reklama

reklama

Pondělní Videonálož #46_2018

V mnoha oborech lidského konání se najdou lidé, kteří mají na danou věc jeden pevně daný názor, a také druzí, kteří nejsou až tak vyhranění. Možná, že jsou více váhaví, rádi experimentují, či si jen chtějí nechat otevřeno co nejvíce možností a vybírat si konkrétní cestu až podle aktuální situace. Zhruba tak to mám já třeba s pedály…

Znám totiž řadu lidí, kteří skoro od začátku svého soužití s horským kolem prakticky nesundali nášlapy, SPD či jakékoliv jiné řešení. Nad volnými pedály možná i někdy uvažovali, ale nikdy je tato cesta vlastně pořádně nepřesvědčila. Pak jsou druzí, kteří naopak považují nášlapy za příliš svazující řešení, které jim neposkytuje tolik volnosti, kolik potřebují.

No a pak je zde třetí skupina „chameleonů“, kterých jistě také nebude málo, jež pedály a k nim náležící tretry vlastní hned v několika podobách, přitom jednotlivé koncepty střídají podle kola, podle situace nebo prostě podle nálady. Za takovéhoto pedálového chameleona považuji i sám sebe, přičemž osobně jsem to vždy bral jako logické vyústění toho, na kolika různých kolech během roku jezdím a kolik odlišných kategorií cyklistiky průběžně střídám.

Hranice mizící v mlze…

Donedávna jsem měl přitom vcelku přesně nakreslenou dělící čáru, která byla předělem světa nášlapů a světa platforem. Tato hranice přitom separovala silniční kola, XC stroje a lehčí trailbiky na jedné straně, drsnější trailbiky, endura a cokoliv ostřejšího na straně druhé. Toto pravidlo jsem porušil vlastně jen občas, obvykle u hraničních kategorií někde uprostřed spektra trailbiků.

Vzpomínám si třeba na letošní test stroje Cannondale Scalpel-Si SE (lehoučký 29“ trailbike), který jsem prakticky celý odjezdil, vcelku logicky, na nášlapech. Pak jsem mu ale na jedno odpoledne nasadil platformy, což bylo ve chvíli, kdy jsme s kamarádem/kolegou vyráželi blbnout na traily okolo Hostíku.

Jindy jsem zase zkoušel s Canyonem Spectral jezdit v nášlapech, hlavně proto, že jsem v tu dobu dostal nové tretry Mavic XA Pro. Po pár jízdách jsem je ale rychle měnil za placaté pedály, protože to nebylo nějak ono… Jenže poslední dobou jako by se tato hranice nějak smyla, změnila či posunula?

www.instagram.com/bikeandride.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Může za to větší průměr?

Za poslední dva měsíce, kdy jezdím skoro jen 29“ trailbiky (až na výjimku v podobě stroje Whyte T-130 – 27,5“ trailbike), jsem nášlapy z kola (ze zkoušených kol) skoro nesundal! Opět s výjimkou v podobě Whyte T-130, který jsem naopak jezdil snad jen s platformami! I když ono to nebude až tak striktní…

Na tom celém vlastně není nic až tak podivného. Spíš mě poslední dobou zarazilo, jak moc jsem si na nášlapy zvykl, jak příjemné mi nyní připadá pevné spojení nohy s kolem, a do jakých věcí se našlápnutý do „šlehačů“ Crankbrothers sebevědomě pouštím, přestože dříve jsem řadu z těchto sekcí jezdil takřka zásadně jen na platformách?!

Své asi dělají kola samotná, ony poslední dobou v jednom kuse skloňované 29“ trailbiky, které jsou na jedné straně rychlé, svěží a se sportovním nábojem, proto mě motivují nasadit na ně primárně nášlapy. Zároveň jsou tato kola dosti sebevědomá, jistá, stabilní a s výraznou prostupností, proto nejspíš nemám až tak intenzivní pocit, že bych v těžkých trialových sekcích potřeboval mít nohu volně položenou na plochém pedálu?!

Nebo je to také trochu tím, jak moc jsem si zvykl na tretry Mavic XA Pro, které jsou velice příjemné, lehké, vzdušné, tak akorát pevné, ale zároveň zbytečně nesvírají nohu? Takové fajnové sportovní papuče!

Těžko říct, možná je to jedno s druhým, kvůli čemuž se moje hranice přechodu na platformy o kus posunula, že bych se ale volných pedálů zbavil zcela, to zatím rozhodně nehrozí! Jen si asi platformy ještě chvíli odpočinou a počkají, až mi na test dorazí zase nějaké plnotučné endurko?

www.instagram.com/bikeandride.cz

ON HER TERMS

Dámy objevují Island. Celá story včetně fotek: www.pinkbike.com

No Matter The Weather – EP2 : La Clusaz

Na počasí přeci nezáleží! Fotostory: www.pinkbike.com

David Trummer Innsbruck

Chris Akrigg: Big Wheels Keep on Turning

Chris Akrigg po čase zase v akci! Tentokrát zkouší velká kola, ale bez odpružení…

Saddleworth Moor MTB

Muckle Day out

Heli MTB on Cartier | 7000′ Descent

Dnes to bude „trochu“ z kopce!

A day on the trails – Sunshine Coast (GoPro)

Crosby has a Rowdy Commute to Kindergarten

Jezdí i vaše pětileté dítě takovéto věci? Pokud máte za barákem podobné traily, pak asi ano…

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**BONUS**

Blake’s 6 Common Jumping Mistakes & How To Avoid Them

Skákání je moje velká slabina v ovládání horského kola, takže tento návod si budu nejspíš pouštět opakovaně…

Danny MacAskill vs Danny MacAskill: Game of Bike

Enduro Danny vs. Trialový Danny? Kdo má větší šance v soutěži dovedností?

Raw Control – William Robert

Range Rover Sport – Inferno Downhill Challenge

Až vás přestanou bavit sjezdy na kole, zkuste to v autě!