reklama

reklama

Bosch eBike ABS nově i s brzdami Tektro (TECH NEWS)

Minulý rok byl představen protiblokovací brzdový systém určený zejména pro elektrická jízdní kola – Bosch eBike ABS –, který má za úkol zajistit bezpečnější brzdění, obzvláště v kritických situacích, a to na jakémkoliv povrchu. Doposud tento systém fungoval jen s brzdami Magura, nyní se spolupráce rozšiřuje také o brzdové systémy Tektro (TRP).

Bikovému „ÁBéeSku“ jsme se loni věnovali hned několikrát. První představení proběhlo v červenci 2022, v září stejného roku jsem pak měl k dispozici kolo vybavené tímto systémem a během pár dní jsem se jej snažil prověřit co jen moje síly stačily. Podívejte se na výsledné hodnocení systému Bosch eBike ABS, nebo na video níže:


reklama

Bosch eBike ABS – Magura a Tektro

Jak už bylo zmíněno a jak je uvedeno v představení a testu výše zmíněném, doposud bylo možné spárovat cyklistické ABS od značky Bosch pouze s brzdami Magura. To se ale nyní mění díky nově navázané spolupráci s dalším výrobcem brzd – Tektro. Více v tiskové zprávě:

Pokud by byla všechna elektrokola vybavena systémem ABS, roční nehodovost s účastí elektrokol by poklesla až o 29 %. To alespoň vyplývá z analýz dopravních nehod provedených společností Bosch. Aby tuto bezpečnostní výhodu mohl v budoucnu využít co nejširší okruh elektrocyklistů, navázala společnost Bosch eBike Systems nově spolupráci s tchajwanskou firmou Tektro, která patří k předním výrobcům brzd.

quotation-BnR

„Jsme přesvědčeni, že systém ABS eBike se v dlouhodobé perspektivě prosadí u mnoha typů elektrokol a u dražších elektrokol se postupně stane běžným standardem,” vysvětluje Claus Fleischer, ředitel společnosti Bosch eBike Systems.

„Společný projekt s firmou Tektro znamená úzkou spolupráci s dalším renomovaným výrobcem brzd, který se v tomto programu zařadí vedle značky Magura. Ze spolupráce máme velkou radost, protože bezpečnost jezdců je pro nás hlavní prioritou.”

Systém Bosch eBike ABS je nyní optimálně přizpůsoben rovněž brzdovým systémům Tektro a je k dispozici pro všechny typy elektrokol – od eCity a eTrekking přes eCargo až po eMTB. Vždy s vlastními speciálně připravenými režimy (ABS Touring, ABS Allroad, ABS Cargo a ABS Trail). Z této spolupráce se budou jistě radovat i mnozí vyznavači eMTB, jelikož do programu vzájemné spolupráce jsou zařazeny i brzdové systémy sportovní značky Tektro TRP vhodné pro klasická i elektrická kola.

V blízkém budoucnu tak budou mít výrobci kol možnost vybírat různé brzdové systémy, k nimž připojí systém Bosch eBike ABS. První elektrokola se systémem Bosch eBike ABS a brzdovými komponenty Tektro by měla být k dispozici od třetího čtvrtletí roku 2023.

  • Bosch eBike ABS bude již brzy dostupné i s brzdovými komponenty Tektro
  • Všechny typy elektrokol jsou podporovány odpovídajícími režimy ABS
  • Výrobci jízdních kol si mohou libovolně vybírat mezi dvěma výrobci brzd (Magura / Tektro)
  • Bližší informace o systému ABS Bosch eBike na webu: www.bosch-ebike.com

Text: Štěpán Hájíček / Foto: autor, Bosch, Adam Maršál