reklama

reklama

Cannondale HABIT HT | Žádné starosti, jenom zábava! (TECH NEWS)

Moderní vlnu trailových hardtailů, původně zrozenou na britských ostrovech, lze dnes zaznamenat u mnoha světových i lokálních značek. Pevný trailbike přitom může zastupovat různé role – může být kolem poměrně luxusním a exkluzivním, nebo také dostupným, určeným pro mladé a začínající jezdce. A přesně do těchto vod nyní míří novinka Cannondale Habit HT!

Připomeňme hned zkraje, že klasický, plně odpružený Cannondale Habit, letos dostal zcela novou podobu, navíc i celou řadu různých provedení. Cannondale Habit roku 2023 si lze pořídit na rámu karbonovém i hliníkovém, v podobě svižnějšího trail biku (29“, zdvihy 140/130 mm), případně jako ostřejší trailovou zbraň Habit LT (29“, zdvihy 150/140 mm) s odpovídající výbavou.

Oproti této značně pestré skladbě bude přehlídka a nabídka nových pevných bratříčků – Cannondale Habit HT – o dost jednodušší a přehlednější. Základem je vždy kvalitní a detailně zpracovaný hliníkový rám (SmartForm C2 Alloy) s řadou zajímavých technických detailů, doplněný o vidlici se zdvihem 130 mm a 29“ kola. Chybět nesmí ani moderní geometrie, která plně odpovídá zvyklostem této třídy.

*Při příležitosti představení nového Habitu HT jsem si vzpomněl na své zkušenosti s jeho nepřímým rodinným sourozencem – GT Zaskar LT. Testován na jaře 2021.

reklama

S čím přichází Cannodale Habit HT?

Zbrusu nový a vlastně ve své rodové linii zcela první Cannondale Habit HT by měl nabídnout rám dostatečně lehký, ale zároveň i pevný, bytelný a odolný, aby s ním nebyl problém zdolat i delší trasy, zároveň, aby vydržel náruživé trailové dovádění.

Má proto ve své „výbavě“ zesílenou a specificky tvarovanou hlavovou trubku, závitové středové složení, patku typu UDH, ale také vícero montážních bodů na rámu určené pro dvě lahve nebo vodu a nářadí. Jak kdo preferuje.

Jeho charakteristikou je rovněž delší přední část (reach 465 mm, vel. L) s výrazně položenou hlavou (64°), s dostatečně strmým úhlem sedlové trubky (76°) a také s kratší zadní stavbou (440 mm). Vše pro maximální zábavu, hravost a odhodlání na trailu nebo na městských překážkách.

Kompletní výbava, dostupné balíčky

Dalšími důležitými prvky na cestě k dostatečné odolnosti, hravosti a terénním schopnostem představují jednotlivé prvky výbavy. Předně již vzpomínané vidlice se zdvihem 130 mm, dále pak teleskopické sedlovky u všech modelů s prostorem pro jejich maximální zdvih, díky snížené stavbě rámu.

Zapomenuto nebylo ani na dostatečně objemné pláště a širší pevnější ráfky. Modelově jde o ráfky WTB ST i30 a pláště WTB Vigilante v rozměru 29×2,5“ vepředu a 2,4“ vzadu. Dostatečně silné by měly být také brzdy, solidní rozsah převodů by mělo nabídnout řazení v konceptu 1x.

Co se úrovně ceny a výbavy týká, pak je nový Cannondale Habit HT postaven jako poměrně lidový kousek. Nejvyšší Habit HT 1 totiž dostane vidlici RockShox 35 a řazení Shimano Deore. Dva nižší modely poté nabídnou odpružení RockShox Judy, respektive SR Suntour XCR (vždy 130 mm) a řazení microSHIFT.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Cannondale

Cannondale Habit HT – modely a ceny

Cannondale Habit HT 1 – 44 999 Kč
Cannondale Habit HT 2 – 37 999 Kč
Cannondale Habit HT 3 – 32 999 Kč

Cannondale Habit HT – základní parametry a přednosti

  • Hliníkový rám SmartForm C2 Alloy
  • Vidlice (zdvih): 130 mm
  • Kola: 29“
  • Úhel hlavy: 64°
  • Kategorie: Trail HT
  • Pláště: 29×2,5“
  • Krátká zadní stavba, delší přední část rámu
  • Více montážních bodů na rámu
  • Vnitřní vedení kabeláže

Více informací: www.cannondalebikes.cz

Domácí stránky: www.cannondale.com