tělo.

U většiny chytrých materiálů se zdůrazňuje, že se díky popisované vnitřní řetězové reakci síla nárazu lépe rozkládá do širší plochy, než jak je tomu v případě chráničů s pevnou skořepinou (hard-shell).

Vrátíme-li se přitom ještě na skok k pružnosti a poddajnosti materiálu RPT®, potažmo celého chrániče, ta je v tomto případě podpořena a zdůrazněna strukturováním samotné ochranné vrstvy, která netvoří jednolitou plochu, nýbrž je rozčleněna do jednotlivých bloků usazených na nosné tkanině.

G-Form Reaction Protection Technology™

G-Form Elite Knee Guards – v praxi

Chrániče kolen G-Form Elite Knee Guards používám letos prakticky celý rok. Přesněji je střídám s pevnějšími a bytelnějšími chrániči kolen Leatt Knee Guard 3DF 6.0, které používám na enduro. Kolena od G-Form si pak nejčastěji beru na trailbiky, případně ve chvílích, kdy je extra horko a nečekám, že bych se pohyboval v místech výrazně náročného terénu s vyšší pravděpodobností pádů.

G-Form Elite Knee Guards jsou zkrátka moje druhé lehčí chrániče, které nemám problém nechat si na nohou po celý den, zároveň je s oblibou využívám místo klasických návleků na kolena jako ochranu proti chladu s bonusem ochrany proti zranění!

Klíčovou otázkou, při výběru těchto chráničů, přitom byla volba správné velikosti, kterou rozhodně není vhodné uspěchat. Na výběr jsou přitom čtyři možnosti s klasickým konfekčním označením – S, M, L a XL. Osobně jsem zkoušel velikosti M a L a přestože nemám místo nohou zrovna párátka, lépe mi sedla o fous menší Mka.

Ta jsem měl sice při prvním pokusu trochu problém natáhnout, ale šlo jen o cvik a o to, než materiál lehce povolí. Větší velikost L se oblékala o poznání snáze, i ta slušně držela na noze, ale plocha ochranné vrstvy byla příliš velká, nekopírovala až tak dobře moji nohu a na pár místech odstávala.

Menší Mkové chrániče přitom sedí zcela dokonale, po pár jízdách jejich nosný návlek lehce povolil, já si našel ten správný styl, jak se do nich dostat, a vše je nyní tak, jak má být.

Švy na zadní straně se někdy zkrabatí a mohou trochu řezat. Stačí ale návlek správně natáhnout a je vyřešeno.
Při svlékání chráničů je nejsnazší přetáhnout horní lem přes ochrannou vrstvu, pak už to jde snadno.

Stáhnout, natáhnout, neztratit…

Vzhledem k tomu, že je chránič G-Form Elite tvořen spíše těsnějším nosným návlekem z Lycry*, jehož konce jsou opatřeny pružným lemem s výrazným silikonovým proužkem na vnitřní straně, chce to trochu cvik se do těchto chráničů dostat. Své udělá i pevnější vrstva ochranné vrstvy.

*Již trochu sepraný a oloupaný tištěný popisek konkrétně hovoří o kombinaci nylonu a spandexu v poměru cca 80/20).

V principu ale stačí jen ohrnout horní lem, abyste se neprali s jeho silikonovým proužkem, a pak návlek jednoduše natáhnout na nohu. Naopak při svlékání se mi osvědčilo přetáhnout horní lem až přes ochranný materiál RPT®, pak už stačí zatáhnout za spodní část návleku a ten se snadno sveze z vaší nohy.

Jak už jsem párkrát zmiňoval, samotný návlek je poměrně těsný, na obou koncích jej jistí pružné pásky a silikonové protiskluzové pruhy, proto celý chránič poměrně jistě drží na noze. Ano, i tak se vám občas stane, že máte v průběhu jízdy potřebu si chrániče trochu srovnat, lehce povytáhnout, ale nejde o nic dramatického, ani nic, co byste museli řešit před každým sjezdem.

Test Whyte T-130, model 2018

Crash Test Dummies!

U chráničů je obecně jistě nejdůležitější to, nakolik ochrání místo vašeho těla, které chránit mají. Jenže jak to v praxi ověřit? Občas se zadaří, že člověk sletí z kola tak šikovně, aby prověřil právě zkoušené chrániče, a přitom si nic vážného neudělal. To se mi ale v tomto případě (zatím – ťuk, ťuk, ťuk…) nepodařilo. Zatím jsem s chrániči G-Form Elite nepadal, v tom vás asi zklamu!

Zkoušet tak můžu maximálně doma na podlaze padat (klekat z výšky) nárazově na kolena a snažit se posoudit, nakolik je tento náraz utlumen. Nehodlám si ublížit, takže to porovnávám s dopadem koleny na tlustší koberec (bez chráničů) a na tvrdou podlahu (s chrániči). Rozdíl to je přitom poměrně výrazný!

Koberec sice něco utlumí, ale s chrániči G-Form Elite na kolenou bych se v případě opileckého hecování možná časem pustil i do výskoků a dopadů na kolena!

Co lze ale lépe a objektivněji posoudit je plocha, kterou chránič zaujímá. Nejvíce materiálu je samozřejmě ve středu kolene, ale poměrně dost je ho i okolo, na stranách a slušně protažený je chránič i dolů k holeni. Vrstva tlumící gumy, silná na většině míst okolo jednoho centimetru, přitom působí přes veškerou lehkost a poddajnost chráničů značně důvěryhodným dojmem.

Bloky chytré gumy jsou usazeny na nosné tkanině, které je v tomto případě zvýrazněna žlutou barvou.
Výrazný silikonový proužek na obou koncích návleku je základem jistého usazení těchto chráničů. 

Jezdím si ani nevím jak…

Pomalu se blížíme ke konci, proto se snažím přemýšlet nad tím, co vše by se dalo ještě k těmto chráničům říct, či doplnit. Důležitý je jistě komfort nošení, kdy má člověk na jedné straně pocit skoro jako s běžným návlekem na kolena, přičemž ale nelze zastřít fakt, že je to poněkud pevnější návlek a o přední vrstvě ochranného materiálu také víte, ne že ne!

Je to ale do značné míry otázka zvyku, jelikož poté, co najdete chráničům optimální polohu na své noze, můžete s nimi jezdit prakticky celý den, aniž byste měli v jeho průběhu nutkání stahovat je na přejezdech dolů ke kotníkům. Někdy se mi sice stává, že se návlek vzadu v podkolenní jamce zkrabatí a jeden ze švů mě tam lehce škrábe. V takovém případě ale stačí chránič lehce posunout, návlek správě natáhnout a je vyřešeno.

Jindy zase mívám problém s tím, že mi při určité poloze usazení jeden z bloků ochranné gumy, či hrana kde se ohýbá, tlačí nejspíš na nějaké nervové zakončení na koleni, což po delším čase vyvolává ne zrovna příjemný pocit. Ale opět je to jen otázka individuální anatomie a vhodného usazení, navíc problém jen jednoho kolene!

Test Whyte T-130 (2019)

Chrániče G-Form Elite Knee Guards – závěr

S chrániči G-Form Elite jsem toho letos najezdil víc než dost a krom toho, že jsem si u jednoho z vlastní neopatrnosti lehce natrhl nylonový návlek o vyčnívající ostrý konec větvě, jsem s nimi neměl za celý rok žádný problém. Pro vás bohužel ani žádný pád! Za mě tedy velká spokojenost, jelikož jsem již delší čas přemýšlel o tom, že bych si vedle pevnějších enduro chráničů měl pořídit i něco lehčího trailového.

Tento účel přitom chrániče G-Form splňují velice dobře protože jsou lehké (cca 150 g jeden), vzdušné, dobře větrají, jistě sedí, jsou komfortní, nepřekáží při šlapání, a přitom mají poměrně velkou a silnou ochrannou vrstvu (plochu).

Co bych si snad možná přál změnit je právě míra jejich ochrany. Jelikož běžně na drsnější řádění v terénu používá ještě jedny robustnější chrániče, přál bych si mít druhé, které budou snad ještě o chlup lehčí a poddajnější, než G-Form Elite, ale aby měly plochu ochranné vrstvy o něco větší než G-Form Pro-X.

Možná si jen moc vymýšlím a spekuluju nad odlehčením v místě, kde odlehčovat není zrovna rozumné. Berte tedy moje poslední tvrzení trochu s rezervou a udělejte si na danou věc vlastní názor.

Text a foto: Štěpán Hájíček 


G-Form Elite Knee Guards – základní údaje

Cena: 1890 Kč
Hmotnost: cca 150 g každý
Velikosti: S, M, L, XL
Barvy: jedna barevná kombinace – black/yellow

Značka G-Form nabízí i řadu dalších prvků osobní ochrany – kompresní triko, kraťasy, chrániče kolen a holení, chrániče loktů, dětské chrániče, chrániče kotníků, či obaly na telefony a tablety. Přehled všech u nás nabízených produktů G-Form najdete na webu eshop.progresscycle.cz/../g-form. Vše, co G-Form vyrábí, si lze zase prohlédnout na adrese gform.eu

reklama

G-Form Elite Knee Guards
G-Form Elite Knee Guards
G-Form Elite Knee Guards
G-Form Elite Knee Guards