reklama

reklama

Canyon Spectral CF 2024 – Vývoj „proti proudu“! | TECH NEWS

Informace o nové generaci oblíbeného trailového stroje Canyon Spectral CF proletěla světem internetu již včera dopoledne. Podklady k této premiéře jsme ale dostali, bohužel, až těsně před tímto uvedením… Navíc včera se makalo na jiné premiéře (SRAM Maven), proto je toto „odtajnění“ venku až s internetovým „křížkem po funuse“. Ale jak říká název jednoho známého filmu: „Lepší pozdě, nežli později“

reklama

Vyšší zdvih? Blbost! Pojďme ho spíš srazit dolů!

Ve světě, kde je „větší často považováno za lepší“, se Canyon do značné míry postavil trendu a zacílil nový Spectral čistě do trailové kategorie, místo toho, aby s ním postupně zespodu tlačil na svoje vlastní endura a FR mašiny (Strive / Torque)! Proč také ne, vždyť právě sem tato rodina kol vždy mířila!

Poupravením kinematiky a, pro mnohé překvapivým, snížením zdvihu o 10 mm se Spectral CF aktuálně dostal na hodnoty 150/140 mm (P/Z), které pomáhají zajistit požadovanou efektivitu, aniž by byly obětovány skutečné terénní schopnosti. Tato receptura by měla být „tak akorát“ pro moderní trailové dovádění. Měla by být základem pro kolo, které vás nebude „vysávat“ ve výjezdech, ale naopak vás podpoří, zároveň by vám měla umožnit rozevřít naplno křídla vaší jezdecké fantazie cestou dolů!

Ostatně už jen geometrie předchozí generace stroje Canyon Spectral CF byla precizně odladěna pro moderní trailové dovádění, proto nebylo nutné přistupovat k radikálním změnám. Nový Spectral CF tedy přináší jen lehce strmější úhel sedlové trubky (76,5°) pro jistější chování v náročných výjezdech. Naopak sebevědomý úhel hlavy 64° zůstal zcela nedotčen. Přidejte k tomu drobné úpravy dalších hodnot jako je reach a stack, ale nic skokového, a máte před sebou poměrně komplexní obraz nové generace Canyon Spectral CF.

Kola podle vola nebo volavky!

Jinou pozitivní zprávou je, že bikeři a bikerky budou mít, v případě modelu Canyon Spectral CF, na výběr z vícero různých konfigurací. Tedy primárně z provedení čisté devětadvacítky, případně mullet (29“/27,5“ – v USA jen 29“).

Lákavou novinkou pro některé může být i nově zařazený Flip-chip umožňující měnit délku zadní stavby z hodnoty 437 mm (určeno pro 29er) na 429 mm (primárně pro mullet). Při této změně přitom zůstávají ostatní parametry a úhly zcela nedotčené.

Rozšířená je i nabídka velikostí, která zahrnuje rámy v rozměru XS až XL, díky čemuž by si měl vybrat každý s výškou postavy od 155 cm do 203 cm. Abychom nezapomněli, Spectralu CF zůstává i původní Flip-chip, pomocí něhož lze posunout, směrem nahoru, výšku středu (o 8 mm) a také narovnat úhel hlavy o 0,5°.

Uložit, ale nezatuhnout!

Jedním z „trendy“ vylepšení je inovativní, do rámu integrovaný úložný prostor, který využívá poměrně netradiční, ale dobře promyšlené řešení pro otevírání s velkým madlem (a kolenovou pákou) na boku. Díky jeho konstrukci se ke svému nákladu dostanete i v rukavicích, ale i v případě, že budete mít zmrzlé ruce nebo zkřehlé prsty. Dovnitř se pak vejde obvyklá servisní výbava jako je rezervní duše, CO2 bombičky, nářadí atd. V plánu je i specifická MTB pláštěnka Canyon, která bude brzy uvedena na trh.

Nechybí vám v životě KISS K.I.S.?

Standardní součástí všech modelů Canyon Spectral CF bude inovativní a do značné míry revoluční stabilizátor řízení „Keep It Stable“ (K.I.S.), používaný výhradně značkou Canyon. Naše představení – leden 2023.

Díky zdokonalení výrobních procesů jednotlivých částí tohoto systému bude „fíčura“ nesoucí jméno K.I.S. běžnou součástí všech strojů Canyon Spectral CF, aniž by to mělo negativní dopad na jejich cenu. Všechna kola budou také dodávána se snadno instalovatelnou záslepkou, kterou lze použít v případě, že bude jezdec požadovat standardní (ničím neovlivněné) řízení a tento doplněk ze svého kola vyřadí.

Držáček na nářadí typu 3D DoDo (Dodělat Doma)

Nový Canyon Spectral CF je celkově kolem, na kterém lze nalézt řadu zajímavých, chytrých a praktických detailů. Třeba jen různé gumové krytky, které brání vnikání nečistot na těžko přístupná místa okolo čepů zadní stavby apod.

Fascinující je také nápad v podobě pilotní verze plastového držáku kapesního nářadí „Minitool“ navržený tak, že si jej může každý, kdo má doma 3D tiskárnu, snadno vyrobit sám a usadit jej na nový představec G5. Držák, nikoliv nářadí! Rozumíme, si, že?

reklama

Že bych si zas domluvil Canyon na test?

Když o tom tak přemýšlím, tak už to bude zase nějaký ten rok, kdy jsem měl naposled k dispozici na test jakékoliv kolo Canyon?! Konkrétně se jednalo o model Canyon Strive CFR, na kterém jsem se proháněl v létě roku 2022. Nový Spectral přitom vypadá jako hodně zajímavý kousek, který by stálo za to protáhnout redakční prověrkou… Zkusím zatahat za příslušné nitky a uvidíme, co z toho vzejde!

Text: Canyon Bikes, Štěpán Hájíček / Foto: Canyon Bikes