reklama

reklama

Jak zkrotit Démona!

SunRingle Demon OpravaV průběhu zimní přípravy kola na novou sezónu (2011) jsem přišel na to, že bude potřeba vyměnit ložiska v nábojích. Na první pohled se může zdát, že jde jen o rutinní servisní úkon, ne však v případě nábojů SunRingle Demon!

Kde nastal problém? Na straně ořechu je našroubovaná ozubnice, do které zapadají zuby ořechu. To by nebylo samo o sobě nic zvláštního, třeba DT Swiss to má stejně! Zkrátka ložisko se protlačí ven přes ozubnici, jelikož ozubnice je logicky menší než ložisko. U Démona tomu tak není, tady je ozubnice o půl milimetru větší než ložisko!
SunRingle-Demon-05
Ve snaze vyřešit tento problém jsem začal objíždět bikové servisy a všude jen kroutili hlavou a nechtěli s tím mít nic společného. Sehnat se nedal ani žádný originální přípravek nebo o tom alespoň nikdo nic nevěděl.

Po čase marného shánění a vyptávání se všude kolem jsem začal vymýšlet různé zběsilosti. Například vyplnit ozubnici dvousložkovým hliníkem, nechat ztvrdnout a pak povolit pomocí předem vloženého šroubu. Samozřejmě, že tohle neklaplo!
SunRingle-Demon-04
Další nápad byl, nechat si vyfrézovat tisícihran, který by do toho přesně zapadl, a šlo by to tedy povolit. Všichni se na mě koukali jak na magora, tak jsem pomalu začínal rozmýšlet, který náboj si pořídím jako náhradu.

Nakonec jsem shodou okolností přišel na to, že můj soused, s kterým se znám od dětství, je šikovný nástrojář. Zašel sem za ním, vysvětlil mu situaci a on na to, že nic neslibuje. Prý nemá děličku a asi to nepůjde. Druhý den zvoní na zvonek a v ruce má klíč, povolenou ozubnici a kolo. Jsem štastnej jak blecha!

Řešení bylo doslova a do písmene za plotem a stálo mě pouze tabulku čokolády a autogaráž pro vnuka, he he.

Pokud budete někdo řešit podobný problém, moc rád vám za tabulku čokolády pomůžu.

Kuba
SunRingle-Demon-02

SunRingle-Demon-01