reklama

reklama

Leatt Knee Guard 3DF 6.0 / Leatt DBX 3.0 Enduro V2

Značka Leatt se asi ze všeho nejvíce ve světě MTB proslavila chrániči krční páteře Leatt Brace. Tento produkt je samozřejmě stále v nabídce, aktuálně třeba v provedení DBX 6.5 Carbon, již dávno ale není osamocen. Leatt již totiž dnes nevyrábí pouze chrániče, oblečení, či rukavice, ale také vlastní helmy, integrálky i modely 2v1.

Leatt je přitom pro nás v redakci, ale i pro vás čtenáře, dobře známou značkou, která se za posledních několik let stala naším víceméně dvorním dodavatelem chráničů kolen a loktů. Postupem času jsme si zkusili chrániče Leatt 3DF, 3DF Airflex či 3DF Hybrid (ale také třeba vestu Leatt 3DF Air Fit Body). Hybridy jsem přitom vozil již docela dlouho, proto jsem se poslední dobou začal poohlížet po něčem nové, zajímavém, možná i po něčem lehčím pro běžné trailové a enduro vyjížďky.

Už jsem si chtěl skoro objednat lehké chrániče kolem Leatt 3DF Airflex Pro, když jsem ale na veletrhu Eurobike narazil na novinku Leatt 3DF 6.0! Již šestá generace oblíbené řady všestranných chráničů kolen v nejnovějším provedení s několika zajímavými nápady. Respektive s řešením, které do jisté míry propojuje myšlenku chráničů 3DF 5.0 s chytrou pěnou chráněnou odolnou tkaninou a 3DF Hybrid, kde je chytrá pěna kombinována s tvrdým plastovým chráničem.

Pěna a kluzák!

Leatt 3DF Knee Guard 6.0 staví na velké ploše na koleni a na části holeně, jež je krytá dvojící „polštářků“ z chytré pěny 3DF (*měkká a ohebná při běžném použití / při nárazu se molekuly spojí a vytvoří pevnou ochrannou vrstvu / díky řetězové reakci molekul perfektně rozloží sílu nárazu do maximální plochy). K tomuto základu pak verze 3DF 6.0 přidává ještě dvě lehké plastové skořepiny z vnější strany, které chytají prvotní nárazy a hlavně zajišťují ochranu pro samotnou pěnu – chrání ji zejména proti protržení a jiným mechanickým poškozením.

Tyto chrániče, které jsem si vyhlédl na Eurobiku na konci srpna tohoto roku, přitom již pár týdnů používám, respektive jeden pár ze série prvních vzorků určených na testování. Finální prodejní kolekce přitom právě v těchto dnech plní sklady v prodejně a na e-shopu shop.razzo.cz. Chrániče Leatt 3DF 6.0 mi přitom již jednou pomohly v bryndě, když jsem si ustlal na mokrých kořenech v Krušných horách, jak již bylo jednou zmíněno v rámci testu Kony Process 153 nové generace.

Pád jako z učebnice

Tento crash-test byl přitom jako z učebnice. Ve sjezdu jsem kontroloval rychlost a zřejmě si nevšiml jednoho šikmého slizkého kořene, na němž mi ustřelilo přední kolo do strany. Kona letěla do boku a já sám pokračoval víceméně rovně, až jsem dopadl na koleno a po něm doklouzal ještě kus po hlíně, než jsem se konečně zastavil. Z tohoto pádu jsem si přitom odnesl jen lehce pohmožděný palec (zřejmě o páčku sedlovky), pravé koleno, na které jsem přistál, ale bylo zcela netknuté.

Dokonale v této chvíli zafungovala nejen samotná pěna 3DF, díky níž se padalo jako do peřinky, ale i její plastová skořepina. Ta se sice lehce podřela, ale jinak se jí nic nestalo. V případě použití předchozí generace chráničů Leatt 3DF 5.0 bych možná potrhal, nebo minimálně na pár místech rozedřel látku kryjící chytrou pěnu. Zkrátka příkladně prověřený „kluzák“, jak Leatt vnější kryt nazývá (Co-molded Hard Shell Sliders).

Leatt Knee Guard 3DF 6.0
Leatt Knee Guard 3DF 6.0

Klidně celý den!

Než uzavřeme toto prvotní obecné představení, svěřím se vám ještě s tím, že vozit tyto chrániče je vážně radost. Oblékání je vcelku prosté a usazení dostatečně jisté. Už jen díky protiskluzovému potisku na velké ploše uvnitř chráničů, jednoduchému gumovému lemu na spodní straně a stahovacímu gumovému pásku na suchý zip na horní straně. Chrániče jako takové jsou přitom poměrně lehké, příjemně ohebné a poddajné, proto nikde neškrtí ani netáhnou.

Dal jsem s nimi již vícero delších vyjížděk (nasazené přímo na těle, nebo vzhledem k chladu natažené přes dlouhé kalhoty), kdy mě překvapilo, že jsem je na přejezdech a ve výjezdech neměl tendenci sundávat a stahovat k lýtkům. Pravda, ona se hodila již jejich schopnost tepelné ochrany kolen v rámci podzimního počasí, i tak mě ale potěšilo, že není problém mít je na sobě v „pohotovostní pozici“ klidně celý den.

Leatt Knee Guard 3DF 6.0

Cena: 2 290 Kč
Hmotnost: 530 g (pár)
Velikosti: S/M-XXL
Dostupné na e-shopu: shop.razzo.cz

Více informací na mezinárodním webu: www.leatt.com

Leatt Knee Guard 3DF 6.0
Leatt Knee Guard 3DF 6.0
Leatt Knee Guard 3DF 6.0
Leatt Knee Guard 3DF 6.0

reklama

Leatt DBX 3.0 Enduro V2

Společně s chrániči kolen jsem si v průběhu podzimní návštěvy v Razzo domů odnesl i konvertibilní helmu Leatt DBX 3.0 Enduro V2. Tedy variantu, kterou lze použít jako běžný all-mountain či enduro „škopek“, zároveň ji můžete během chvilky, díky samostatnému chrániči brady, přeměnit v poměrně bytelnou integrálku. Tedy opět jeden „měňavec“, který se snaží vyhovět přáním enduro jezdců a požadavkům zapsaným v pravidlech řady enduro závodů u nás i ve světě (integrální helma v rámci RZ, na přejezdu alespoň klasická).

Předem musím přiznat, že doposud jsem tuto helmu používal výlučně bez chrániče brady jen jako běžný enduro „kokos“. Zatím prostě nebyla ta správná příležitost nasadit a v praxi prověřit bradu, jelikož jsem zkrátka více zvyklý na otevřené helmy než na integrálky. Z hlediska technických zajímavostí je třeba upozornit především na řešení 360° Turbine Technology, které najdete uvnitř helmy v podobě výrazných modrých gumových koleček, které zdobí vnitřní polstrování.

Nejsnáze lze tento systém popsat jako alternativu konstrukce MIPS. Konkrétně jako řešení, které má za úkol jednak pohlcovat první fázi síly případného úderu (pádu), zároveň je pružné usazení jednotlivých čepů s disky schopno zmírnit síly vzniklé rotací helmy při pádu nikoliv na kolmo, ale pod určitým úhlem. V základu se jedná o technologickou napodobeninu plovoucího uložení našeho mozku. Cílem je snížit důsledky případného pádu rozložením sil úderu a zmírněním případného otřesu mozku.

Leatt DBX 3.0 Enduro V2 – 360° Turbine Technology
Leatt DBX 3.0 Enduro V2 v kompletní podobě s chráničem brady!

Omlouvám se, zatím bez pádu…

Naštěstí po dobu, kdy používám helmu Leatt DBX 3.0 Enduro V2, jsem neměl možnost na vlastní kůži vyzkoušet, jak funguje technologie 360° Turbine v praxi. Crash-test pádem na hlavu se naštěstí nekonal, proto mohu hodnotit zatím jen komfort nošení. V tomto směru přitom můžu být stručný. Samozřejmě každému sedne na jeho hlavu lépe jiná helma, mě ale Leatt DBX 3.0 Enduro V2 sedl parádně hned ze začátku.

Vybral jsem si přitom větší velikost L (59-63 cm), která by měla být dle údajů o obvodu mojí hlavy (58 cm) spíše větší, sedí mi ale perfektně a problém s dostatečně pevným stažením rozhodně nemám. Chvíli jsem si musel sice hrát s hledáním optimální výšky zadního upínacího mechanizmu, tu jsem nakonec našel a dnes už neřeším vůbec nic! Nasadím helmu, utáhnu, zacvaknu magnetickou přezku pod bradou od Fidlock® a pak už jen jezdím. Navíc se mi pod ní vejde i šátek, takže nemám problém ani v zimě!

Tu a tam si helmu před sjezdem přitáhnu, dole pak zase trošku povolím – takový můj zvyk nebo zlozvyk? Velkým ovládacím kolečkem vzadu to jde přitom úplně samo, jemně a přesně. Pak si občas jen hnu štítkem, jeho polohu lze přitom snadno zafixovat šroubkem v jeho horní části, jinak nic neřeším. Takhle rychle a přirozeně mi už dlouho žádná helma nesedla, přičemž pochválit musím i její zpracování, které se jeví být skutečně na úrovni.

Mám-li něco dodat, nebo vytknout, pak tolik, že jsem zatím nepřišel na fintu, jak efektivně a snadno nasadit či sundat chránič brady, je-li helma na hlavě. Moc dobře mi to zatím nešlo ani před zrcadlem, natož pak v terénu. Jak jsem psal výše, „integrální“ mód jsem zatím v praxi nevyužil, zjevně ale bude lepší helmu „konvertovat“ v ruce, nikoliv na hlavě.

Leatt DBX 3.0 Enduro V2

Cena: 5 990 Kč
Hmotnost: 750/375 g (komplet/bez chrániče brady)
Velikosti: S (51-55cm) / M (55-59 cm) / L (59-63 cm)
Dostupné na e-shopu: shop.razzo.cz

Více informací na mezinárodním webu: www.leatt.com

Další kilometry napoví…

Tolik naše první praktické představení nové helmy a nových chráničů kolen Leatt. Oba doplňky budu  dále používat, zkoušet a zjišťovat co umí a neumí, za čas se k nim opět vrátíme, popíšeme si je blíže a hlavně doplníme dlouhodobější zkušenosti a poznatky.

Foto: Štěpán Háíjíček