reklama

reklama

Troy Lee Designs Flowline & Flowline SE | Nové trailové helmy

V říjnu minulého roku jsme v našem stručném představení avizovali, že se legendární kalifornská značka Troy Lee Designs v letošním roce (konečně) dočká plnohodnotného zastoupení v ČR! Vše se „naplno rozjede“ zhruba koncem jara, už nyní se přitom můžeme těšit třeba na nové trailové MTB helmy TLD Flowline a Flowline SE.

Aktuální nabídka helem Troy Lee Designs (dále si častěji vystačíme se zkráceným „TLD“) byla doposud poměrně přímočará a přehledná. Velké integrálky zastupovaly zejména modely D3 a D4, nově třeba i lehká enduro verze Stage. Na poli „otevřených skořápek“ jsme zase měli možnost vídat verze A1, A2 a A3.

Tato skladba se nyní částečně mění, jelikož se modely TLD A1 a A2 pomalu odeberou na zasloužený odpočinek, v nabídce zůstane pouze vrcholný model TLD A3 a na místo jeho dostupnějších sourozenců „usednou“ novinky LTD Flowline SE a Flowline. Obě by přitom měly přinést vícero vylepšení, snad ještě lepší ochranu, zároveň ale i lehce příznivější cenu!

TLD Flowline & Flowline SE (Special Equipment)

Pokud byste tápali v označení dvou sesterských modelů TLD Flowline & Flowline SE, pak vězte, že základním startovním bodem a nejlevnější verzí trailové helmy TLD bude model Flowline, nad ním pak bude stát o něco lépe vybavená verze Flowline SE (Special Equipment). Stejné základní jméno přitom nesou proto, že jsou obě tyto helmy postavené na stejném základu, využívají stejný výchozí tvar vnější i vnitřní části.

S výčtem rozdílů mezi helmami Troy Lee Designs Flowline a Flowline SE můžeme začít již po stránce vzhledu, kdy se levnější Flowline může pochlubit jednolitými barvami (až na pár výjimek) a převažujícím matným provedením. Naopak přilby Flowline SE poznáte podle odlišné barevnosti horního a spodního dílu helmy, kde se kombinuje matný vršek a lesklý spodek.

Několik zajímavostí k barvám. Zaprvé jejich množství je u jedné i druhé varianty snad až zarážející, zhruba 6 barevných variant u Flowline SE a 11 samostatných barev u Flowline! Zadruhé, lidé z Troy Lee Designs tvrdí, že snad žádný z použitých odstínů není převzatý, všechny jsou naopak „namíchány“ jen a pouze pro tyto helmy!

reklama

Rozdíly estetické a nyní ty praktické!

No, možná ještě jeden rozdíl v podobě bychom našli. Obě verze (TLD Flowline & Flowline SE) budou vybaveny systémem přídavné ochrany Mips (verze B32, ať už toto označení znamená cokoliv…), lišit se ale budou vzhledem. Zatímco dražší verze TLD Flowline SE využije nenápadné černé provedení plovoucí Mips skořepiny, levnější TLD Flowline sáhne po klasické a zřejmě záměrně nápadnější žluté.

*Důvod může být kupříkladu ten, že u původní verze A1 byla ochrana Mips volitelnou položkou, u Flowline je již „ve standardu“.

Z technického hlediska, zůstaneme-li ještě chvíli u bezpečnosti, je potřeba upozornit na přítomnost polystyrenové pěny EPS dvojí hustoty u vyšší varianty Flowline SE, respektive jednotné hustoty u TLD Flowline. Dvojí hustoty, tvrdosti pěnové výplně, je použito proto, aby tvrdší vnější vrstva pohltila primární sílu nárazu, měkčí vnitřní následně co nejvíce ztlumila jeho dopad na naše tělo (hlavu).

Full warp, Fidlock atd.

Rozdílný materiál EPS pěny je navíc i barevně zdůrazněný, proto, podíváte-li se třeba skrz větrací otvory helmy TLD Flowline SE, uvidíte jasné hranice tvrdší tmavé a měkčí světlé výplně. Když už jme u toho, mnoho míst, kde by byla vnitřní pěnová výplň viditelná zde skutečně není, jelikož celou helmu chrání kvalitní polyuretanová skořepina.

Použita je totiž tzv. Full wrap in-mold konstrukce, kdy jsou precizně obaleny a ochráněny i spodní lemy helmy, které jinak, třeba jen při přepravě a uskladnění, mnohdy dost trpí. Troy Lee Designs se proto snaží i v této cenové kategorii nabídnout helmu, která vydrží co nejdéle a nabídne patřičně luxusní vzhled.

Dalším praktickým rozdílem může být přítomnost komfortního a bezpečného provedení přezky pod bradou v magnetickém provedení od společnosti Fidlock, kterou najdete u luxusnější verze TLD Flowline SE. U Flowline je použita klasická přezka.

Odlišné jsou ale i výstelky. Kvalitnější materiály s poctivou antibakteriální úpravou opět najdete u dražší verze Flowline SE (2dílné), zatímco u Flowline je polstrování sice stále kvalitní, ale trochu jinak materiálově řešené (4dílné).

reklama

Padouch, nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Tímto jsme snad vyjmenovali všechny podstatné rozdíly, nyní ještě pár prvků, které jsou pro obě helmy shodné. Třeba jen celkový minimalistický vzhled, který by měl korespondovat s oblečením Troy Lee Designs z řady Flowline. Dále recyklované krabice, ale to už je vážně jen detail.

Jinou technickou parádičkou jsou nastavitelné štítky bez viditelných šroubů, které lze polohovat do třech různých pozic. Tři výškové polohy nabízí i upínací systém TLD v jednom či druhém provedení.

Bez povšimnutí bychom neměli přeskočit ani ventilační otvory, kterých je dohromady 14. Ač přitom nové helmy TLD Flowline působí, zejména při pohledu z boku, dost uzavřeným dojmem, výrobce tvrdí, že je odvětrání důsledně navržené a testované, aby obstálo i v horkých dnech slunné Kalifornie, kde značka Troy Lee Designs sídlí.

Bezpečnost a velikosti

Dnešní teoretické představení můžeme pomalu začít uzavírat informací, že obě helmy získaly plný počet 5 hvězdiček při zkouškách v ústavu Virginia Tech, zároveň se mohou pochlubit certifikací NTA 8776, která zohledňuje MTB i eMTB parametry. Krom jiného ochranu při nárazu v poměrně vysokých rychlostech. Téměř samozřejmostí jsou i další certifikace jako CPSC a evropské CE.

Posledním drobným rozdílem budiž skutečnost, že se helma TLD Flowline SE bude nabízet ve třech různých (dospělých) velikostech (od XS až po 2XL), levnější TLD Flowline navíc přidá ještě jednu menší „mládežnickou“ variantu (Youth). Naopak specificky dámské provedení zde nehledejte, ostatně barevných variant je na výběr víc než dost, ať už se hlásíte k jakémukoliv genderu!

Tečku za celým dnešním povídáním můžeme udělat konstatováním, že rozhodně nemusí zůstat jen u teoretického představení. Nebude to asi úplně hned, ale už nyní mám přislíbenou určitou výbavičku od „TéElDéčka“ na test a použití v průběhu následující sezóny. Těšit se proto můžete i na praktické postřehy. Navíc, vzhledem k tomu, že integrálky nejsou zrovna mojí doménou, budu helmu vybírat nejspíš ve vodách nové řady Flowline / Flowline SE!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Troy Lee Designs


TLD Flowline & Flowline SE

  • Integrovaná ochrana Mips B32
  • Nastavitelný štítek „bez šroubů“ (3 polohy)
  • Upínací mechanismus TLD (3 výškové pozice)
  • 14 ventilačních otvorů
  • Full wrap In-mold skořepina
  • Magnetická přezka Fidlock® pod bradou (pouze Flowline SE)
  • Pěnová výplň dvojí hustoty – Dual Density EPS (pouze Flowline SE)
  • Výstelky Anti-microbial Quick Dry (pouze Flowline SE)
  • Certifikace: NTA-8776, CPSC, CE
  • 5 hvězdiček v testu Virginia Tech
  • Cena: TLD Flowline SE – 160 USD
  • Cena: TLD Flowline – 120 USD
  • Více informací: troyleedesigns.com