reklama

reklama

CamelBak M.U.L.E. 5 Waist Pack & Fusion 3 l – Novinky v testu

Před pár týdny jsem zveřejnil představení zajímavých produktů GIRO, které mám k dispozici pro dlouhodobé testování a slíbil jsem, že toto téma bude mít své pokračování. Pojďme se proto nyní společně podívat na dvě novinky značky CamelBak, předně cyklistickou ledvinku s vodním vakem M.U.L.E. 5 Waist Pack, ale také nejnovější reservoár CamelBak Fusion 3 l.

Příběh obou dnes představovaných produktů je podobný jako tomu bylo u doplňků a výbavy od Gira. Zadání je tedy jasné, jezdit, prakticky využívat, v úvodu obecně představit a s delším odstupem času zhodnotit z dlouhodobého hlediska.

Jak ledvinku M.U.L.E., tak i vodní vak Fusion mám k dispozici již pár týdnů a průběžně je používám. Vodní vak CamelBak Fusion výrazně častěji, jelikož nic nebrání tomu vkládat jej střídavě do různých batohů. S ledvinkou MULE 5 Waist Pack už to tak žhavé není, jelikož je prostorově skromnější a při mé potřebě (a úchylce) tahat s sebou kde co všeho, hlavně třeba kameru nebo foťák, to není úplně ideální zavazadlo. Naopak pro lehké sportovní vyjížďky…

reklama

CamelBak M.U.L.E. 5 Waist Pack

Jednu bikovou ledvinku od CamelBaku jsem už na test měl, ale to bude dobře 6 let (CamelBak Palos LR 4). Od té doby se ledacos změnilo. Změnily se jak ledvinky v nabídce CamelBak, tak třeba i požadavky a nároky jezdců. Nejnovější M.U.L.E. 5 Waist Pack je dnes vlastně jedinou poctivou „MTB“ ledvinkou s vodním vakem, kterou CamelBak aktuálně nabízí. Alespoň na českém trhu.

Jedná se o lehčí sportovní kousek dodávaný s vlastním reservoárem (CamelBak Crux 1,5 l), který lze používat s tímto vakem i bez něj. Není to myšleno tak, že byste nechali vak doma a vodu si vzali jednoduše do lahví usazených na rám, i to je samozřejmě možnost, smyslem je spíše narážka na dvě samostatné vnější kapsy určené pro usazení spíše menších lahví.

Jen to nejnutnější!

Ač je tato ledvinka obecně dost propracovaná a technologicky zajímavá, tak zároveň vyznává poměrně minimalistický přístup z pohledu uživatele. Ale postupně. Z konstrukčního hlediska využívá kupříkladu propracovaný zádový systém převzatý z batohů CamelBak (Air Support™), stahovací pásky pro zmenšení objemu, vnější popruhy, vnitřní organizér, magnetický úchyt na hadičku nebo různé reflexní prvky.

Zmíněný minimalismus spočívá v tom, že je potřeba se s nákladem dost uskromnit, zejména pokud použijete vodní vak, který má svou oddělenou vnitřní kapsu. Ono to na první pohled vypadá, že je zde místa dost, ale jak do ledvinky začnete skládat věci, zjistíte, že ho není rozhodně na rozdávání.

Obecně můžu říct, že jsem si vedle vodního vaku zvládl přibalit základní nářadí (duše zůstala pod sedlem, pumpička na rámu), peníze a doklady jsem z peněženky přendal do uzavíracího pytlíku, doplnil jsem kapesníčky, drobnou svačinu, klíče a pak hledal místo ještě na telefon. Nic moc dalšího se do ledvinky nevešlo.

Zlehka, stabilně a jistě

Z dosavadních několika málo vyjížděk s touto ledvinkou můžu říct, že se onen minimalismus a zároveň technologická propracovanost propojují ve velice příjemné a praktické použití. Ledvinka CamelBak M.U.L.E. 5 Waist Pack je na těle velice příjemná, dobře sedí, snadno se zapíná a bez problému si hledá vhodné místo na těle.

Za jízdy je jistě a stabilně usazená, nikde neškrtí, ale ani se nepovoluje. Respektive s tím, jak jsem postupně upíjel vodu z vaku, jsem zaznamenal jen minimální potřebu průběžně utahovat bederní pás, který jsem tak pouze lehounce korigoval. Také objem dodaného vaku (1,5 l) je rozhodně dostatečný a po prvním nedůvěřivém testu jsem jej při další příležitosti už rozhodně „nefutroval do plna“.

Celkově tedy zatím velice příjemné a pozitivní postřehy. Za mě určitá limitace ve využití přepravního prostoru, ale to je otázkou přístupu. Otazník se, z mojí dosavadní zkušenosti, vznáší snad jen nad využitím bočních kapes? Klasické bidony se sem sice vejdou, ale musíte je na místo cpát docela silou. Naopak možnost vložit do jedné kapsy svačinu a kapesníčky, do druhé pak kupříkladu lahev s kolou mi přišla ideální.

CamelBak M.U.L.E. 5 Waist Pack

  • Reservoár: Crux LR™ 1,5 l
  • Zádový systém: Air Support™
  • Vnitřní prostor: 5 l
  • Barvy: Gibraltar Navy + Orange / Black
  • Hmotnost: 350 g (bez vaku)
  • Cena: 2 199 Kč
  • Více informací: eshop.progresscycle.cz
  • Domovské stránky: www.camelbak.com

reklama

CamelBak Fusion 3 l – Vodní vak se zipem!

Poměrně zajímavou novinkou roku 2023 je také další evoluční stupeň vodního reservoáru CamelBak, který nese označení Fusion. CamelBak tvrdí, že se jedná o nejdokonalejší a nejlehčí systém hydratace, jaký byl zatím v jeho vývojovém středisku navržen. Nevěříte?

Nová generace vaků Fusion aktuálně doplňuje zaběhnutou a osvědčenou řadu Crux, kterou zřejmě nemá za úkol jednoznačně nahradit. Alespoň ne hned. Nový Fusion je každopádně v mnoha směrech jiný a přináší nemálo nových řešení, ostatní pak logicky dědí od svých předchůdců.

Ostatně vzpomínáte, jak se postupem času měnil přístup do vaků CamelBak? Jak se začínalo u menších šroubovacích víček, až jsme se dostali k řade Crux s velkým kruhovým otvorem? CamelBak Fusion tuto cestu zcela opouští, jelikož přichází s řešením nazvaným „Tru Zip“.

Tru Zip a ti další

Hydratačních vaků jsem za svou sportovní kariéru vyzkoušel již celou řadu, stejně jako mnoho systémů jejich zavírání. Vak se zipem jsem ale ještě neviděl! CamelBak totiž používá řešení, které funguje jako klasický zip, pouze ve specifickém vodotěsném provedení. Trochu to připomíná plastové zavírací sáčky.

Někdo by nad tím možná mohl kroutit hlavou, je to ale vlastně báječně prosté, a především plně funkční. Obsluha zipu je snadná a rychlá, přístup do vaku poměrně velkorysý (pro snadné plnění, čištění, či sušení), Tru Zip jako takový je prostorově nenáročný, takže snad jen samá pozitiva?

V zásadě ano. Zajímavé bylo první použití, kdy bylo potřeba víc zabrat, aby se zip pohnul. Zjevně nutná „iniciační fáze“. I další obsluha vyžaduje jistou sílu, zip nelze obsloužit jednou rukou, ale jinak funguje hezky a spolehlivě (můžete jej máznout potravinářským olejem). Hlavně toto zavírání bez problému těsní a dle tvrzení výrobce by i jeho životnost měla být dostatečně dlouhodobá.

Pozor snad jen na dlouhodobější skladování v uzavřeném stavu!

Najdu něco proti?

Nový vak CamelBak Fusion jsem naplnil a vyprázdnil již mnohokrát a zatím vše drží a funguje. Líbí se mi již z předchozích modelů převzatá řešení, jako je silnější hadice, velký náustek, kolínko se zavíráním, bajonetové připojení hadice (Quick Link) a podobné. Navíc je zde třeba zpevňující plastový plát na zádové části, aby vak držel rozumný tvar i při plném naplnění, široké možnosti uchycení uvnitř batohu apod.

Jestli mě zatím něco zklamalo, nebo snad překvapilo, pak je to větší celková šířka vaku. přesněji pevnější rám vstupního otvoru. Ono je to asi dobře spočítané, jelikož vak i tato partie se zatím pohodlně vešly do všech mých batohů. Zprvu jsem ale s usazením reservoáru do batohu maličko bojoval, jelikož původní CamelBak Crux má oblejší tvary a do určené kapsy snáze vklouzne.

Jak se ale ukazuje, jedná se do značné míry o otázku zvyku, jelikož nyní již o tomto rozdílu nepřemýšlím a prostě nový vak používám, vkládám a vyndávám z a do různých batohů a nemám s tím problém.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: autor, CamelBak

CamelBak Fusion se nabízí ve dvou základních objemech, 3 l a 2 l, ale také ve speciální cestovatelské edici s objemem 6 l nebo 10 l. V této variantě ale slouží spíše jako kanystr na vodu, nebo transportní vak na vodu s hadičkou a kohoutkem pro doplňování tekutin v jiných vacích a nádobách. Každopádně zajímavý nápad a nevšední pojetí a zpracování.

CamelBak Fusion 3 l (2 l)

  • Integrované držátko usnadňuje plnění a čištění
  • Univerzální poutko pro zavěšení do každého batohu kompatibilního s vodními vaky
  • Výztuž usnadňuje čištění a plnění
  • Technologie Hydroguard zabraňuje růstu bakterií v rezervoáru i hadičce
  • 100% BPA, BPS a BPF-free
  • Ventilek propouští o 20 % více vody
  • On/Off uzávěr zabraňuje úniku vody při přepravě
  • Quick Link systém pro snadné odepnutí hadičky a vyjmutí rezervoáru z batohu
  • O 30 % lehčí než rezervoár Crux
  • Kompatibilní s CamelBak Reservoir Filtration Kit (filtered by LifeStraw)
  • Dva volitelné objemy: Fusion 3 l a Fusion 2 l
  • Hmotnost: 165 g (3l, bez hadice) / Crux 175 g (3l bez hadice)
  • Cena: 1 399 Kč / 1 449 Kč (2 l / 3 l)
  • Více informací: eshop.progresscycle.cz
  • Domovské stránky: www.camelbak.com