reklama

reklama

Kitzbühel – Na délce záleží! (report – Andrea Drengubáková)

Když se řekne Kitzbühel, každý si zřejmě vybaví spíše legendární lyžařský sjezd na Hanenkammu, než dlouhé, mnohdy slušně kochací traily vedoucí na různé strany kopce. A přitom tu jsou, zatím je 4, ale v blízké budoucnosti se jich chystá rozhodně víc.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

I když Kitzbühel nepatří mezi nejznámější a ani největší trailové oblasti Rakouska, přesto si u bikerů říká již pár let o zaslouženou pozornost. Jednak je tento resort součástí Gravity Card (celosezónní permanentka sdružující aktuálně 28 nejlepších evropských bikeparků), jednak se tu v roce 2015 konalo ME v enduru.

I já se ho tehdy, za extrémně deštivého počasí, nebála zúčastnit. Nicméně přes extra zacákané brýle od bláta jsem toho v té době pramálo viděla, abych si dokázala o tamních trailech udělat nějaký bližší obrázek. Pro pobavení přikládám jednu snad dostatečně vystihující fotku z evropského mistráku 2015.

ME v Enduru, 2015

Jak jsem psala výše, traily jsou v Kitzbühelu pouze 4, nicméně dva z nich mají přes 7 km, takže tím se nějaký ten další trail docela dobře kompenzuje. Oba „dlouháni“, tedy Hanenkamm trail a Fleckalm trail startují z vrcholu Ehrenbachhöhe (1802 km). Bikerům proto doporučuju parkovat ve vesničce Klausen u nástupu kabinkové lanovky Fleckenbahn. Navíc tady máte k dispozici docela slušnou „umývárku“ na kola a taky servis.

Traily v regionu Kitzbühel

Start červeného Fleckalmtrailuj na Ehrenbachhöhe (1802 m)

reklama

Hannenkam trail

Hanenkamm trail je jako jediný značený modře, jedná se tedy o nejjednodušší kitzbühelský trail, který přitom nabízí hned dvě nástupní místa. První možností je nechat se vyvézt kabinkovou lanovkou Hanenkammbahn z Kitzbühelu na samotný vrchol Hanenkammu a vyrazit prakticky z tamního startu proslulého závodu ve sjezdu.

Druhou možností je popojet do vedlejší vesničky Klausen a využít lanovku Fleckalmbahn vedoucí na vrchol Ehrebachhöhe. Z tohoto vrcholu pak vede propojka po panoramatickém singlu, která vás dovede rovnou na sousední Hanenkamm. Jestli chcete někde fotit, pak právě v těchto místech, kde je kulisa trailu tvořená mohutným pohořím Wilder Kaiser.

Modrý Hanenkammtrail

Z Hanenkammu se trail vine po jednoduché pěšině v sérii namotaných serpentýn po opačné straně kopce, než se spouští obávaná sjezdovka Streif. Horní část je vedená po otevřených pastvinách, je proto lehce monotónní. Nejde o nic jiného než o přehledný, bohatě se klikatící trail, jehož zatáčky mají slušný nájezd, občas mi zde ale chyběla potřebná opora na výjezdu.

Modrý Hanenkammtrail

Druhá část se naopak proměňuje téměř v moderní flowtrail, díky čemuž výrazně stoupne „fun factor“. Klopenky jsou vyšší a lépe tvarované, proto se do nich dá lépe opírat, jízda je díky tomu svižnější, plynulejší a celkově zábavnější. Hanenkamm trail měří úctyhodných 7,2 km a má převýšení 850 m. Na tenhle trail bych se nebála vzít i nějakého začátečníka, který si alpské ježdění teprve osahává.

Modrý Hanenkammtrail

Fleckalm trail

Fleckalm trail startuje z vrcholu Ehrenbachhöhe, tedy stejně jako Hanenkamm trail. Na rozdíl od něj se ale sklouzne zpátky dolů k nástupu lanovky Fleckalmbahn v Klausenu. Při jízdě na tomto trailu jsem měla trochu „deja vú“ – právě zde se, tenkrát v roce 2015 při ME v Enduru, jela poslední asi 16minutová erzeta! Na ní jsem tehdy v blátě bojovala o holý život, a také jsem právě tady dostala od Aneke Beerten strašně naloženo. Trail se ale za tu dobu trochu změnil, a navíc bez tun bahna je na pohodu jetelný.

Červený Fleckalmtrail

Fleckalm trail má také přes 7 km a slušné převýšení 1 100 m. Jeho úvodní část na otevřených pláních představuje přírodní trail, který se místy pozvolně vlní v táhlých zatáčkách. Místy naopak změní rytmus a naservíruje jezdci pár více zavřených oblouků, ať už běžných zákrut nebo upravených klopenek. Tady jde spíš než o bikeparkové řádění o fajnový výlet po trailu s nefalšovanou alpskou scenérií.

Červený Fleckalmtrail

Pak to ale přijde! Trail zapluje do lesa a rázem převlékne kabát! Z pohodové pěšinky se stane hravá technická stezka, která využívá hlavně různě spletité kořeny. Není tu nic nejetelného, ani nic extra prudkého. Fleckalm trail si i v této části zachovává dostatečnou plynulost. Za mě jde možná o nejzajímavější část všech kitzbühelských trailů. I tak ale věřím, že za mokra tu bude sakra veselo! 😁

Červený Fleckalmtrail

Finální pasáž je okořeněná i několika dřevěnými prvky v podobě různých lávek nebo příjemného wallridu. Vše končí u hlavního zázemí lanovky Fleckalmbahn, kde najdete také vcelku zábavné skill centrum čítající různé překážky, pumptrack, nebo sadu různě velkých dropíků.

Skill park u nástupu lanovky Fleckalmbahn (Klausen)

Gaisberg trail

Další dva kratší traily, které mají něco málo přes dva kilometry délky, se spouští z vrcholu Gaisberg, kam vás vyveze sedačková lanovka začínající na okraji městečka Kirchberg. My v tomto místě začali rovnou černým trailem Gaisberg, který krátce po úvodu navnadí příjemným dropíkem. Tím ale jeho pestrost v množství a podobě dřevěných překážek bohužel končí.

Černý Gaisbergtrail

Každopádně také zde se mi líbila zejména lesní část, která nabídne zajímavou techniku v kořenech. Trochu mě jen překvapilo, že bylo vše snadno zvládnutelné, nebyly zde žádné velké výzvy, proto si marně lámu hlavu nad tím, proč je tento trail označený černou barvou?

Možná za to můžou následné rychlé a prudké úseky vedoucí po úzké pěšině natažené po sjezdovce dolů? Vše se ale dá zvládnout i s nižší, dostatečně bezpečnou rychlostí, proto se není třeba dopředu ničeho obávat. Dle mého tento trail zvládne i středně zkušený jezdec, který by se jindy černé lajně vyhnul obloukem.

Černý Gaisbergtrail

Lisi-Osl trail

Ze stejného místa jako Gaisberg trail se spouští také červeně značený Lisi-Osl trail,přičemž já osobně bych těmto dvěma trailům obtížnosti spíše prohodila. Úvodní část Lisi-Osl spočívá hlavně ve vykružování klopených zatáček. V jednu chvíli se ale trail začne podobat až tobogánovitému korytu, do kterého stačí naskočit a fyzika už za vás vyřeší vše ostatní. Zatáčky jsou ale docela zprudka puštěné dolů, takže zde snadno naberete pořádnou rychlost. Proto bacha!

Červený Lisi-Osl trail

Po klopenkovém tobogánu přichází na řadu poctivá technika na kořenech, kvůli níž bych se nebála lupnout tomuto trailu černou nálepku! Netvrdím, že by to pevňák nedal, ale byla by to pro něj už docela silná káva. Naopak náruživým enduro bikerům by se právě takovéto lesní eldorádo mohlo hodně líbit. Ke konci trailu přibudou ještě menší skůčky a vyšší terénní vlny, celkově se ale jedná o hravý a hlavně „friendly“ dojezd.

Červený Lisi-Osl trail

reklama

Celkově je potřeba pamatovat na skutečnost, že Kitzbühel není klasický bikepark se sjezdovými tratěmi a jumplajnami, naopak jde spíše o trailpark s převážně přírodními stezkami.  Ostatně takový Hanenkamm trail z Ehrenbachu může mít skoro až výletní charakter. Do této lokality bych se proto nebála vzít i méně zkušené bikery, protože i přes pár náročnějších pasáží na kořenech jsme tady nic zásadně těžkého nenašli.

Modrý Hanenkammtrail

V Kitzbühelu jsme byli ubytovaní v hotelu Bruggerhof, který se nachází jen pár set metrů od jezera Schwarzsee. Hotel podporuje udržitelnost a pracuje s bio potravinami, peče vlastní pečivo nebo pracuje s čisticími prostředky bez chemikálií. Zahrát si zde můžete pit-pat, minigolf a k dispozici je také bazén s vířivkou, sauny a malé fitko.

K hotelu náleží také kemp přímo u jezera Schwarzsee. Jako hosté kempu přitom můžete využívat také služby hotelu jako je minigolf nebo bazén. V malém obchůdku je zároveň možnost nakoupit si domácí bio produkty.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Jezero Schwarzsee

Kitzbühel v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                                                  5 h 30 min

Celodenní bikepas na všechny traily                                                                    50,50 EUR

4 hod bikepas na traily Hanenkamm, Fleckalm, Sonnenrast                           38 EUR

4 hod bikepas na traily Gaisberg, Lisi Osl                                                            32 EUR

Zpáteční jízdenka pro pěší na Kiztbüheler Horn                                                31,50 EUR

Provozní doba lanovek

Parkování                                                      s platnou jízdenkou na lanovku zdarma

Webové stránky                                             www.kitzbuehel.com

Webové stránky ubytování                          www.hotel-bruggerhof.at

V Kitzbühelu jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH, s tlumením FOX, řetězem KMC a vložkami do kol TANNUS od firmy CYKLOŠVEC.