reklama

reklama

3. místo na UCI Světovém poháru Val di Fassa (Milan Čižinský)

Nazdar, parto! Musím se s vámi podělit o nejnovější epizodu z mých cyklistických výprav. Tentokrát jsem se vypravil do nádherného Val di Fassa na UCI Světový pohár (EDR) a věřte mi, byla to fakt luxusní podívaná! Tak se pohodlně usaďte do křesla, nalijte si něco dobrého a já vám povím, jak jsem se dobojoval k 3. místu!

Val di Fassa je sen snad každého cyklisty. V srdci italských Dolomit se nachází oblast Moena Val di Fassa Dolomiti Patrimonio Naturale pod ochranou UNESCO. A musím říct, že tahle přírodní památka je vážně úchvatná! Nekonečné horizonty, hluboká údolí, křišťálově čistá příroda – je tady tolik míst, kde má člověk chuť se jen zastavit a kochat se snad až nekonečně dlouho… Jenže to by pak neobjevil další úžasná místa a nesvezl se na kole. Ostatně já sem přijel hlavně závodit!

Než jsem se ale dostal na start, čekala mě úvodní výzva v podobě nezvykle vysoké nadmořské výšky. Už jen údolí Val di Fassa se nachází ve výšce okolo 1400 m, která není vysloveně extrémní, i tak si ale řekne o trochu aklimatizace. Zejména pokud pocházíte ze středočeské pánve a kopce v okolí vašeho domova mají sotva pár set metrů nad mořem.

Strávil jsem proto ve Val di Fassa v přípravě celý týden, abych dostatečně natrénoval a zvykl si na zdejší prostředí. Bylo to vyčerpávající, ale rozhodně to splnilo účel, aby se mi podařilo podat nejlepší možný výkon!

reklama

Intense Tracer S a osobitý setup

Pro závody ve Val di Fassa jsem vsadil na svého věrného parťáka – Intense Tracer S (test staršího Traceru 279 na BnR / představení Traceru 29). Nebyl to „katalogový“ Tracer S, jelikož na něm mám vybrané komponenty od svých sponzorů!

Dopustit nedám například na extra pevná kola Industry Nine, která mi zaručila potřebnou jistotu a oporu na náročných trailech seriálu EDR. V případě odpružení spoléhám na vidlici a tlumič Öhlins, které mi ladí mistr Čepelák. Díky odpružení Öhlins se člověk nebojí pustit to ani do těch nejtěžších a nejvíce rozbitých pasáží.

Zábava na cvičišti

Už jen tréninky byly fakt zábavné, ale také dost náročné. Spolu s Vojtou Roušavým a Guilhermem Renkem jsme si dali slušně do těla a zároveň jsme se pořádně vyřádili! S Vojtou jsme se poté rekreovali v pohodlném obytném autě Malibu. Bylo to prostě super, mít všechno pohromadě a na dosah ruky!

Bohužel jsme ještě před startem závodu zaznamenali i jednu nešťastnou událost, která nám poněkud zkřivila úsměv na tváři. Krista Havlická (Kiki), jedna z našich talentovaných mladých závodnic, spadla při jedné z tréninkových jízd, když se do ní na hřebeni opřel boční vítr. Pád to byl přitom tak nešťastný, že si při něm naštípla hned několik obratlů! Dnes už je bezpečně doma, vše je úspěšně zafixované, žádné zásadní následky z toho snad mít nebude. Teď už se jen zhojit a postupně zase vrátit do formy. Ale to půjde, držíme jí všichni palce! 🤞🏻

Výkony na bojišti

Samotný závod byl, očekávatelně, také dost náročný. Jako jezdec s DH kořeny jsem se musel postavit cross-country jezdcům, a věřte mi, že to byla slušná výzva! V průběhu závodu jsem se zlepšoval a postupně posouval v tabulce výsledků vzhůru, až jsem se, před poslední etapou, vyšvihl na fantastické třetí místo! Tohle byl ten okamžik, na který jsem čekal!

Na poslední etapě jsem proto už jen kontroloval svoje umístění a snažil se zbytečně neriskovat. Chtěl jsem si zkrátka užít tenhle pocit a do cíle dojet s klidem a na jistotu. Povedlo se! Musím říct, že to bylo naprosto úžasné! Stát na stupních vítězů na závodě Světového poháru pořádaného UCI – to je pro mě obrovský úspěch a také velká pocta!

Milan ČIžinský | UCI EDR – Val di Fassa 2023

reklama

Víte ale, co je ta nejsilnější motivace? Přesvědčení nikdy to nevzdávat a stále bojovat o vítězství! I když jsem někdy blízko stupňům vítězů, prestižní umístění mi vyklouzne jen o vlásek, já svoji víru neztrácím! Stále tvrdě makám a dávám do toho všechno, protože cyklistika je pro mě nejen sport, ale skutečná vášeň!

Díky moc za podporu, ať už jste se mnou byli přímo na trati nebo jste mě sledovali z pohodlí domova.

Milan Čižinský

Další videa a fotky na mém Instagramu

Milan Čižinský – Moji sponzoři:

Intense Cycles / Intense Cycles Europe / Leatt Protectives / RAZZO / Bikeporn / Joe’s No-Flats / WTB / Ergon Bike / ZOOKEE / Industry Nine / Burgtec / REVOLUTION cycles cz / ManoBike / BikeYoke / Made for Trails / Formula / Cyklo Bartoníček s.r.o. / PTN Pepi’s Tire Noodle / Powerbar / ID Sport s.r.o. / JC Suspension / Erebos /
Avs Racing