reklama

reklama

650b? nebo 29“ – Trek vám poradí!

650b(27,5") nebo 29“Je zajímavé, jak velké značky různým způsobem přistupují k otázce průměrů kol. Například Specialized se nás již delší čas snaží přesvědčit, že 29“ je jedinou cestou kupředu, Giant se ve velkém chytil vlny 650b (27,5“) a Trek se nám teď snaží vysvětlit, že různé průměry sedí různým kategoriím a stylu jízdy.

V zásadě nelze s tvrzením Treku nesouhlasit. Je to ostatně obecně známá věc, že nemá smysl vybrat si jen jeden parametr a ten vyhlásit za ideál všeho ježdění mimo zpevněné cesty. Přístup značky Specialized nebudeme opakovaně rozebírat, na druhé straně zmíněný Giant, nyní mocně prosazující střední variantu 27,5“, to vlastně nedělá až tak špatně. Tento kompromisní průměr totiž bez většího zaváhání zvládne skoro vše – od XC po enduro a snad i freeride nebo dokonce DH?. Nám se třeba hodně líbilo ježdění na Giantu Trance SX 27,5.

Ale zpět k Trekovskému videu. Shrňme si, co v něm zaznívá. První tezí je, že 29“ je ideální rozměr pro XC. Proč? V cross-country jde hlavně o rychlost a velká kola se zkrátka snáze převalí přes nerovnosti, terénní překážky pak jezdce méně brzdí, a proto může jet rychleji. V případě malých jezdců nebo dam drobné postavy ale není nutné složitě ohýbat trubky, aby se do rámu vešla obrovská 29“ kola. V takovém případě, jak radí Trek, je lepší volit druhý z větších nabízených průměrů – 27,5“ (650b).

Případ druhý – tzv. trail-riding. Zkrátka zábava v terénu! Zde je otázka, co který jezdec preferuje. Pokud je to jistota a stabilita, pak Trek vsází na velká kola. V případě, že máte radši hravější projev svého stroje, vydejte se cestou průměru 27,5“. Ale pozor! Průměr kol není to jediné, co ovlivňuje projev celku. Jde i o celkové zpracování, geometrii, zaměření osazení, ale to snad všichni víme, ne?

Ve všech výše zmíněných bodech musíme s Trekem souhlasit. Není to asi žádná převratná novina, ale proč vše hezky neshrnout a nezabalit do formy poutavého videa.

PS: nezapomnělo se na 26“? S malými koly se už zřejmě přestává počítat…