reklama

reklama

Troy Lee Designs – Hadříky, chrániče, helma, rukavice…

Našel by se takový, mezi alespoň trochu MTB světa znalými jedinci, který by nikdy neslyšel o značce Troy Lee Designs? Základní povědomí o této MTB, BMX a MX ikoně má snad skoro každý, rozhodně ne každý ale něco od TLD na sobě někdy měl. Kdekdo o tom ale snil! Tyto sny se přitom nyní mohou o něco snáze stát realitou!

Proč? Třeba už jen proto, že značka Troy Lee Designs, zabývající se výrobou a vývojem sportovního oblečení, chráničů, helem a dalších doplňků mimořádné kvality a vysoké estetické hodnoty, má konečně pořádné české zastoupení. O skutečnosti, že se TLD dočká věhlasného místního dealera (dnes vlastně celo-středo-evropského) v podobě ASPIRE Sports, jsme vás informovali již loni v říjnu.

Už se plní sklady a fešákují novináři!

Stejně tak dříve zaznělo, že se ono zastoupení a zásobování českého trhu produkty Troy Lee Designs naplno rozejde až v průběhu letošní sezóny. Přesně tak se i stalo, Aspire již naskladnilo řadu doplňků od TLD, poctivě zásobuje své prodejce a nezapomíná ani na spřízněné novináře. Proto bych vám dnes rád předvedl „skromnou“ kolekci oblečení a dalších doplňků od Troy Lee Designs, které mám aktuálně k dlouhodobému použití!

Konkrétně se jedná o „fešácký“ set ¾ dresu a kraťasů TLD Ruckus, alternativou k němu je lehký dres s dlouhým rukávem Sprint, k němuž dobře ladí světlé rukavice TLD Air. V rovině „bezpečnostní“ jsem si vyžádal lehké a vzdušné chrániče kolen TLD Stage, vše potom (skoro doslova) korunuje trailová helma Troy Lee Designs A3 slušně našlapaná moderními materiály a technologiemi.

reklama

Troy Lee Designs Ruckus – dres a kraťasy

Popisování oblečení není obecně moc zábavnou činností, proto to vezměme spíše zlehka. Důležitější je asi pocit, vzhled a střih. Jak již padlo výše, aktuálně mám, pro své „pracovní“ potřeby, ¾ dres Troy Lee Designs Ruckus, který je vlastně parádním kusem oblečení, jaké mi v šatníku nějaký čas chybělo. Dostatečně pevná látka, která se neroztrhne o první větvičku, zároveň příjemně lehké a vzdušné provedení.

Středně dlouhý rukáv se krásně hodí na enduro do hlubokých lesů, alespoň pokud není super pařák a dokud nás zase neschladí šedivý podzim. Velké reflexní logo na levé ruce jistě odvede kus práce na poli bezpečnosti, mikrotkanina na levém boku přijde vhod při potřebě očistit skla brýlí. Menší „neviditelná“ kapsa v témže místě zase může snadno uschovat třeba právě brýle, pokud padne tma a šero.

Kraťasy Troy Lee Designs Ruckus Shell

Ve stejném designu (vzoru) jsou navržené kraťasy Ruckus, které na první dojem působí „bytelnějším“ dojmem. Po jejich usazení na těle ale brzy zjistíte, že pevný je především jejich pas (nastavitelné stahování na bocích, díky němuž kalhoty dobře sedí a nesjíždí), zbytek kalhot je vlastně až překvapivě vzdušný. Základní materiál přitom opět působí dojmem, že přečká i nějaký ten pád, aniž by z vašeho oblečení byla hnedle rozervaná vlajka jak po hurikánu na Floridě.

Přitom je ale použitá tkanina stále příjemně vzdušná, lehká a působí až příjemně chladivě. V klíčových místech najdete pružné díly, z boku na nohavicích vzdušnou síťovinu a uvnitř na stehnech decentní laserem vypálenou perforaci (drobné dírky) pro příjemné a příhodné proudění vzduchu.

Dohromady jsou zde 3 kapsy. Levá boční na zip, pravá volně přístupná, na pravém stehně je pak extra kapsa na telefon, kterou já častěji využíval na rukavice.

Oblečení Troy Lee Designs Ruckus se nabízí v mnoha různých designech a také v několika odlišných variantách. Podívat se na ně můžete na webu troyleedesigns.com

Ceny se liší dle provedení, zde můžu doporučit mrknout třeba na nabídku koloshop.cz

*Dresy o TLD Ruckus od 1490 Kč / kraťasy od 2 290 Kč

Troy Lee Designs – Sprint (dres)

Jednou z možných alternativ s delším rukávem, kupříkladu ke kraťasům TLD Ruckus, může být lehký dres s dlouhým rukávem Troy Lee Designs Sprint. Dostupné jsou ale i kalhoty a kraťasy řady Sprint. Dres je každopádně dost minimalistický, přesto dobře střižený, ušitý, parádně padnoucí a hlavně funkční. Co se mi u něj líbí je hodně lehoučká a vzdušná látka, která jezdce rozhodně neškrtí a nedusí.

Naopak se zde, při bližším zkoumání, najde ještě řada dalších prvků pro dokonalé odvětrání. Opět se jedná o laserem tvořenou perforaci (drobné dírky), které najdete na hrudi a v několika řadách i na zádech. Na bocích jsou vsazeny vzdušné klíny z jemné síťoviny. Co mě také baví je úzký střih rukávů, díky nimž působí tento dres správě „závoďácky“ a především nikde zbytečně neplandá.

Jelikož mě dresy s delším rukávem vlastně dost baví a přijde mi proto, že je vozím delší část roku, bude TLD Sprint jistě často využívaným kusem v mém šatníku. Respektive hodí se kdykoliv, když chcete mít zakryté ruce, ale nepotřebujete žádný extra silný a výrazně izolující kus oblečení.

Troy Lee Designs – dresy Sprint – troyleedesigns.com

Troy Lee Designs – dresy a kraťasy Sprint – koloshop.cz

*Představovaný dres na koloshop – 1 690 Kč

Troy Lee Designs – chrániče Stage

Lehčí trailové chrániče jsou prvkem, bez kterého si dnes pomalu nedokážu představit svojí cyklistickou výbavu a trail, AM či enduro vyjížďku. Vyzkoušel jsem jich už řadu, aktuálně nasazuji do akce Troy Lee Designs Stage.

Základ těchto chráničů je podobný mnoha dalším produktům ze stejné kategorie, kdy je „nosný“ elastický návlek doplněný o chytrou pěnu, zde D3O®, jež se stará o bezpečí vašich kolen. Tato, při nárazu okamžitě tvrdnoucí pěna, je lehká, ohebná, dostatečně poddajná, ale třeba i solidně odvětraná (děrovaná).

Za specifikum těchto chráničů lze označit rozumně velkou chráněnou plochu a možná trochu delší samotný návlek, delší, než bych čekal (sahá až k ponožkám). Materiál návleku je rozhodně příjemný, dostatečně pružný a poddajný. Nepůsobí ani moc uměle, spíš naopak, jako by snad obsahoval i trochu Merina?! Nahoře chrániče na určeném místě drží silnější guma a výrazný silikonový potisk. Vzadu pak najdeme netradiční vnější silikonový pásek, který fixuje správné usazení na lýtku.

Troy Lee Designs – chrániče kolen Stage – troyleedesigns.com

Troy Lee Designs – chrániče kolen Stage – koloshop.cz

*Cena na koloshop 2 090 Kč

reklama

Troy Lee Designs – rukavice Air

Technicky, materiálem i střihem jsou slušně propracované také rukavice Troy Lee Designs Air, které by měly být zároveň nanejvýš lehké a vzdušné. Což můžu rozhodně potvrdit. U těchto rukavic se mi líbí jednoduchá hladká dlaň doplněná o řadu protiskluzových prvků. Tedy jak na dlani samotné, v podobě loga TLD, tak na ukazováčku a prsteníčku a nejen zde.

Svrchní část je naopak pestřejší, jejím základem je extra lehká tkanina (Micro-mesh) doplněná o různé gumové chrániče – drobné lepené prvky. Jak jsem poslední dobou zvyklý spíše na rukavice s pružným lemem kolem zápěstí, tak je pro mě jistým překvapením zapínání s pevnějším páskem, v tomto místě s očekávatelným suchým zipem. Vše je ale dobře zpracované, dostatečně velké, snadno ovladatelné, nahmatatelné.

Troy Lee Designs – rukavice Air – troyleedesigns.com

Troy Lee Designs – rukavice Air – koloshop.cz

*Ceny na koloshop 629 – 1 499 Kč

reklama

Troy Lee Designs – helma A3

Zatímco se do základní řady trailových helem „vetřely“ nové modely Flowline & Flowline SE, králem této třídy zůstává i nadále verze Troy Lee Designs A3, která je nejen stylová, ale nabušená nejlepšími materiály a technologiemi od TLD od sklepa po půdu. Dnes se ale nechceme zahltit, tak to vezmeme jen stručně a ideálně přidáme přehledné video.

Základem jsou 3 samostatné části In-mold skořepiny, která chrání helmu ze všech stran. Dále zde máme 2 vrstvy nosné pěny, černou tvrdší EPS pohlcující velké ostré nárazy a měkčí šedivou EPP, zjemňující dopad případného nárazu na vaši lebku. Třetí ochrannou strukturou je pohyblivá „čepička“ Mips, která dnes není ničím neznámým.

Vepředu, v oblasti čela, najdeme speciální „okap“ pro odvod potu, který zajišťuje, aby vám slané kapky netekly do očí, ale ideálně odkapávaly z boku po spáncích. Šikovný je nezbytný štítek, který nabízí 3 výrazné polohy a k tomu i „servisní pozici“ pro odložení MX brýlí.

Helmu na hlavě jistí originální systém stahování od TLD, který dobře rozkládá sílu upnutí podél celé lebky s možností volby třech výškových poloh. Pod bradou pak najdete komfortní magnetickou přezku Fidlock. Vnitřní polstrování využívá materiál Ionic s antibakteriální ochranou.

*Bohatá je také doplňková výbava v balení zahrnující transportní tašku, náhradní výstelky, náhradní „okapy“ na čelo, sadu samolepek atd.

Troy Lee Designs A3 – prvních pár dní na hlavě

Ať přidám i pár praktických postřehů z mých dosavadních několika málo jízd s touto helmou… V první řadě musím říct, že v ruce působí TLD A3 hodně bytelně, až by si člověk řekl, že bude dost těžká… Tabulkový údaj u velikosti M/L (57-59 cm) říká 375 g bez štítku, digitální váha doplňuje 415 g se vším všudy. Málo to tedy není, ale tady se zjevně hraje více ne bezpečnost a odolnost než na muší váhu.

Pocitově ale helma TLD A3 na hlavě jako výrazné závaží rozhodně nepůsobí, člověk si na ni snadno zvykne. Asi to bude tím, že je poměrně hluboká a její váha se na hlavně dobře rozloží. Co mě trochu překvapilo, byla nezvykle velká plocha a „hustota“ vnitřního polstrování v poměru k větracím otvorům. Těch není rozhodně málo, každopádně plocha, která je v kontaktu s hlavou, je rozhodně větší, než na co jsem zvyklý u jiných značek.

Výsledek? I ve dnech, které nebyly extra horké, jsem se při delších výjezdech pod touto helmou potil podstatně víc než obvykle. Zajímavý je v tomto bodě „okap“, který by měl zabránit stékání potu do očí. Tento, na mojí specifické hlavě, fungoval někdy lépe, jindy ne až tak slavně. Občas mi tekl pot po spáncích, jindy mi stekl třeba po nose. Asi záleží, nakolik dobře helma k vašemu čelu přilne.

Až na tato drobná specifika nemám jinak k helmě TLD A3 zatím větších výtek. Na hlavě sedí rozhodně dobře a jistě, upínací mechanizmus se snadno ovládá, přezka pod bradou od Fidlocku je prostě luxus. Štítek drží jasně a pevně a hlavně za jízdy to pod helmu slušně fouká, proto ono výraznější pocení pocítíte skutečně jen při delších stoupáních a výšlapech, třeba i s kolem na zádech a sluncem nad hlavou.

Troy Lee Designs – helmy A3 – troyleedesigns.com

Troy Lee Designs – helmy A3 – www.koloshop.cz

*Ceny na koloshop od 4 290 Kč