reklama

reklama

Expedice Mera Peak – Tomáš Zejda a Ondřej Novák píší historii MTB!

Domácí bikeři Tomáš Zejda s Ondřejem Novákem se nedávno vrátili z Nepálu, kde se v uplynulých dnech ojedinělým výkonem zapsali do historie světového sportu. Jako vůbec první na světě sjeli na horském kole vrchol Mera Peak (6 476 m). Tedy nejvyšší horu, kterou je možné zdolat bez speciálního horolezeckého vybavení. 

(tisková zpráva)

„Byla to bezesporu nejtěžší výzva, které jsme se ve svém životě postavili,“ přiznal Tomáš Zejda, přední český závodník v disciplínách slopestyle a freestyle.

quotation-BnR

„Myšlenku sjet na kole nejvyšší nepálskou horu jsme dostali v mezidobí po zdolání Kilimandžára. Fakt, že to před námi ještě nikdo nezkusil, značil, že jde o dost šílený nápad, kvůli kterému jsme se rozhodli dobrovolně riskovat svůj život. Nakonec to však byl neuvěřitelný zážitek plný adrenalinu, který po úspěšném završení doplnila radost, vnitřní klid a pocity, které lze jen těžko popsat,“ prohlásil pravidelný účastník největších světových závodů.

Expedice Mera Peak – Tomáš Zejda a Ondřej Novák

reklama

S kolem na ramenou

Nepálská expedice, jejímž vedoucím byl zkušený horolezec Jan Trávníček, trvala celkem 21 dní. Pokusu o rekord předcházela nezbytná aklimatizace a také několikadenní výstup na Mera Peak (6 476 m), během něhož se jeho účastníci museli vypořádat, vedle jiného, i s nízkými teplotami dosahujícími v nočních hodinách až -15°C.

quotation-BnR

„Se zimou a tmou jsme měli zkušenosti už z výstupu na Kilimandžáro. Tentokrát nás však na cestě čekalo také několik ledovcových trhlin. Ze všeho nejtěžší bylo, že jsme museli více než sto kilometrů nést kola na ramenou,“ popsal Ondřej Novák, kterému se nevyhnuly ani žaludeční problémy spojené s překonáváním výškových rozdílů.

Drobná video ochutnávka připravovaného dokumentu

Utéct hrobníkovi z lopaty

Všechny nástrahy při výstupu na Mera Peak se však Zejdovi s Novákem i ostatním členům expedice povedlo překonat a 12. den expedice nastal Den D. „Na jednu stranu jsme se těšili na dobrodružství, které nás čeká, zároveň jsme však měli velký strach,“ přiznal Novák s tím, že při sjezdu bylo potřeba být neustále ve střehu, protože jediná cesta směrem dolů vedla přes pěšinu širokou zhruba třicet centimetrů.

quotation-BnR

Pravá část kopce byla navíc zmrzlá a podél ní se nacházela třistametrová propast. „V jednu chvíli mě to při sjezdu vytáhlo právě na pravou stranu, naštěstí se mi podařilo vyrovnat směr a pokračovat do bezpečí. Když už jsme si mysleli, že to nejnebezpečnější máme za sebou, tak se obloha zatáhla a my jsme byli rádi, že vůbec vidíme, kam máme jet,“ svěřil se Novák.

Problémy se nevyhnuly ani Tomáši Zejdovi. „Omylem jsem najel na jednu z ledovcových trhlin a propadlo se mi zadní kolo. Musel jsem rychle seskočit a přitom hrozilo, že spadnu do jiné několikametrové díry. Naštěstí jsem i já utekl hrobníkovi z lopaty,“ oddechl si Zejda.

Výkon obou českých bikerů po návratu do České republiky ocenil mimo jiné René Andrle, trenér reprezentace v silniční cyklistice a zástupce klubu L27, který z pozice hlavního partnera – společně s kryptoburzou BITmarkets – podpořil organizaci nepálské expedice.

 „Oba dva zaslouží velké uznání. To, že něco takového dokázali jako vůbec první na světě, hovoří za vše. Jedná se o unikátní zápis do cyklistické historie a já jsem rád, že jsme jako klub L27 mohli být u toho,“ poznamenal Andrle.

„Jako dlouhodobý partner a podporovatel české cyklistiky jsme nemohli chybět u sjezdu českých bikerů z vrcholku nejvyšší nepálské hory Mera Peak, kterým se tito borci nesmazatelně zapsali do sportovní historie. Je skvělé podporovat unikátní sportovní počiny a sledovat, kam až se prostřednictvím sportu dají posouvat lidské hranice,“ řekl Peter Sumer, výkonný ředitel BITmarkets.

Na vrcholu Mera Peak (6 476 m)

Podzimní tečka na filmovém plátně

Nedílnou součástí výpravy byli také Tomáš KouckýTomášem Dudkem, kteří pomocí dronů a kamer mapovali průběh celé nepálské expedice. Právě na základě těchto záběrů momentálně vzniká ve spolupráci Drive Film Factory a se společností Bontonfilm dokument, který bude mít na podzim letošního roku premiéru na platformě Netflix.

quotation-BnR

„Vytváříme inspirativní audiovizuální dílo, ve kterém dojde k propojení lidského rozměru dokumentárního příběhu, přírodních krás Nepálu, adrenalinových akčních záběrů a zmapování cesty k pokusu o něco, co nikdo předtím nedokázal,“ dodal režisér Matěj Pichler.

reklama

Partnery expedice jsou:

  • BITmarkets – globální kryptoburza s obchodováním v češtině i českou podporou 24/7
  • L27 – cyklistický lifestyle klub s prodejnou špičkových kol
  • Kellys bicycles – výrobce jízdních kol
  • Perfect Knowledge – česká poradenská společnost
  • Horsefeathers – český výrobce oděvů
  • Pinguin – český výrobce outdoorového vybavení
  • Cébé – francouzský výrobce slunečních a zimních brýlí
  • Racer – francouzská sportovní firma
Zpět v základním táboře – Tomáš Zejda a Ondřej Novák