reklama

reklama

OneUp V3 – Jinou sedlovku už chtít (nejspíš) nebudeš! (TECH NEWS)

Už to bude pár dní, dobře, skoro týden, kdy se světu oficiálně představila zbrusu nová teleskopická sedlovka OneUp s jednoduchým označením V3. Jeden by si mohl myslet, že půjde třeba jen o lehčí „update“ předchozího, už tak značně oblíbeného a ceněného modelu OneUp V2… Ale ne! OneUp V3 je zcela nová sedlovka s parametry a vlastnostmi, díky nimž strčí do kapsy nejednu „ikonu“ tohoto oboru!

Ruku na srdce, o sedlovkách OneUp píšeme na webu BikeAndRide.cz vlastně úplně poprvé, což je trochu ostuda. Při rychlém zadání hesla „OneUp“ do vyhledávacího okénka na mě vykoukne alespoň představení systému OneUp Switch Chainring (03/2017) nebo také povídání o šikovném nářadí ve sloupku řízení – OneUp EDC Tool (1/2018). Víc toho u nás (zatím) není, sorry! Přitom ale sedlovky OneUp pro mě nejsou ničím neznámým!

Naopak, zalistujte třeba na seznam testů kol skotské značky Deviate a zjistíte, že na drtivé většině těchto ultimátních a nekompromisních strojů byly právě sedlovky OneUp, obvykle druhá generace, tedy OneUp V2! Takže zkušenosti s nimi mám, v naprosté většině případů pozitivní, pouze jeden jediný kus měl trochu větší vůli, ale to se následně vyřešilo vhodným servisním zákrokem.

Vždy mě vlastně u těchto sedlovek bavil už jen minimalistický vzhled, jemný a plynulý chod, do ruky příjemná ovládací páčka s gumovou kontaktní plochou a tak podobně. Jasně, moji absolutní oblíbenci v tomto oboru jsou ještě trochu někde jinde… Respektive jde o řešení, které obvykle stojí pomalu dvojnásobek (někdy i víc), proto už jen poměr cena/výkon/konstrukce/vzhled/funkce je u OneUp zcela mimořádný! Okamžitě jsem proto zbystřil, když jsem zahlédl první info o sedlovce OneUp V3!

Sedlovky OneUp V2 na Deviate Highlander II

reklama

OneUp V3 – představení (převážně oficiální)

Značka OneUp Components představuje zcela novou sedlovku V3, při jejímž vývoji byl kladen důraz na snížení hmotnosti, zachování či vylepšení celkové funkce, na kompaktní konstrukci a dostatečně široké zdvihové možnosti.

Aktuálně odhalená třetí generace sedlovkek OneUp (V3) se rodila (vyvíjela) déle jak 3 roky, proto se není čemu divit, že ve všech podstatných parametrech překonává do teď vysoce ceněný model OneUp V2. Novinka OneUp V3 je totiž lehčí, nabízí ještě hladší kok, menší vůle, snazší údržbu a vyšší míru spolehlivosti. Může se pochlubit také výrazně kompaktní stavbou, díky čemuž lze využít maximálně dlouhý zdvih i u nízkých rámů.

OneUp V3 – zdvihy 90 mm, 120 mm, 150 mm, 180 mm, 210 mm, 240 mm

Nízká hmotnost!

Nový model OneUp V3 je nejlehčí teleskopická sedlovka s plynule nastavitelným zdvihem na trhu! Bez debat! Srovnání se skutečně nebojí, posuďte sami. O 238 g nižší hmotnost proti sedlovce RockShox Reverb AXS (bezdrátová), o 155 g lehčí než srovnatelný model Fox Transfer! A teď se podržte, nový OneUp V3 je dokonce o 60 g lehčí, než dvoupolohový „super-light“ model Fox Transfer SL (představení 02/2023)! Má někdo ještě nějaké otázky?!

Jak je to vlastně možné? Celá konstrukce sedlovky OneUp byla maximálně zjednodušena a zdokonalena, díky čemuž se podařilo snížit hmotnost u prakticky každé použité součástky. Proto je OneUp V3 řádově o 60 až 70 g lehčí, než verze OneUp V2!

Každopádně největší úsporu hmotnosti přineslo použití zcela nové hydraulické patrony, vyvíjené a vyráběné přímo u OneUp Components (*drtivá většina konkurenčních značek využívá shodnou základní patronu od jednoho společného výrobce). Ba co víc, nová patrona je uzavřená a bezúdržbová, proto ji nebudete muset ani nikdy, opakuji NIKDY NAFUKOVAT!

V případě, kdy sáhnete po setu titanových šroubů (Ti Bolt Upgrade Kit) můžete ušetřit dalších 10 g z celkové hmotnosti.

OneUp V3 | 150 mm, 30,9 mm| 415 g

Hladší krok

(Nejen) tovární jezdci, kteří měli dlouhodobé zkušenosti se sedlovkami OneUp V2, požadovali od nové generace lepší těsnění, menší vůle a hladší chod. Proto nový model OneUp V3 přináší všechna tato vylepšení, navíc v jednoduché a spolehlivé podobě.

Hydraulická patrona

Zcela nová patrona byla optimalizována tak, že k jejímu otevření páčkou dálkového ovládání postačuje o 75 % menší síla, než jak tomu bylo u předchozí generace! Ovládání je proto ještě jednodušší, snazší.

Nová uzavřená patrona

Kluzná pouzdra

V nitru sedlovek OneUp V3 jsou extra kvalitní kluzná pouzdra, všechna využívající výhody materiálu značky IGUS s mimořádně nízkým třením. Navíc mají mezigeneračně zvětšený přesah, kontaktní plochu, aby byl chod jistý a plynulý. U variant se zdvihem 180 až 240 mm najdeme jedno kluzné pouzdro navíc, aby byla zajištěna pevnost a stabilita i těchto extra dlouhých kusů.

Nová kluzná pouzdra

Těsnění

Zcela nové je také těsnění, doplněné o vysoce kvalitní stírací kroužky od SKF, které udržují nečistoty mimo citlivé útroby sedlovky. Dohromady nová pouzdra a nové těsnění zajišťují extra hladký a snadný krok sedlovky s minimálními nároky na údržbu i při provozu v extra náročných podmínkách.

Stírací kroužky od SKF

Více vodících čepů

S cílem maximální eliminace rotační vůle, bez negativního dopadu na tření, byl zdvojnásoben počet vodících čepů. Nadto byly doplněny ještě dva přídavné polymerové čepy záměrně trochu většího rozměru.

Text: Štěpán Hájíček (kreativně upravená tisková zpráva) / Foto: OneUp Components

Mimořádně jednoduchá a prakticky bezúdržbová konstrukce

reklama

OneUp V3 – Parametry a Specifikace

Zdvihy

90 mm / 120 mm / 150 mm / 180 mm / 210 mm / 240 mm

Průměry

27,2 / 30,9 / 31,6 / 34,9 mm

Celková délka:

295 mm / 350 mm / 415 mm / 480 mm / 545 mm / 610 mm

Hmotnost:

325 g / 370 g / 415 g / 460 g / 515 g / 585 g (průměr 30,9 mm)

337 g / 385 g / 433 g / 480 g / 538 g / 610 g (průměr 31,6 mm)

408 g / 472 g / 535 g / 600 g / 675 g / 765 g (průměr 34,9 mm)

304 g / 340 g (průměr 27,2 mm)

Ceny

OneUp V3 Dropper Post (pouze sedlovka) – 7 290 Kč

Ovládací páčka OneUp V3 – 1 190 Kč

Servis a údržba

  • Sedlovku OneUp V3 lze kompletně demontovat za méně než 10 minut pouze pomocí 14 mm klíče a inbusů 5 mm a 2 mm
  • Pro servis nejsou potřeba žádné specifické přípravky, není nutné posílat sedlovku na servis kvůli údržbě
  • Není třeba dofukovat – NIKDY!
  • Delší servisní intervaly: 120 hodin pro čištění a mazání / 350 hodin pro přestavbu
  • 2letá záruka

Vylepšení OneUp V3 oproti OneUp V2

  • O 60-70 g lehčí
  • O 75 % menší síla potřebná k „aktivaci“ sedlovky
  • Zcela nová konstrukce uzavřené patrony
  • Celková výška v zasunutém stavu o 3 mm nižší
  • Celková délka až o 10 mm nižší
  • Větší plocha kluzných pouzder
  • Kvalitní pouzdra IGUS
  • Těsnící a stírací kroužky SKF s nízkým třením
  • Nová patrona je 100% recyklovatelná

K dispozici jsou i nová vylepšení pro stávající sedlovky OneUp V2

  • Nová objímka V2.1 s těsněním SKF pro sedlovky OneUp V2 (již brzy)
  • Sada pro upgrade Ti Bolt je kompatibilní s V2
  • Všechny náhradní díly pro V2 budou k dispozici nejméně dalších 5 let
OneUp V3 – 150 mm
OneUp V3