reklama

reklama

CamelBak Palos LR 4 – test ledvinky s vodním vakem!

Ledvinky všeho druhu byly módou devadesátých let a je fakt, že když se podíváte na historické fotky, pak by se člověk mnohdy radši ani neviděl! Ledvinky se ale poslední dobou vrací zpět na scénu, a to jak v běžném životě, tak i ve sportu! Výjimkou přitom nechce být ani značka CamelBak.

Primárně biková ledvinka CamelBak Palos LR 4 byla představena více jak před rokem. Brzy poté jsme dostali jeden vzorek na vyzkoušení s instrukcí, že na test není třeba spěchat, jelikož se na český trh dostane reálně až koncem roku 2016. Proto jsme nespěchali, jezdili, testovali a postupně sbírali dojmy a praktické postřehy z použití ledvinky CamelBak Palos, nakonec po dobu skoro roku a půl! Nespěchali jsme…

Důsledkem je skutečnost, že se původně testovaná barevná kombinace (oranžovo-šedá) již nenabízí, místo ní jsou u nás k dispozici varianty Black/Laser Orange (převážně černá) a Atomic Blue/Sulfur Springs (světle modrá se žlutou).

Konstrukčně jsou ale všechny kousky stejné, jiný je pouze vodní vak. K dispozici máme k ledvince dvoulitrový CamelBak Antidot LR Reservoir, zatímco dle aktuálních specifikací je Palos standardně vybaven modelem CamelBak CRUX™ LUMBAR Reservoir s objemem 1,5 l.

CamelBak Palos LR 4 – Atomic Blue/Sulfur Springs
CamelBak Palos LR 4 – Black/Laser Orange
Hadici je ideální táhnout venkem, neprovlékat skrz boční kapsy.
Vylepšený vak CamelBak Crux LR navržený primárně pro ledvinky Palos.

CamelBak Palos – spousta kapes, spousta zábavy

Ledvinka CamelBak Palos LR 4 není zrovna drobeček, do něhož by se vešly jen klíče a peněženka, nebo módní doplněk, který byste chtěli nosit na břiše nebo na boku. Tak tomu bylo v devadesátkách! Je to poctivý kousek sportovního zavazadla, který si své místo najde především na vašich bedrech. Hlavní část má v sobě všitou lehčí výztuhu, povrch přiléhající k tělu je pak tvořen z batohů dobře známou 3D síťovinou s lehčím polstrováním.

Hlavní kapsa, kde se nachází primární část úložných prostor, je poměrně velká. Vnitřek je rozdělen přepážkou s pružným lemem, která slouží jako prostor pro vodní vak. Ten je přitom potřeba nacpat právě do této kapsy, jelikož na její vnější straně je našit textilní pásek, který vak jako takový stabilizuje. Děje se tak pomocí popruhů se sponou, které vykukují zpod bočních kapes. Tyto stahovací popruhy přitom obepínají jak kapsu s vakem, tak zároveň přitahují horní část ledvinky k tělu. K tomu se ale ještě dostaneme.

Do kapsy na vak se vejde kompletně naplněný reservoár s objemem 1,5 l, případně se mi do něj podařilo nacpat z větší části naplněný 2l vak Antidote LR. Ale také klasický „Camel“ z batohu (3l), když jsem si ledvinkový reservoár nechal u příbuzných doma. Vždy je ale rozumné držet se někde na objemu 1,5 maximálně 2 litry. Každopádně okolo plného vaku už moc prostoru nezbývá, ale obvykle není problém sem hodit pumpičku, sportovní kameru, pár tyčinek apod. Prostě nacpat věci, kam se dá.

Pro vodní vak je uvnitř nachystaná kapsa, kterou stahuje, v tomto případě žlutá páska, aby vše za jízdy hezky sedělo.
Do levé kapsy si většinou dávám multiklíč, abych jej měl vždy při ruce.
Pravá boční pojme, při troše snahy, i telefon s displejem velikosti 5,2″.

Dokonalá organizace 

Kde lze naopak věci snadno uspořádat je přední dvojitá chlopeň, kterou spojuje suchý zip a vše je z venku jištěno páskou s přezkou. V horní části je z venku přístupná středně velká kapsa na zip, kam se vejdou doklady, peníze a díky sponě na šňůrce ideálně i klíče. Když chlopně rozevřete, najdete zde několik síťovaných kapes vhodných pro uložení základních prvků nářadí a další výbavy. Velká spodní (odklápěcí) je na zip, dvě horní (fixní) jsou s pružným lemem.

Díky možnosti rozevření a stažení jsem chlopeň jako takovou často využíval pro odložení větrovky nebo jiných větších kusů oblečení. Ledvinka pak sice trčí dost daleko do prostoru, ale v případě, že si potřebujete odložit svršky, nebo naopak když očekáváte ochlazení a chcete mít s sebou něco do zálohy, je toto řešení velice praktické a hlavně máte své věci snadno po ruce.

Poslední dvě kapsy se nacházejí na bocích, na bederním pásu. Levá kapsa je na zip, zde většinou vozím multiklíč, kapesníky a často i klíče. Pravá kapsa je kryta pružným lemem, do ní se obvykle snažím nacpat telefon. Se starším modelem (4,7“) to šlo hladce, nový kousek, který mám od Vánoc (velikost displeje 5,2“), se do této kapsy vejde jen tak tak!

Organizátor v přední části hravě pojme silniční duši, montpáky a další prvky nezbytné výbavy.
Vnější kapsa na zip je vhodná na doklady a klíče.

Usazení, stahování, zapínání

Usazení ledvinky na tělo je v základu tak prosté, jak byste čekali. Stačí uchopit velký bederní pás, obtočit okolo těla a zacvaknout velkou přezku. Díky velké kontaktní ploše a širokému pásku se hmotnost i plně naložené ledvinky solidně rozloží a člověk ji nemusí utahovat na krev, až by mu z toho začaly modrat nohy.

Zajímavostí jsou již zmíněné stahovací pásky, jejichž poutka vykukují zpod bočních kapes. Tyto přitahují horní část ledvinky více k tělu, stejně tak stabilizují a jistí samotný vak uvnitř ledvinky. Jsou to takové interní kompresní popruhy. Chcete-li, aby ledvinka CamelBak Palos dokonale přilnula k vašim bedrům, pak stačí tyto pásky utáhnout. Jste-li naopak v turistickém módu, můžete je povolit, ledvinka se lehce oddálí od vašich zad a zajistí vám tímto lepší ventilaci v horní části kontaktní plochy.

Co se mi hodně líbilo u vaku Antidote LR (2l), bylo řešení pro snadné odpojení hadice s pojistným ventilem na samotném reservoáru. Standardně dodávaný vak CRUX™ LUMBAR má ale toto spojení klasické, bez možnosti snadného odpojení. Ve výsledku to ale ničemu nevadí, jelikož i zapojenou hadici protáhnete včetně náustku pohodlně jedním z bočních otvorů v hlavní komoře a pak už ji jen ovinete okolo svého pasu k upínací magnetické přezce.

Magnetický úchyt hadice je šikovnou pomůckou. Jen pozor, klip s hadicí je třeba vyšoupnout do strany.
Žluté pásky s okem, které jsou schované pod bočními kapsami, slouží k fixaci vaku uvnitř ledvinky a k jejímu lepšímu usazení na těle.

Nastav si hadici!

Uchycení hadice na bederním pásu pomocí magnetu je chytré a praktické. Na hadici cvaknete klip s magnetem, jeho protikus je běžně usazen na krátkém vertikální popruhu, který lze alternativně přendat z jedné strany na druhou. Pro zacvaknutí se stačí s hadicí přiblížit a magnet se západkou si ji sám chytne.

Pro uvolnění je ale potřeba posunout hadici i s klipem směrem do strany, jinak se neuvolní. To je někdy trochu otravné, ne až tak komfortní a pohotové, ale jinak vlastně poměrně bezpečné řešení. Člověk si brzy nacvičí ten správný pohyb rukou.

Klíčové je každopádně nastavení vhodné délky hadice. Teoreticky si ji můžete odměřit a zaříznout, osobně bych to ale příliš nedoporučoval. Udělal jsem to kdysi se svým prvním vakem a od té doby už nikdy! Lepší je příliš dlouhou hadici v ledvince radši trochu zatočit a pak mít možnost ji za jízdy při pití lehce povytáhnout a po usazení zase třeba kousek zasunout zpět.

V ideálním případě kouká ven jen část opisující vaše břicho a končící kousek za klipem. Když se hadice více povolí, pak zbytečně visí a klepe vám o stehna nebo o rozkrok. Je-li příliš krátká, těžko se manipuluje magnetickou úchytkou a při pití se musíte zbytečně ohýbat. Chce to prostě najít si rozumný střed, aby vše hezky sedělo a bylo příjemně po ruce.

Když je vše usazeno a upevněno tak, jak má, když netaháte hadici úzkým prostorem pod boční kapsou, jako jsem to dělal ze začátku já, je komfort hydratace dokonalý. Volná část hadice je dost dlouhá, abyste se dokázali napít a nemuseli u toho ohýbat hlavu, a to jak při jízdě „na skrčence“ třeba za berany silničního nebo CX kola, tak i ve stoje nebo při jízdě bez držení řídítek a s trupem kolmo k zemi.

Foťák se do ledvinky nevejde, proto nebylo moc příležitostí udělat jízdní foto… Toto je momentka k testu Giantu XTC Advanced 29er 1,5 LTD
Původní oranžová barevná varianta se již neprodává. Škoda…
Použitý materiál je poměrně lehký a odolný a měl by snad obstát i v lehčím dešti.

Enduro i silnice

Ledvinku CamelBak Palos LR 4 jsem si za dobu jejího testování dost oblíbil, přestože ji používám méně často než batoh. Hlavně kvůli tomu, že s sebou věčně tahám foťák a s oblibou i půlku dílny. O to příjemnější je to pokaždé změna. Beru si ji zejména na krátké rychlé výlety, nejčastěji na silnici, CX nebo Gravel Bike. Při silničním použití se mi líbí lehkost a volnost, jelikož naložený batoh mě při více ohnutých zádech „morálně“ tíží více než na biku.

Po souhrnném a více jak rok trvajícím testování musím přiznat, že ještě lépe mi ledvinka CamelBak Palos sedí při jízdě na biku než na silnici. Je to zjevně dáno tím, jak moc má člověk ohnutá záda. Jednoduše čím vzpřímenější posed, tím jistější je usazení a tím menší stahovací síla je zapotřebí pro dokonalou fixaci. Zní to celkem logicky, ale dokud si to člověk sám nezkusí, tak mu to možná úplně nedojde.

Někdy je sice třeba v průběhu jízdy dotáhnout menší pásky nebo velký bederní pás, s tím, jak ve vaku ubývá voda, ale to je jen drobná daň za volnost, nižší těžiště a nekonečné množství čerstvého vzduchu proudícího okolo vašich zad.

Když jsem si střihnul – vlastně jen několik – čistě enduro výletíčků s ledvinkou CamelBak Palos, byl jsem naprosto oslněn, jak jistě seděla, neskákala a nijak neobtěžovala.  Naopak jsem byl celý paf z toho, jak svobodně jsem se oproti batohu na zádech cítil a že jsem o ledvince za celou dobu jízdy skoro ani nevěděl. Jen v případě, kdy se hlásila žízeň, jsem někdy automaticky sahal k hrudi, pak jsem ale hnedle ruku nasměřoval k pasu, kde byla usazená hadice.

Často a rád si beru CamelBak Palos na silnici a CX!
Příjemná je ledvinka i v kombinaci s lehkým XC kolem.
V konečném součtu mě ale vlastně nejvíc baví na trailbiku nebo enduru!

CamelBak Palos LR 4 – ledvinky se vrací!

Dlouho jsem si myslel, že jsou ledvinky v MTB dost divný trend a že mi bude sedět jejich použití spíše na úzkých pláštích a s berany, nebo při výletech s rodinou. Opak je ale pravdou! Sice nemám tolik příležitostí vzít si CamelBak Palos na enduro či trailbike, hlavně proto, že se mi do něj nevejde celá moje mobilní dílna a kompletní fotostudio, i tak mě ale baví! Jak o tom teď píšu, dostal jsem chuť vzít ledvinku Palos a vyrazit na kolo!

Přestože jsem měl k tomuto „konceptu sportovního zavazadla“ dopředu dost předsudků, dnes řeším s dovozcem, že si tento vzorek nechám a budu jej i nadále používat. Tak moc mě ledvinka CamelBak Palos LR4 začala bavit. Líbí se mi, že mě donutí zredukovat nutný náklad a že si na chvíli odpočinou moje záda. Za jízdy je to vážně příjemný pocit, když máte volnou horní polovinu těla, nic nesvírá vaše ramena a vy se můžete volně pohybovat.

Příjemné je i mnohem lepší ochlazování těla, minimální upocená plocha pod ledvinkou a tak podobně. Se svou žízní a potřebou mít s sebou neustále dostatek tekutin a základního dílenského vybavení pro pocit co největší soběstačnosti asi nikdy nedojdu do stádia, že bych si nářadí přilepil na rám, klíče a mobil hodil do kapsy a vyrazil do akce jen s bidonem. Ledvinka CamelBak Palos a jí podobné jsou ale pro mě cestou, jak si užít volnosti jízdy bez batohu, přitom s pocitem, že vodu a vše důležité mám i tak s sebou, navíc hezky po ruce.


CamelBak Palos LR 4

Cena: 1 849 Kč (www.progresscycle.cz)

Barvy: Black/Laser Orange / Blue/Sulfur Springs

Hmotnost (prázdná ledvinka bez vaku): 350 g

Více informací na eshopu českého dovozce www.progresscycle.cz  nebo na mezinárodních stránkách www.camelbak.com

Foto: Štěpán Hájíček

Jednu fotku jsem si vypůjčil od www.singletrackworld.com, kdyby vás zajímalo hodnocení někoho jiného, navíc včetně nového vaku ve verzi 2017.